27. 10. 2016 | Martina Nová

SPA - PLZ 4:1 - Mladší dorost slaví tři body

13., čtvrtek 27. 10. 2016
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Škorpík – Bureš, Truhlář, Bláha, Vandirek, J. Najman, Slavíček, Guryevskiy, Zemchenkov, Kumpošt – Prymula, Pšenička, Klimo, Čermák, Čížek, Rubeš, Obadal, Vitouch, M. Najman, Gluzman.
Plzeň: Pilc – Novák, Hamšík, Pánek, Váchal, Šiller, Rybáček, Staněk, Kremláček, Kovařík – Slanina, Přikryl, Balín, Princl, De Sousa, Kolář, Rohla, Malát, Lang, Kuchárik, Mužík.
Branky a nahrávky: 3. Čížek (Prymula, Čermák), 7. Prymula, 22. Prymula (Čermák, Čížek), 29. Čermák (Čížek) – 59. Mužík (Novák, Přikryl). Rozhodčí: Vengřín – R. Špringl ml., P. Špringl. Vyloučení: 8:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 67. Střely na branku: 27:27. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Sparťanští mladší dorostenci stále drží neporazitelnost ve své soutěži. Tři body si připsali i v utkání 13. kola, kdy doma porazili Plzeň 4:1. Vedení svému týmu zajistil již ve 3. minutě Marcel Čížek, na kterého navázal dvěma góly Patrik Prymula, a na čtyřgólový rozdíl zvýšil třetí z nebezpečné útočné letky - Erik Čermák. Hostům se sice v závěru duelu podařilo překonat Škorpíka, ale více již nestihli.

Komentář

Do zápasu lépe vstoupila Sparta, která byla od začátku aktivnější a důraznější. V důsledku prvního vyloučení Plzně dokázala svého tlaku patřičně využít. Skóre totiž již ve 3. minutě otevřel Marcel Čížek, vymetl pravý roh branky hostů – 1:0. Pražané byli i nadále lepším týmem, což potvrdil Patrik Prymula. Ten si pohrál s plzeňskou obranou a bekhendovým blafákem zakončil pod horní tyčku – 2:0.

Hosty dvojí inkasování zaskočilo a ani při hře pět na pět se nedokázali srovnat s nebezpečností sparťanů. I přes řadu pokusů domácích hokejistů ovšem potřetí neinkasovali, ba naopak se brzy dokázali oklepat z tlaku Pražanů a postupně nacházeli recept na jejich aktivitu. V závěru první třetiny dokonce zatopili gólmanu Škorpíkovi, ten však zůstal nepřekonán.

Vstup do prostřední dvacetiminutovky měla lepší Plzeň, jenže z rychlého protiútoku inkasovala potřetí v zápase. Již podruhé během večera se prosadil Patrik Prymula a navýšil náskok svého mužstva na 3:0. Hosté dostali příležitost snížit v přesilové hře, nicméně domácí dobře napadali a k ničemu svého soka nepustili.

V polovině hrací doby dostali možnost početní výhody i Pražané a ti ji nepromrhali. Čížek poslal do samostatného úniku Erika Čermáka, jenž s dostatečným prostorem okolo sebe zamířil mezi betony gólmana Pilce – 4:0. Plzeň byla se silami na dně a domácí byli naopak s velikým sebevědomím o to více nebezpeční. Nicméně do zaznění sirény Pilc odolal všem pokusům a popáté puk za svá záda nepropustil.

Do závěrečné třetiny nabrala Plzeň všechny síly, co jí zbyly, a byla velmi nebezpečná. Spartu začala zatlačovat a brankář Škorpík se musel začít v brance pořádně ohánět. Domácímu celku nepomohla ani vyloučení, která ji v posledním dějství sužovala. I přes častou hru ve čtyřech se ale sparťanům dařilo odolávat znovunalezeným plzeňským hráčům.

V 51. minutě zazvonila tyč sparťanské klece, kterou nastřelil Slanina. Plzni se nakonec přeci jen podařilo brankáře domácích překonat. V předposlední minutě v přesilové hře propálil Škorpíka útočník Radek Mužík, a snížil díky tomu na 4:1. Jenže ve zbývajícím čase se Západočeši na další gól nezmohli, a tak sparťané zůstávají neporaženi a bez ztráty jediného bodu i po 13. kole.

Ohlasy trenérů

Jiří Katz (HC Sparta Praha): "Myslím si, že můžeme být s výkonem spokojení. Jsme rádi, že jsme vyhráli proti Plzni, která je jedním z našich největších soupeřů ve skupině. Hráli jsme to, co jsme si řekli, byli agresivní ve hře dopředu, měli tlak na bránu. Myslím si, že hodně důležitý byl první gól, potom jsme ho potvrdili i druhým. Po první třetině jsme vedli 2:0, řekl bych, že to bylo hodně důležité. Ve druhé třetině jsme také dvakrát skórovali. Mrzí nás vyloučení, bylo jich hodně a toho bychom se měli vyvarovat. Určitě to klukům vytkneme. Některá byla až zbytečná, nicméně na to, kolik jsme hráli oslabení, jsme je dobře ustáli proti silnému soupeři. Inkasovali jsme jen jednou a naštěstí až v závěru třetí třetiny."

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): “I když jsme prohráli, jednalo se podle mě o náš nejlepší zápas sezóny. Bohužel se pro nás utkání nevyvíjelo od začátku dobře, protože jsme dostali brzký gól z přesilové hry. Dle mého názoru má Sparta nejlepší tým v celé republice v této kategorii a my jsme tam s nimi sehráli vyrovnanou partii. Bohužel nás domácí předčili v efektivnosti. Připravili se, že hrají proti silnému týmu a nemají žádné výpadky jako my, kdy třeba sice vyhrajeme, ale hodně inkasujeme a výkon není ideální.”

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek