26. 3. 2017 Petra Pilbauerová

Gólman mistrů Škorpík: Vítkovice jsme přejeli

Hádanka na začátek. Co je stejně důležitou přísadou k zisku vítězství jako vstřelené góly? Kvalitní opora v brankovišti! A tu družina Jaroslava Nedvěda rozhodně má. JAN ŠKORPÍK odjel ze závěrečného turnaje mistrovství ČR mladšího dorostu nejen se zlatou medailí a titulem, ale také nejlepší brankářskou úspěšností 92,77 % a průměrem inkasovaných gólů za zápas. Odchytal všechny tři zápasy, ve kterých dohromady inkasoval pouze šestkrát.

Sparťané nastoupili do rozhodujícího utkání finálového turnaje proti Vítkovicím, které stejně jako Pražané, neprohrály ani jeden ze dvou předchozích zápasů. V tom prvním, ve kterém přetlačily Plzeň, však ztratily mnoho ze svých sil. Navzdory tomu však vítkovičtí hokejisté porazili v následujícím utkání Kometu Brno. Proti Spartě se jevili velmi unavení a favorité toho bez velkých obtíží využili. "Neříká se mi to úplně snadno, ale podle mě to byl asi nejlehčí zápas z těch, co jsme tu odehráli. Od začátku jsme soupeře válcovali, Vítkovice se těžko dostávaly za svojí třetinu," prozradila jedna z nejdůležitějších ingrediencí na vítězství Sparty, brankář Jan Škorpík. 

Pro hráče z Vítkovic je typické, že na ledě během hry budí dojem kousavých psů. Mladší dorostenci to ale tentokrát nezvládli, což bylo pro jejich soupeře z hlavního města milé i tak trochu nemilé překvapení. "Očekávali jsme od nich trochu jiný výkon. Bylo to docela zklamání," prozradil na rovinu sparťanský gólman, který nám mimo jiné také odtajnil, ve kterém ze zápasů se mu chytalo nejlépe. Překvapivě to nebyla ani Kometa nebo Plzeň, proti níž během oslabení svého týmu opravdu zazářil. "S Plzní to bylo dobré, ale nejlépe se mi chytalo proti Vítkovicím. Byly to takové nejpříjemnější střely z těch všech. A nebylo jich tolik. Bylo to snadné. Vyhovuje mi, když na ledě nemám tolik práce," přiznal talentovaný brankář. 

Pokud to bylo s Vítkovicemi nejlepší a proti Plzni dobré, jak mu vyhovovala brněnská Kometa, která na jistou chvíli otočila skóre zápasu ve svůj prospěch? "Po těch dvou gólech, které jsem dostal během nějakých zhruba padesáti sekund, to nebylo zrovna růžové. Pak to ale kluci ubránili, dali pár branek a my vyhráli," popsal Škorpík, jenž chytal ve všech třech zápasech po celých šedesát minut a v každém z nich dovedl svůj tým k vítězství. "Nebylo to nijak zvlášť náročné, tři zápasy za tři dny," řekl o zásobách své energie během turnaje.

Obecně vzato jsou vítězové titulu v další sezoně pod drobnohledem, mnohdy čelí i tlaku ze strany svého okolí, zda-li se jim podaří úspěch i obhájit. Soudě dle průběhu této sezony, kterou mladší dorostenci ze Sparty odehráli na výbornou, jsme mohli alespoň tušit, že i její závěr by mohli zvládnout. "Já jsem to vnímal stejně jako minulý rok. Moc jsem to neřešil. Zvládli jsme i poslední zápas, ve kterém nás soupeř mile překvapil. Nečekali jsme, že vyhrajeme s takovým rozdílem," těší Škorpíka, přidává ale i pohled z jiného úhlu. "Kdyby to bylo náročnější utkání, které by skončilo například 2:1 v náš prospěch, ta euforie z vítězství by asi byla asi ještě o to větší," dodává na konec. 

FOTO: Karel Málek / Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek