16. 6. 2017 Jakub Borovský

Sparta byla jasná volba, říká posila Zámorský

Pokud sparťanští fanoušci s napětím očekávali posílení obranných řad pražské Sparty, musí mít radost. Do pražského klubu totiž přichází PETR ZÁMORSKÝ, který působil ve švédském Örebro HK. Nová sparťanská posila také nastoupila k více než čtyřiceti zápasům v seniorské reprezentaci a odehrála deset zápasů v zámořské AHL. "Co jsem viděl složení týmu, tak kolektiv vypadá velice dobře. Věřím, že v kabině to bude šlapat. Už se nemůžu dočkat, až budu součástí tohoto týmu," těší se Zámorský na Spartu a nové spoluhráče.

Jak se na Spartu těšíte?
Těším se moc, je to velkoklub. Nemůžu se dočkat, až vyjedeme na led. Jsem ve velkém očekávání.

Jak se rodil přestup do pražského klubu?
Pan Kalous mi volal dva nebo tři dny po skončení sezony ve Švédsku, trochu mi nastínil, co by ode mě očekával. Od té doby jsem byl se Spartou v kontaktu a vyvrbilo se to tak, že jsme podepsali smlouvu a domluvili se na spolupráci.

Vy jste dříve nastupoval za Zlín. Proč jste nyní zvolil právě Spartu?
Ozvali se jako jedni z prvních, jednání byla velice seriózní. Měli jasnou představu, co ode mě očekávají. Nabídka Sparty se mi líbila, navíc je to největší klub u nás. Takže volba byla jasná.

Foto: gp.se, aktualne.cz, denik.cz

Čím myslíte, že byste mohl týmu nejvíce přispět, jaká bude vaše role v týmu?
To je otázka hlavně na trenéra, já jsem každopádně moc rád za zájem a děkuji za něj. Moje nejsilnější stránka a úkol bude asi pomoc ofenzívě. Všichni to ode mě čekají, měl bych zezadu podporovat útok, přinést nějaké střely na bránu, zakládat rozehrávky a určitě pomáhat při přesilovkách.

Jaké máte vzpomínky na Spartu z dob, kdy jste ještě hrál v extralize?
Vždycky to byly úplné jiné zápasy, než proti ostatním extraligovým klubům. Když dojela Sparta do Zlína nebo naopak, tak to byl hokej na úplně jiné úrovni. Proti Spartě se mi vždycky hrálo dobře, protože byl plný stadion, mělo to šťávu. Takže mám jen dobré vzpomínky.

Co je podle vás její největší zbraň?
Co jsem viděl složení týmu, tak kolektiv vypadá velice dobře. Jsou tu skvělí hráči, kteří mají za sebou velikou historii. Věřím v to, že v kabině to bude šlapat. Už se těším, až budu součástí tohoto týmu.

Já si chtěl především vybrat klub, kde mě bude hokej bavit a budu se každý den těšit do šatny, na tréninky, na zápasy. Jsem si stoprocentně jistý, že jsem si vybral dobře.

Petr Zámorský

Koho z aktuálního kádru Sparty znáte nejlépe?
Znám v podstatě všechny kromě těch zahraničních. S některými jsem hrál, třeba na dvacítkách s Dominikem Uherem, v dospělých s Michalem Barinkou. Věřím, že v tom nebude žádný problém a parta bude skvělá.

Strávil jste teď tři sezony mimo ČR. Co vám tyto roky daly do další kariéry?
Dalo mi to strašně moc. Podíval jsem se, jak se to dělá jinde. Vím, že liga v každé zemi je úplně jiná. Před tím, než jsem odešel, jsem si myslel, že ty ligy jsou stejné. Ale úroveň a kvalita je jiná. Věřím, že jsem nabral hromadu zkušeností, které bych teď všechny chtěl prodat na Spartě.

Měl jste dokonce šanci zabojovat v týmu New York Rangers od NHL, pak jste ale odehrál 10 zápasů v AHL a vrátil se do Evropy. Jak hodnotíte tuhle misi?
Já s nimi podepsal smlouvu po mé poslední sezoně ve Zlíně. Ta byla na dva roky a byla domluva, že první rok odehraju v Evropě. To se stalo, potom jsem tam přijel, ale nevyvíjelo se to podle mého očekávání. Poslali mě hned zkraje kempu na farmu, kde jsem odehrál nějakých deset zápasů, nenastupoval jsem pravidelně a trenér měl trošku jiné představy o složení týmu. Já jsem mu tam moc nezapadal a po nějakých dvou měsících, co jsem tam byl, mi řekl, že tam má z loňské sezony šest obránců a musím čekat na šanci. S tím jsem nedokázal ztotožnit a chtěl jsem jít někam, kde mě hokej bude zase bavit a naplňovat. Proto jsem se vrátil do Švédska a myslím, že to byla dobrá volba.

42

Tolik zápasů odehrál Zámorský v dresu seniorské reprezentace.

Teď se vracíte zpět do ČR, co vás k tomu vedlo?
Určitě mě potěšila nabídka Sparty. Chtěl jsem po minulé sezoně, kdy jsme se trápili kolem jedenáctého, dvanáctého místa, jít do týmu, který bude hrát o nejvyšší příčky, čímž jsem agentovi neulehčil práci. Nějaké nabídky ze zahraničí jsem měl, ale nebyly takové, aby mě oslovily. Buď to bylo daleko, nebo to byly týmy, co hrály dole. Dal jsem si čas na rozmyšlenou, abych neudělal chybu. A z všeho mi nejlíp vyšla nabídka Sparty. Jsem rád, že měli zájem, já ho měl také, domluvilo se to a já se těším, až vyjedeme na led.

Hodně se diskutuje, že hráči z NHL nepojedou na olympijské hry. Vy patříte do širšího kádru reprezentace, je pro vás účast na OH cílem?
Je to hodně daleko, v hlavě jsem to vůbec neměl. Já si chtěl především vybrat klub, kde mě bude hokej bavit a budu se každý den těšit do šatny, na tréninky, na zápasy. Jsem stoprocentně jistý, že jsem si vybral dobře.

Jaký je teď váš plán na následující dny? Kdy se zapojíte do přípravy?
Zatím je to takové čerstvé. Nedávno jsme podepsali smlouvu. Je to na vedení Sparty, kdy budou chtít, abych přijel. Pro mě není problém přijet kdykoliv a zapojit se.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek