13. 7. 2017 Matěj Mayer

Obránce Dvořák se zúčastnil kempu v Detroitu

Průlomovou sezonu má za sebou nová sparťanská akvizice TOMÁŠ DVOŘÁK. Rodák z Havlíčkova Brodu sice s Energií Karlovy Vary sestoupil do nižší soutěže, sám byl ale jedním z mála světlých článků týmu. Po osobní stránce si vedl výborně, neminula ho pozvánka do reprezentace a v letní přestávce se stal posilou pražského celku. Progresu dvaadvacetiletého obránce si všimli i zástupci Detroitu Red Wings a pozvali urostlého zadáka na svůj nováčkovský kemp.

V letech, kdy mohl být draftován, zůstával ještě mimo pozornost skautů NHL. Byl sice mládežnickým reprezentantem, ale nejslavnější liga se o něj začala zajímat až nyní. „Poprvé jsem se o zájmu Detroitu dozvěděl až před kempem od pana Spálenky. Zavolal mi a říkal, že je tady možnost podívat se na kemp Red Wings. Pak mě kontaktovali dokonce přímo zástupci klubu. Překvapilo mě to a byl jsem rád, že jsem takovou možnost dostal,“ říká nadějný obránce. „Pár dalších nedraftovaných kluků se kempu zúčastnilo. Nebyl jsem jediný v této pozici.“

Rozvojový kemp Rudých křídel se tradičně koná v městečku Traverse City a o hráče je skvěle postaráno. „Zázemí bylo na vysoké úrovni, úplně něco jiného než tady v Česku. Podmínky byly víceméně podobné extraligovým, ale vše je ještě hodně vylepšené, každá maličkost. Je to přece jen kemp NHL. Všechno kolem týmu a to, jak se o vás starají, je na výborné úrovni,“ pochvaluje si Tomáš Dvořák.

Ač se jednalo o jeho první takovouto zahraniční zkušenost, s komunikací v angličtině problém neměl. „Trošku anglicky umím, takže takový problém to nebyl. Hlavně tam bylo víc kluků z Česka, takže když jsem nevěděl, pomohli mi,“ zmiňuje přítomnost dalších tří krajanů, kteří se účastnili kempu Red Wings. Jednalo se o brankáře Matěje Machovského a další dva obránce Filipa Hronka a Libora Šuláka. Všichni tři mají na rozdíl od Dvořáka s Detroitem uzavřený kontrakt.

Pro sparťanského zástupce bylo zajímavé především setkání se Šulákem, který je jen o rok starší. Oba totiž pochází z Vysočiny a v mládí spolu nastupovali za Havlíčkův Brod. „Že tam byl i Libor, byla určitě výhoda, měli jsme i společný pokoj. Je fajn, že jsem tam nejel sám a bylo tam víc českých kluků, takže jsme si mohli popovídat česky,“ říká Dvořák, který by rád v budoucnu navázal na svého kamaráda a jako nedraftovaný hráč si vybojoval smlouvu v NHL. „Určitě bych rád napodobil Libora, ale bude záležet na tom, jak se povede sezona ve Spartě. To je pro mě teď na prvním místě. Uvidíme, co bude dál.“


Na akci nemohl chybět ani Jiří Fischer, dlouholetý šéf hráčského rozvoje Detroitu. „U něj byla výhoda, že je Čech a komunikace s ním byla samozřejmě jednodušší,“ konstatuje někdejší účastník Memoriálu Ivana Hlinky. Tomáš Dvořák je sice defenzivní obránce, při modelovém utkání na sebe však upozornil jedinou brankou svého týmu. „Vstřelit gól byl super pocit, akorát byla škoda, že jsme prohráli 1:3. Z gólu jsem ale měl opravdu radost, byla to úplná paráda, že se mi to povedlo, a jsem za něj rád.“

Účel rozvojového kempu není primárně o hodnocení výkonů hráčů, ale spíše o vzájemném seznámení a navázání kontaktů, takže hokejisté neprožívali dril od rána do večera. „Volný čas jsme měli skoro každý den odpoledne po tréninku. Trénovali jsme hlavně dopoledne a až večer byly různé týmové akce, takže odpoledne jsme měli volné. Město bylo pěkné, bydleli jsme přímo v centru, takže jsme měli dost času na to, abychom si ho prohlédli,“ říká Dvořák. Na druhou stranu veškerá aktivita na stadionu byla důsledně monitorována. „Hned ráno třeba pomocí speciálních přístrojů měřili, jak naše tělo zvládne regenerovat po zátěži. Pak jsme pořád kolem sebe měli další přístroje, na sobě sporttestery a každou činnost na ledě i mimo něj si trenéři detailně natáčeli kvůli následným rozborům každého našeho pohybu.“

Hned ráno třeba pomocí speciálních přístrojů měřili, jak naše tělo zvládne regenerovat po zátěži. Pak jsme pořád kolem sebe měli další přístroje, na sobě sporttestery a každou činnost na ledě i mimo něj si trenéři detailně natáčeli kvůli následným rozborům každého našeho pohybu.
Tomáš Dvořák o rozvojovém kempu Red Wings

Součástí kempu byly také výstupní pohovory, kde klub nastínil hráčům budoucí možnosti. „Měli jsme mítinky, kterých se účastnili trenéři, manažer a lidé z vedení klubu. Říkali mi, že jsou rádi, že jsem na kemp přijel a mohli mě vidět. Říkali, že mě budou sledovat a potom se uvidí, co dál. Je pro mě důležité, že jsem se tam podíval a poznal zase něco jiného, jak to funguje ve světě. Pro moji kariéru a zkušenosti je to určitě dobře,“ hodnotí zadák, který si zahrál All-Star Game juniorské soutěže MHL.

Po pětidenním nováčkovském kempu Detroitu, jenž znamenal pro mladého beka krátké vytržení z přípravy Sparty, už se ale zase vrací v plné síle a připraven na první přípravný duel, který se uskuteční 28. července v Liberci. „Už se těším. Bude to pro mě nová výzva, nová sezona. Těším se, až to vypukne a já si poprvé zahraji za Spartu,“ zakončuje Dvořák rozhovor, který byl pořízen krátce po jeho příletu z Detroitu.

FOTO: www.facebook.com/DETROITREDWINGS

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila