13. 4. 2017 Petra Pilbauerová

Kern a Safin na MS U18: Je to velká výzva!

V reprezentačním výběru do osmnácti let zrají nové talenty pod dozorem trenéra Václava Varadi jako houby po dešti. Na soupisce velmi silné družiny najdeme mnoho již známých jmen stále ještě mladých pušek, které svými výkony nepřestávají udivovat. Nyní však přichází rozhodující zkouška, ve slovenském Popradu a Spišské Nové Vsi tento týden startuje mistrovství světa této kategorie. Součásti Varaďovy družiny jsou i sparťanští útočníci JAN KERN a OSTAP SAFIN, kteří pro nadcházející dny vymění rudý dres Sparty za národní barvy.

Trenér reprezentační osmnáctky Václav Varaďa ve svém nedávném rozhovoru uvedl, že nejdůležitější ingrediencí pro vítězství na mistrovství bude pokora. Co si pod tímto pojmem představuje vy?
Jan Kern: Pokora je základ. S tou musíte vstoupit do každého utkání, jinak vám hrozí, že jej podceníte. Je potřeba to odmakat od začátku až do konce. My u toho chceme zůstat, protože tenhle přístup se nám v průběhu sezony osvědčil. Musím to zaklepat. Snad to takhle zůstane i nadále.
Ostap Safin: Naše předposlední přípravné utkání jsme odehráli proti Finům. To byl podle mě parádní zápas. Závěrečné utkání se Slovenskem jsme trochu podcenili, což nesmíme už víckrát udělat. Každý reprezentační tým v naší kategorii je pro nás vyrovnaný soupeř, všechny jsou totiž stejně bojovné a to od nich budeme očekávat i na mistrovství.

Honzo, v případě Nečasovy absence jste byl zvolen coby zastupující kapitán. Jaké jste z toho měl pocity? Převládala spíš nervozita z tak velké odpovědnosti, anebo radost?
Jan Kern: Tohle všechno závisí na trenérovi. Pokud bych tu příležitost dostal, byl bych samozřejmě velmi rád a snažil se svůj úkol splnit maximálně dobře.

Hned první utkání odehrajete proti nelehkému soupeři. Bělorusové si prochází podobnou školou co ruský výběr. Bude to pro tým dobře, že se mu do cesty za pohárem postaví hned na začátku takováto překážka?
Ostap Safin: Musíme být připraveni na to, že budou dohrávat souboje, hodně bruslit. Většinou bývají urostlí, tudíž hrají často do těla. Musíme se na ně obzvlášť připravit, protože oni nejsou nikdy lehkým soupeřem.
Jan Kern: Čekáme od nich podobný styl hokeje jako od Rusů. My jsme s nimi zatím ještě nehráli, tudíž přesně nevíme, jak to bude probíhat. Mám z toho trochu obavy, ale věřím tomu, že to zvládneme.
Ostap Safin: Určitě budou nevyzpytatelní. V tuto chvíli nevíme, co přesně od nich čekat. Pravděpodobně se společně podíváme na nějaká videa z jejich zápasů. Jsou velmi bojovní, protože po hokejové stránce nejsou na stejné úrovni například co my. To, co jim chybí v kvalitě hry, pak vykompenzují svojí zarputilostí.

Když se ale podíváme na zbývající soupeře ve skupině: Američané, Švédové a Rusové. Můžeme s jistotou říct, že těžké bude každé utkání v základní části mistrovství. Je dobré mít před sebou takovou výzvu?
Ostap Safin: Je to dobré mít takovou konkurenci, když se perete o první dvě místa ve skupině. Máme díky tomu výbornou motivaci, ale to nestačí. Musíme pořádně zamakat, aby se nám povedlo to, za čím si půjdeme.
Jan Kern: Na mistrovství bychom lehkého soupeře asi těžko hledali. Vybírat si nemůžeme, tudíž musíme do každého utkání vstoupit na sto procent a nic nepodcenit. Odehrát to s pokorou, ale naplno.

Má další otázka směřuje do brankoviště, do kterého se postaví i Jakub Škarek. Ten si odchytal pár zápasů i zde ve Spartě, tudíž se znáte nejenom z reprezentace, ale i z klubu. Říká se, že kdo nestřílí, nevěří gólmanovi. Můžeme se vzhledem k jeho talentu domnívat, že vsadíte na ofenzivní hru?
Jan Kern: Ofenzivní hokej se od nás asi nebude úplně očekávat. My se budeme našemu brankáři snažit pomáhat, co to půjde. Bez ohledu na to, jestli tam bude Kuba, anebo někdo jiný. Zůstaneme u hokeje, který jsme hráli doteď.
Ostap Safin: Kubovi věříme, protože to je výborný gólman. My ale budeme dělat vše odzadu a hlavně pomáhat bekům. To je náš recept na úspěch.

Případným soupeřem v play off mohou být Finové, obhájci loňského titulu. Na ně budou uvalena velká očekávání, což posílí i jejich motivaci. Co to pro vás bude znamenat?
Ostap Safin: Už jsme s nimi hráli před nedávnem v přípravě a víme, co od nich zhruba očekávat. Je to bruslařský tým s velkou kvalitou. Pokud se dostaneme do čtvrtfinále, anebo semifinále, určitě se s nimi popereme.
Jan Kern: S tím můžu pouze souhlasit.

V průběhu sezony probíhaly Turnaje pěti zemí, reprezentační kempy a tak dále. Těch reprezentačních povinností jste měli opravdu dost. Na které z utkání nejraději vzpomínáte?
Jan Kern: Nevím, jestli se to dá počítat, ale já mám nejhezčí vzpomínky na Memoriál Ivana Hlinky, který jsme na začátku sezony odehráli v Břeclavi. V sezoně jsme odehráli mnoho utkání, na která vzpomínám rád a také dost těch, která se úplně nevyvedla dle našich představ.
Ostap Safin: Na téhle úrovni nám každé utkání něco dá. Každé nás posune zase o kousek dál. Memoriál nám dal sebevědomí a zápasy po něm pak přinášely další a další zkušenosti.

Na závěr se vrátíme úplně na začátek. Během sezony jste si oba připsali starty za první tým Sparty, závěr sezony se ale nevydařil a krátká byla i sezona juniorky, ve které nastupujete pravidelně. Je možné, že by se i tyto skutečnosti daly využít jako taková osobní motivace pro úspěch na mistrovství?
Ostap Safin: Myslím si, že co se dělo na Spartě, to se dělo na Spartě. V reprezentaci je to něco jiného. Musíme teď zapomenout, co se stalo.
Jan Kern: I kdybychom se dostali do finále, na mistrovství musíme každý zápas poctivě odmakat. Snažit se hrát co nejdéle a třeba dojít až na samotný vrchol, ale to je ještě daleko. 

Rozpis utkání českého týmu na mistrovství 2017

Pátek 14. 4. 19:30 ČESKO – BĚLORUSKO
Sobota, 15. 4. 19:30 ŠVÉDSKO – ČESKO
Pondělí, 17. 4. 15:30 USA – ČESKO
Úterý, 18. 4. 15:30 ČESKO – RUSKO 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek