12. 7. 2017 Matěj Mayer

Sparťané v cizině. Jak se jim dařilo v AHL?

Sparta vychovala pro dospělý hokej spoustu skvělých hokejistů. Ať už se jedná přímo o odchovance klubu, nebo o hráče, kteří do pražského klubu zamířili v pozdějších letech. Nejlepší z nich našli své uplatnění v nejslavnější soutěži za mořem, další o místo v NHL bojují. O tom, jak se dařilo bývalým hráčům Sparty v uplynulé sezoně v American Hockey League, si přečtěte v prvním dílu ze série připravovaných článků.

Druhá nejvyšší zámořská soutěž je svou kvalitou někdy přirovnávána k české extralize. Týmy American Hockey League spolupracují s kluby NHL, které „na farmu“ posílají hokejisty, již se nevejdou na soupisku a nemají ještě potřebnou výkonnost pro nejlepší kanadsko-americkou soutěž. Přestože se jedná o ligu jen o stupeň nižší, u hráčů není příliš populární. Komfort klubů AHL nedosahuje zdaleka takové úrovně – hráči absolvují často dlouhé štreky autobusem a vzhledem k vysokému počtu utkání jsou téměř permanentně na cestách.

Své o tom ví i Dominik Simon. „Není to lehké. Teď jsme třeba celý únor na cestách, takže člověk pořád jen sedí v autobuse. Máte hodně zápasů, potřebujete zregenerovat, a když sedíte v autobuse, tak to není ideální. Je to určitě výborná zkouška,“ řekl v rozhovoru pro iDnes. Druhým účelem farmářské soutěže je vychovávat mladé hráče pro NHL. V AHL se mohou otrkat, přivyknout zámořskému stylu hokeje, což je zejména pro Evropany důležitý faktor. Právě to je případ čtyř bývalých hráčů Sparty Praha, kteří v uplynulé sezoně nastupovali v AHL.


Dominik Simon – útočník (22 let)

Sparťanský odchovanec má za sebou druhou sezonu na farmě, přičemž první ročník se mu, co se týče individuálních statistik, povedl o něco více. Zatímco v sezoně 2015/16 měl Dominik Simon bilanci 48 bodů (25+23) v 68 zápasech, letos mírně ubral a s 46 zápisy (15+31) v 68 utkáních se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem mužstva. 

Jeho Wilkes-Barre/Scranton Penguins v uplynulém ročníku vypadli už v semifinále, přestože s přehledem vyhráli tabulku AHL po základní části, když měli 107 bodů ze 76 duelů. I letos nakrátko okusil NHL a ve dvou utkáních zaznamenal asistenci. Letos bude znovu bojovat o místo na soupisce Penguins, kontrakt má ještě na jeden rok.


Jan Košťálek – obránce (22 let)

Odchovanec Sparty odehrál v zámoří posledních pět let a v AHL má za sebou druhý ročník. Kdysi solidně produktivní obránce však bodově nevyčnívá a na ledě má jiné úkoly. Ve slabém mužstvu Manitoby Moose měl bilanci sedmi bodů (2+5) z 60 utkání a celkově má v AHL odehráno 112 zápasů, v nichž získal 16 bodů (3+13). 

Smlouvu má Jan Košťálek s Winnipegem ještě na další sezonu a také on bude mít možná poslední šanci přesvědčit vedení klubu o tom, že je hráčem kvalit NHL. „Chci se porvat o to, abych si zahrál NHL. Po dvou letech na farmě cítím, že by ta šance mohla příští rok přijít. Winnipeg má velice mladý tým a myslím, že je šance se do něj dostat,“ řekl pro hokej.cz.


Daniel Přibyl – útočník (24 let)


Rodák z Písku, který od staršího dorostu působil ve Spartě, má za sebou první ročník v zámoří. Určitě si ho ale představoval úplně jinak. Poté co se zařadil k hvězdám české extraligy, obdržel smlouvu od Calgary, v jehož kádru si místo na soupisce pro NHL nevybojoval. Ročník tak strávil ve farmářském celku Stockton Heat, kde začal sezonu obstojně. Patnáct bodů (5+10) z 33 utkání byla ale bilance, kterou už dále nerozšířil. Sezonu protkanou zraněními kvůli operaci vůbec nedohrál. Jeho mančaft se i bez něj prokousal do play off, ale hned v prvním kole narazil. Daniel Přibyl už se připravuje na novou sezonu a čeká ho možná poslední boj o NHL. I jemu totiž kontrakt po nadcházející sezoně končí.



Daniel Vladař – brankář (19 let)

Talentovaný brankář sice hlavní kariérní vzestup prožil na Kladně, v mladších mládežnických kategoriích však působil ve Spartě. Po sezoně v nejvyšší americké juniorské soutěži (USHL) ho Boston začal využívat v ECHL (druhá farmářská soutěž) a na pár utkání se podíval také právě do AHL s tím, že dva týdny strávil dokonce s prvním týmem Bruins. Daniel Vladař zaznamenal v uplynulé sezoně slušný progres – v drsné lize ECHL sice prodělal dva otřesy mozku, ale zkušenost ho zocelila a v kvalitativně lepší AHL měl poté v osmi utkáních průměr 2,62 gólu na zápas a úspěšnost 92,1 %. V hierarchii nadějných brankářů ho mají Medvědi hodně vysoko, kontrakt má ještě na další tři roky.


FOTO: stocktonheat.com; twitter.com/manitobamoose; wbspenguins.com; twitter.com/TheAHL

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek