13. 7. 2016 Filip Kortus

Soupeři v přípravě? Dvě derby a Ingolstadt

Před měsícem a půl zahájil vicemistr Tipsport extraligy 2015/2016 letní dřinu na suchu a nyní už pomalu vyhlíží první přátelská utkání. Fanoušci se mají znovu na co těšit, v plánu přípravných zápasů nechybí federální souboj se Slovanem Bratislava či pražské derby na ledě Slavie. Cestou na turnaj do Švýcarska se sparťané navíc zastaví v německém Ingolstadtu. Pojďme si soupeře Sparty v přípravě blíže představit.

Letní dril sparťané úspěšné zvládli a nyní už se mohou koncentrovat na první tréninky na ledě. Po dvou týdnech přípravy na ledě přijde úvodní přípravné utkání a hned to bude stát za to. Třetí srpnový den totiž přijede slovenský účastník KHL Slovan Bratislava. Český trenér Miloš Říha chce mít své svěřence na sezonu co nejlépe připravené, proto absolvoval loňský čtvrtfinalista druhé nejslavnější soutěže na světě velice tvrdou suchou přípravu. Fyzická zdatnost je právě ta vlastnost, která zdobila tým v minulé sezoně a na které chce stavět i v té následující. Slovan však musí opět řešit špatnou finanční situaci, několika hráčům stále dluží výplaty.

Příkladem je jeden z českých legionářů Václav Nedorost. „Mám zkušenost, že peníze nám loni vyplatili. Věřím, že je dostaneme i letos, proto pokračuji,“ uvedl českobudějovický odchovanec do médií. Závazky musí Slovan splatit do začátku sezony, jinak nedostane oprávnění startovat v soutěži. Nedorost není zdaleka jediným Čechem v nejlepším slovenském klubu, v létě přišli tvrďák Radek Smoleňák a talent Lukáš Vopelka. Dalšími posilami se stali šikovní a produktivní útočníci Jakub Valský a Tomáš Kubalík, nejistá budoucnost je naopak u Tomáše Kundrátka, který stále čeká na nabídku z NHL.

Velkou atrakcí pro sparťanské fanoušky bude ve vzájemném souboji v holešovické aréně indián s kanadskými kořeny a bývalá hvězda NHL Jonathan Cheechoo. Muž, který dokázal v jedné sezoně kanadsko - americké soutěže nasbírat 102 bodů, bude v nadcházející sezoně bavit slovenské příznivce. Hned na úvod přípravy se tedy fanoušci Sparty mohou těšit na velké eso.

V dalších dnech se Sparta vydá na turnaj do Švýcarska, ale během cesty si udělá zápasovou zastávku. Tři dny po duelu se Slovanem ji totiž čeká druhé přátelské utkání s německým Ingolstadtem. Pro trojnásobného vítěze DEL ligy to bude zahajovací utkání přípravy, v Saturn aréně se bude hrát od 14:30. Německý celek má na své soupisce zajímavá jména, ať už se jedná o nejproduktivnějšího hráče loňské sezony Kanaďana Brandona Bucka či bývalého dobrého reprezentanta Německa Thomase Greilingera. Jediným Čechem v týmu je útočník Petr Tatíček, do Slovanu Bratislava před sezonou odešel výše zmiňovaný Tomáš Kubalík.

Následujícím programem bude pro Pražany zmíněný turnaj ve Švýcarsku, který si přiblížíme v nejbližší době ve zvláštním článku. Tentokrát se zaměříme na dalšího prestižního soupeře, odvěkého městského rivala Slavii Praha. Slávisté se chystají na druhou sezonu ve WSM lize, jelikož v minulé sezoně nedokázali projít branami baráže. Po nepříliš úspěšné základní části zakotvila Slavia na čtvrtém místě, ale i díky rozsáhlé marodce Motoru se dokázala dostat do závěrečné části bojů o extraligu. K postupovému druhému místu nakonec sešívaným chyběly tři body, o setrvání v druhé nejvyšší české soutěži rozhodla klíčová utkání s Karlovými Vary.

Neúspěch znamenal v kádru Pražanů další zemětřesení, jelikož vedení klubu udělalo další citelný řez kádrem. Posilami se stali obránci Miha Štebih, Jan Pohl a Marek Drtina, v brance zůstala opora Alexandr Hylák. Do kádru sešívaných přibylo dalších sedm útočníků, přičemž nejvýraznějšími tvářemi by se měli stát Michal Dragoun či Antonín Dušek. Nezůstalo pouze u příchodů, odešli zejména zkušení hráči v čele se slávistickou ikonou Pavlem Kolaříkem. Kariéru se rozhodl ukončit Tomáš Micka, v červenobílém dresu nebude pokračovat Pavel Kašpařík ani Zdeněk Bahenský. Trenérem naopak zůstává Milan Razým.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila