16. 2. 2017 Tereza Velikovská

Sparta v CHL vybojovala místa pro české týmy

Sparťané byli nejúspěšnějším českým zástupcem ve všech třech dosavadních ročnících Champions Hockey Leaue, po dvou účastech v osmifinále došli v sezoně 2016/2017 až do finále. Cestou vyřadili špičkové švédské, finské a švýcarské celky, v souboji o zlato nakonec těsně až v prodloužení podlehli švédské Frölundě. Ziskem stříbrných medailí sparťané pomohli zajistit, že v příštím ročníku budou Ligu mistrů, která mění formát, hrát hned čtyři české celky.

Celkem bude Champions Hockey League 2017/2018 hrát 32 klubů, z nichž 24 vzejde ze šesti zakládajících ligových soutěží. Zbylých osm poté z dalších zemí mimo velkou šestku. O konkrétním počtu míst rozhodovala úspěšnost jednotlivých zakládajících zemí CHL v dosavadních třech ročnících. Největší váhu měly poté výsledky z poslední sezony 2016/2017.

Nejvíce zástupců, tedy pět, budou mít severské velmoci Švédsko a Finsko. Čtyři týmy bude mít kromě České republiky také Švýcarsko, tři týmy poté Německo a Rakousko. Do pěti švédských týmů se automaticky počítá Frölunda, která má jako obhájce mistrovského titulu účast jistou.

Kvalifikační klíč pro kluby ze zakládajících ligových soutěží je následující. Jako první postupuje do následujícího ročníku Ligy mistrů vítěz play off. Následuje vítěz základní části a druhý tým po základní části. Jako čtvrtý půjde do celoevropské soutěže poražený finalista. V případě, že se bude jednat o stejné týmy (například když se vítěz základní části stane i vítězem play off), klíč pokračuje následovně. Pátým postupujícím bude poražený semifinalista, který byl lépe umístěn v základní části, šestým poražený semifinalista hůře umístěn v základní části. Následují třetí, čtvrtý a pátý tým po základní části.

Zbývajících osm účastníků vzejde z dalších evropských soutěží. Champions Hockey League si tak zahrají například mistrovské kluby ze Slovenska, Norska, Francie, Běloruska a Dánska. Dalším účastníkem je vítězný klub Kontinentálního poháru IIHF, jímž se stal britský tým Nottingam Panthers.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek