21. 10. 2016 | Tomáš Lysý, Jakub Borovský

JIH - SPA 5:4 - Junioři nedokázali čtyřgólové manko stáhnout

15., pátek 21. 10. 2016
Jihlava - Sparta JIH - SPA
Jihlava: Brož – Váňa, Pospíchal, Krtek, Srnský, Kadlec, Pražák – Hejna, Heinrich, Čermák – Maštera, Mejzlík, Peschout – Geier, Rezek, Kraučuk. Trenér: Patrik Augusta.
Sparta: Wolf – Jeřábek, M. Jandus, Vandas, Eliáš, Duben, Janda – T. Jandus, Komárek, Krátký – Pejchal, Seniov, Maršoun – Wojnar, Chlouba, Safin – Mrkvička, Jaššo, Sedliský. Trenér: Pavel Geffert.
Branky a nahrávky: 16. Heinrich (Hejna, Čermák), 21. Čermák (Hejna), 21. Peschout (Mejzlík), 39. Hejna (Čermák), 41. Čermák (Hejna, Heinrich) – 10. Komárek (M. Jandus, T. Jandus), 48. M. Jandus (Jeřábek, Wojnar), 48. Vandas (T. Jandus), 55. M. Jandus (T. Jandus, Vandas). Rozhodčí: Skopal – Polák, Rampír. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 93. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:4.
Junioři pražské Sparty se v rámci 15. kola DHL Extraligy juniorů utkali s Jihlavou. Sparťané se sice ujali vedení díky gólu Komárka, z dalších pěti branek se radovali domácí. Pražané sice soupeře ještě stáhli na rozdíl jediné branky, více ale nezmohli a prohráli 4:5.

Komentář

Již na konci druhé minuty zápasu si Dukla zahrála přesilovou hru, ale příliš nebezpečná při ní nebyla. Sparťané oslabení přestáli bez úhony a již při hře v plném počtu mohli skórovat. Safin našel přihrávkou zpoza branky volného Wojnara, který si sjížděl před Brože, ovšem při zakončení mu puk přeskočil hůl. Brož poté musel zasahovat při střele Pejchala i dorážce Seniova, který byl ale seknut a přesilovku hráli i hosté.

Ačkoliv to dlouho vypadalo, že se Pražané neprosadí a měli notnou dávku štěstí, že Hejna neujel do samostatného úniku, nakonec početní výhodu využili. Kombinaci bratrů Jandusových zakončil zblízka Vojtěch Komárek, jenž skóroval po přihrávce Martina Janduse z pravé strany. Jihlavě se poté nevydařila ani druhá přesilovka a po ní mohla děkovat Brožovi, že uháji jednogólové manko. Wojnar prošel po pravé straně do pásma, předložil puk před branku pro Chloubu, jehož střelu i dorážku zneškodnil brankář Dukly.

Na druhé straně měl slibnou šanci Heinrich, který lišácky obkroužil branku, ovšem puk k levé tyči na poslední chvíli nezasunul. Aleš Heindrich se tak radoval až o chvíli později, kdy jej přihrávkou z pravé strany podél branky našel Hejna a nejproduktivnějšímu hráči domácích stačilo nastavit hokejku - 1:1. Když se v závaru před Wolfovou brankou první jihlavská lajna tentokrát neprosadila, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Rovnovážný stav již neplatil v první minutě druhého dějství, a to dvojnásobně. V čase 20:37 si připsal jubilejní desátý gól v sezoně David Čermák, když zblízka usměrnil za záda gólmana pobídku Hejny z pravé strany. Za dalších třináct vteřin vedla Dukla již o dvě branky. Mejzlík našel mezi kruhy zcela volného kapitána Richarda Peschouta, jenž zamířil do horní poloviny branky.

Velice špatnou rozehrávku hostí poté nevyužil Rezek, kterému sparťané naservírovali puk jak na zlatém podnosu před branku, jenže jihlavský útočník tváří v tvář Wolfa nepřekonal. Ve dvou slibných akcích se ocitl hodně agilní Wojnar. Nejprve si našel ve středním pásmu odražený puk, najel si po levé straně před branku a jeho zakončení schoval Brož s troškou štěstí mezi betony. Poté vyzval spoluhráče hezkou přihrávkou zpoza jihlavské klece k zakončení, jenže Martin Jandus z první v signalizované výhodě minul levou tyč.

V přesilovce si Sparta vytvořila jednu šanci. Chloubovu ránu z pravé strany dokázal Brož vyrazit a k puku se dostal Maršoun, jenž znovu mířil nepřesně kolem levé strany branky. Při další přesilovce hostí se rána Martina Janduse odrazila od zadního mantinelu na hůl Komárka, kterému nedovolil prosadit se dvěma dorážkami gólman Jihlavy. Tři a čtvrt minuty před koncem třetiny předvedl klukovinu sparťanský forvard Krátký, jenž dostal za kopnutí trest ve hře a Dukla pětiminutovou přesilovku využila. Čermák se ještě u pravé tyče neprosadil, proto nahrál puk na Martina Hejnu a ten jej z předbrankového prostoru zametl do sítě - 4:1.

Vyloučení Krátkého nakonec přišlo Spartu draho ještě jednou, a to na začátku třetí třetiny. Hejna dal puk napravo na Heindricha, jehož dělovku srazil Wolf. Ke kusu černé gumy se opět dostal Hejna, jenž jej přiťukl pro Davida Čermáka a útočník Dukly přidal fotbalovým padáčkem druhý gól v utkání. Kdo si v tu chvíli pomyslel, že je hotovo, šeredně se v dalším průběhu utkání zmýlil. Také hráči s velkým S na dresu si připsali dvě slepené branky. V čase 47:17 vypálil od modré Martin Jandus a Brož, který toho moc neviděl, našel kotouč až v síti.

Po 43 vteřinách se situace opakovala. Po zakázaném uvolnění Dukly vyhráli hosté buly, od modré vystřelil Jaroslav Vandas a domácí vedli už jen o dvě branky. Snížit na rozdíl jedné mohl Seniov, z dvou dobrých střeleckých pozic nejprve pálil vedle a poté ztroskotal na Brožovi. Zahřál se i Wolf, který vychytal Heinricha po hezkém pasu Hejny a vyřešil i následný závar před brankou.

Pět a půl minuty před koncem využila Sparta přesilovku a ze zápasu bylo rázem drama. Tomáš Jandus vyslal kotouč na pravý kruh pro Martina Janduse, jenž střelou pod betony přesouvajícího se Brože zaznamenal svůj druhý gól třetí třetiny. Srovnání měl na holi Janda, jenž byl mezi kruhy zcela sám, jenže minul tři tyče. Pražané to v závěru zkusili bez gólmana, ovšem vyrovnat se jim už nepodařilo. Duklu nakonec nemuselo mrzet ani to, že Heinrich netrefil z pěti metrů volnou klec, a vítězství 5:4 již Jihlava uhájila.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Utkání bych rozdělil do dvou částí. Do jedné patří první dvě třetiny a kousek třetí, kdy jsme hráli výborný hokej. Kluci bojovali, předváděli maximum a dařilo se nám v zakončení. Ve zbylé části jsme utkání zbytečně zdramatizovali a dostali jsme laciné góly, kterými jsme soupeře nakopli a dali mu šanci. V závěru jsme to ale ubránili, vítězství jsme si nenechali vzít a to je důležité.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila