12. 10. 2016 Jakub Borovský

Spartu čeká v boji o čtvrtfinále tým HV71

Sparťané i potřetí od obnovení Champions Hockey League dokázali dojít mezi šestnáct nejlepších týmů, když Miroslav Forman vystřelil postup gólem v prodloužení proti Kärpätu Oulu. V dalším kole play off na Spartu čeká švédský tým HV71 Jönköping, který má na kontě v CHL zatím jedinou porážku a ve vyřazovací části si poradil s finským celkem Lukko Rauma, loňským semifinalistou. Na soupisce příštího soupeře Sparty najdeme také Martina Thörnberga, mistra světa ze Švédska z roku 2013.

V CHL zatím jediná porážka v Salcburku

Ve skupině P Champions Hockey League se HV71 utkali rakouským týmem Red Bull Salzburg z EBEL a Sheffield Steelers, jediným britským účastníkem CHL. Švédský tým odstartoval letošní ročník na domácím ledě právě proti Sheffieldu. A premiéra to byla úspěšná, i když soupeř z Británie dělal HV71 problémy a dokázal srovnat z 1:3 na 3:3. Domácí dokázali odpovědět ještě dvěma góly a vstoupili do soutěže úspěšně. I druhé utkání hráli proti stejnému soupeři, pouze tentokrát vyměnili Kinnarps Arenu v Jönköpingu za tu v Sheffieldu. Ani to ale nezabránilo HV71 vyhrát podruhé, tentokrát po klidnějším průběhu zvítězili 5:2.

Zbylé dva zápasy ve skupině odehráli hráči HV71 proti rakouskému týmu Red Bull Salzburg. Právě na jeho ledě se utkali tito dva soupeři poprvé. Vítězství by pro HV71 znamenalo jistý postup ze skupiny. A za ním si švédský tým v poklidu došel po výhře 5:2. V poslední utkání v Jönköpingu HV71 hráli o umístění v tabulce, a tím pádem také lepší výchozí pozici do play off. V zápase nakonec Salzburgu podlehli 1:2, i tak ale slavili postup z první příčky, protože rakouský tým v závěrečném souboji se Sheffieldem prohrál 2:5 a musel se spokojit s druhým místem.

Los přisoudil HV71 do play off finský tým Lukko Rauma, který došel v loňském ročníku až do semifinále. První duel zvládl lépe tým ze Švédska, když po šesti minutách vedl 2:0 a skóre se až do konce zápasu neměnilo. Odveta na finském ledě nabídla napínavý souboj, kdy Lukko vedlo třikrát o jeden gól, nikdy se jim ale nepodařilo odskočit, naopak HV71 zabrali a dvěma góly otočili skóre na svou stranu. Po výhře 4:3 se tak radovali z postupu mezi nejlepších šestnáct týmů, kde se o postup do čtvrtfinále utkají právě se Spartou.

Pozor na Thörnberga, nebezpeční jsou i Arlbrandt a Brithén

Mezi největší hrozby pro pražskou Spartu bude určitě patřit útočník Martin Thörnberg, s devíti body vedoucí hráč bodování CHL. Útočník, který v jönköpingském klubu začal svoji kariéru, hrál od sezony 2002/2003 v nejvyšší švédské lize a než se rozhodl odejít v sezóně 2010/2011 do KHL, pomohl týmu hned ke třem titulům. Poté odehrál dva ročníky v Nižném Novgorodu. Čeští fanoušci ho mohou znát ze sezóny 2013/2014, kdy oblékal dres pražského Lva. Po roce odešel do Jaroslavle a od roku 2015 je opět lídrem švédského HV71. Několikrát také reprezentoval Švédsko, jeho největším úspěchem je zajisté zlatá medaile z domácího turnaje v roce 2013.

Mezi další opory patří útočníci Ted Brithén a Pär Arlbrandt. Pětadvacetiletému Brithénovi, který přestoupil do Jönköpingu v roce 2013, patří v bodování CHL třetí příčka za čtyři banky a tři asistence. Třiatřicetiletý Arlbrand, jenž začal kariéru právě v HV71 a po třinácti letech se tam před minulou sezonou vrátil, patří mezi vrchní nahrávače. V letošním ročníku CHL má na kontě již pět asistencí a stejný počet přidal také ve švédské lize.

Stručná historie a největší úspěchy

Kořeny klubu zasahují do doby po druhé světové válce, oficiální začátek klubu HV71 se nicméně datuje do roku 1971. V tomto roce se 24. května sloučily dva kluby - Husqvarna a Vätterstads IF. A právě z tohoto spojení vznikl název HV71, který tým používá dosud.

Největším úspěchem týmu HV71 Jönköping jsou čtyři tituly ze švédské ligy. První titul se datuje do sezony 1994/1995. Na další úspěch si museli v HV71 počkat dlouhých devět let, poté slavili podruhé. Poslední dva tituly dělí dva roky, ten první získal v roce 2008 s týmem také Čech Jan Hrdina. Titul z roku 2010 je prozatím posledním úspěchem týmu z Jönköpingu.

Za dva ročníky Champions Hockey League se hráči HV71 nejdále dostali mezi šestnáct nejlepších týmů v minulé sezoně, kdy nejdříve ovládli skupinu a následně si poradili i s Oceláři Třinec. Stopku jim vystavil až finský tým Espoo Blues. V prvním ročníku skončili HV71 již ve skupině.

Česká stopa v týmu HV71

Za tým HV71 hrálo od vzniku České republiky pět hráčů. Prvním z nich byl aktuální trenér Motoru České Budějovice Antonín Stavjaňa, který ve Švédsku nastupoval v sezoně 1993/1994. O osm let později zde hrál Lubomír Korhoň, následný vítěz české extraligy s Pardubicemi. Hned dva čeští hráči nastupovali za HV71 v sezonách 2006/2007 a 2008/2009. Jedním byl vždy Jan Hrdina, kterému nejdříve dělal parťáka Jaroslav Balaštík a o dva roky později Kamil Piroš. Ten strávil v týmu s roční pauzou celkem tři roky a je také posledních Čechem, který v týmu z Jönköpingu působil. Jediným českým hráčem, který zde slavil titul, je Jan Hrdina. Tohoto úspěchu dosáhl v sezoně 2007/2008.

Foto: Sheffield Steelers/Champions Hockey League via Getty Images; Daniel Malmberg/Champions Hockey League via Getty Images

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek