24. 10. 2016 Martina Nová

Další domácí utkání, Sparta vyzve Liberec

Po tříbodovém vítězství proti Pardubicím čeká na sparťany již druhé domácí utkání v řadě. Do O2 areny zavítají liberečtí Bílí Tygři, kteří v prvním vzájemném klání aktuální sezony s Pražany prohráli 2:3 na severu Čech. Sparta doposud odehrála pět domácích střetnutí a ztratila jen úvodem ročníku proti Třinci. Druhá repríza finále je na programu v úterý 25. října od 18.30 hodin!

Lašák třikrát po sobě vynuloval soupeře

Přestože začátkem sezony se Liberci nedařilo, aktuálně obsazuje šestou příčku tabulky a třikrát po sobě dokázal zvítězit, ba dokonce svému sokovi nedovolil vůbec skórovat. "S největší pokorou můžu říct, že to není moje zásluha. Stojí za tím skvělá práce kluků, kteří se poctivě vracejí," řekl majitel tří vychytaných nul Ján Lašák pro klubový web Liberce po nedělním zápase s Energií, kdy Liberečtí doma vyhráli 2:0. Celek ze severu Čech má v současné době druhý nejnižší počet inkasovaných branek.

Kvality Tygrů si je vědom i obránce Petr Kalina, který proti Pardubicím zaznamenal první trefu ve sparťanském "áčku". "Liberec je výborný tým, bude určitě hodně napadat. My se budeme snažit zase vyhrát a získat další tři body," vyhlížel úterního soupeře mladý bek Sparty.

Bílým Tygrům se daří také v Lize mistrů, kde se obdobně jako Pražané probojovali do dalšího kola vyřazovacích bojů. Po zdolání týmu Färjestad Karlstad, který měli sparťané v základní skupině probíhající sezony, se utkají s konkurenčním mužstvem z české extraligy - Vítkovice Ridera.

SPARTA VS. LIBEREC ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. LIBEREC

Lukáš Pech 18 (5+13)Nejproduktivnější útočníkPetr Jelínek 11 (3+8)
Michal Čajkovský 8 (4+4)Neproduktivnější obránceRadim Šimek 5 (1+4)
Petr Vrána 7 gólůNejlepší střelecMichal Bulíř 5 gólů
Dominik Lakatoš 5 gólů
Lukáš Pech 13 asistencíNejlepší nahrávačPetr Jelínek 8 asistencí
22,37 %Využití přesilových her14,93 %
82,93 %Ubráněná oslabení86,11 %
4Vstřelené góly v oslabení1
263      Trestné minuty celkem244
Brian Ihnačák 37 TMNejtrestanější hráčMartin Ševc 56 TM
Tomáš Pöpperle (90,46 %)
Filip Novotný (93,90 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Roman Will (92,74 %) 
Ján Lašák (92,49 %)
6097Průměr diváků na domácích zápasech 4850

V první repríze finále Sparta pokořila Tygry na jejich ledě

Ve třetím kole aktuálního ročníku extraligy se sparťané vydali pod Ještěd, aby se utkali s libereckými Bílými Tygry. V prvním vzájemném střetnutí od minulého finále TELH byli úspěšnější hosté z Prahy, kteří si do hlavního města odvezli plný zisk tří bodů. Přestože Sparta jako první inkasovala, dokázala rychle zareagovat gólem Michala Čajkovského, následně trefami Petra KumstátaLukáše Klimka ve druhé třetině otočila vývoj zápasu. Ve třetí dvacetiminutovce domácí jen zkorigovali výsledek na konečných 3:2 pro sparťany.

V Liberci zkušenostmi jednoznačně vládne kapitán Radivojevič

Slovenský útočník Branko Radivojevič nenosí kapitánské "céčko" v týmu Tygrů jen tak. V porovnání s dalšími hráči liberecké kabiny má jednoznačně nejvíce zkušeností na mezinárodní scéně. Jediný zápas mu schází do 400 odehraných utkání v NHL a Slovensko na světovém šampionátu nebo olympijských hrách reprezentoval celkem v 215 duelech.

Sparta má oproti úternímu soupeři o třináct startů v KHL více a slovenský sparťanský forvard Štefan Ružička překonává libereckého kapitána o tři odehrané zápasy v této soutěži.

SPARTA VS. LIBEREC

26 letPrůměrný věk27 let
Jaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčJán Lašák 37 let (10. dubna 1979)
Ostap Safin 17 let (11. února 1999)Nejmladší hráčKryštof Hrabík 17 let (24. září 1999)
186 cmPrůměrná výška184 cm
Petr Kumstát 198 cmNejvyšší hráčLukáš Vantuch 195 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčJosef Mikyska 175 cm
88 kgPrůměrná váha89 kg
Richard Nedomlel 106 kgNejtěžší hráčPetr Jelínek, Lukáš Vantuch 100 kg
Ondřej Procházka 75 kgNejlehčí hráčJan Ordoš 80 kg
106Zápasy na MS197
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSBranko Radivojevič 46
2Zápasy na ZOH18
Michal Barinka 3Nejvíce startů na ZOHBranko Radivojevič 11
172Zápasy v NHL479
Jaroslav Hlinka 63Nejvíce startů v NHLBranko Radivojevič 399
949Zápasy v KHL936
Štefan Ružička 300Nejvíce startů v KHLBranko Radivojevič 297

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Čajkovský, Gernát, Kalina, Barinka, Eminger, Piskáček – Ružička, P. Vrána, Uher – Klimek, J. Hlinka (C), Ihnačák – Kumstát, Pech, Forman – Černoch, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

HC Bílí Tygři Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Jánošík, Vitásek, Pyrochta - Lakatoš, Jelínek, Krenželok - Ordoš, Bulíř, Radivojevič (C) - Svačina, Bližňák, Bartovič - Stránský, Vantuch, Vlach. Trenér: Filip Pešán.

Vyhrajte auto na víkend od Auto ESA

Přijďte v úterý na zápas s Libercem a vyhrajte auto. Společnost Auto ESA připravila pro diváky atraktivní přestávkovou soutěž, která tady ještě nebyla. Hraje se o auto s plnou nádrží na víkend, poukázku na pohonné hmoty a doplňky do vozidla. Kdo ze soutěžících jako první dokoulí pneumatiku po ledové ploše kolem auta na brankovou čáru a zpět, vyhrává. Zkrátka ale nepřijdou ani další soutěžící. V soutěži Auto ESA totiž vyhraje každý! Tak nezapomeňte být o druhé přestávce na svých místech a sledovat napínavé klání!

FOTO: Jiří Princ / HC Bílí Tygři Liberec

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila