6. 8. 2017 Matěj Mayer

Sparťané na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky

Prestižní turnaj osmnáctiletých hokejistů, kterým je Memoriál Ivana Hlinky, nabízí každý rok přehlídku nejtalentovanějších hráčů této kategorie. Šampionátu, na němž v minulosti zářil Crosby, Ovečkin či MacKinnon, se každoročně účastní i zástupci Sparty. Letošek nebude výjimkou – v reprezentačním dresu se od pondělí v Břeclavi představí DOMINIK ARNOŠT. Kvůli zranění v přípravném utkání s Kanadou o turnaj na poslední chvíli smolně přišel další sparťan Vojtěch Kropáček.

Historie turnaje sahá do roku 1991, tehdy se hrál první ročník pod názvem Phoenix Cup v Japonsku a zlato bral Sovětský svaz. Od té doby došlo k řadě proměn jak v místě konání, tak v názvu a obsazení šampionátu. Do České republiky a Slovenska se turnaj hráčů do 18 let definitivně přesunul v roce 1997 a do téhož roku se také datuje první česká účast. Od roku 2002 se o pořadatelství vždy dělí česká (Břeclav / Hodonín) a slovenská města (Bratislava / Piešťany). Šampionát postupně získal na prestiži a dnes je považován za neoficiální MS hráčů do 18 let. Pojďme se podívat, jak se dařilo hráčům Sparty na sledovaném turnaji od roku 2002.

Čtyři medailové ročníky, sparťan nejlepším hráčem turnaje

Roku 2002 se hrálo poprvé na současném místě konání – v Břeclavi. Na tehdejší Pohár osmi národů přivezlo největší hvězdy Ovečkina s Malkinem Rusko. Turnaj však vyhrála Kanada, když zdolala výběr České republiky ve finále 5:1. Za Spartu se zúčastnila trojice hráčů, jejichž jména jsou však dnes zapomenuta. O rok později skončil na Světovém poháru juniorů do 18 let český výběr bronzový. Na šampionátu hrála rovnou šestice sparťanů, kteří sklidili také individuální ocenění – Jakub Šindel byl nejlepším střelcem a Marek Schwarz nejlepším hráčem turnaje.

České reprezentaci se výborně dařilo i v nadcházejících dvou letech. V roce 2004 nestačili Češi pouze na suverénní Kanadu, jíž podlehli ve finále 1:4. Sparta měla ten rok jediného zástupce v Jakubu Vojtovi. Roku 2005 byla finálové dvojice opět stejná jako v předešlém roce, ale po vyrovnané bitvě byla i tentokrát úspěšnější Kanada. K poslednímu medailovému úspěchu na dlouhou dobu pomohli sparťané Michal Neuvirth, Michal Řepík a Lukáš Rybecký.

2002 – 2. místo
Ivo Kratěna
Michal Pešek
Miloš Schejbal

2003 – 3. místo
Marek Schwarz
Tomáš Protivný
Adam Lukačovič
Jaroslav Mrázek
Jakub Šindel
Karel Hromas

2004 – 2. místo
Jakub Vojta

2005 – 2. místo
Michal Neuvirth
Michal Řepík
Lukáš Rybecký


Ústup ze slávy od roku 2006

Pátý ročník břeclavského turnaje znamenal strmý pád českého hokeje v této věkové kategorii. Češi schytali na úvod turnaje debakly od Ruska a Finska a herně nepřesvědčili ani v zápase o páté místo, v němž zdolali Švýcary. Sparta měla na turnaji tři zástupce, z nichž se nejvýrazněji prosadil Petr Kafka. Od roku 2007 už šampionát poprvé nesl název Memoriál Ivana Hlinky. Češi však dopadli ještě hůře a skončili šestí. Za Spartu se účastnil pouze Štěpán Novotný, který už však tou dobou hrál v zámoří.

Následující dva ročníky skončily pro českou reprezentaci stejně bídně. V roce 2008 na Čechy zbyla až pátá příčka poté, co porazili v souboji o umístění Slováky. Memoriálu se účastnili sparťanský gólman Filip Novotný a obránce Jakub Grin. Na turnaji v roce 2009 byla situace totožná. Mužstvo České republiky znovu obsadilo páté místo po vítězství 4:3 nad Slováky. Jediným zástupcem Sparty byl v tomto roce obránce Dušan Žovinec. Šest z osmi šampionátů vyhrála Kanada a další její triumfy měly následovat.

2006 – 5. místo
Petr Kafka
Štěpán Novotný
Tomáš Karpov

2007 – 6. místo
Štěpán Novotný

2008 – 5. místo
Filip Novotný
Jakub Grin

2009 – 5. místo
Dušan Žovinec


Pětice sparťanů na jednom turnaji a návrat na stupně vítězů

Memoriál Ivana Hlinky v roce 2010 znamenal po čtyřech nepovedených ročnících zlepšení. Výrazně se proměnil herní projev a Češi se probojovali k zápasu o bronz, v němž podlehli 1:6 Švédům. Účastnili se dva hráči Sparty, kteří se však do A-týmu nikdy neprobojovali, a také například brankář David Honzík. To v roce 2011 už se čeští reprezentanti mezi nejlepší čtyři neprobojovali a skončili až šestí. Zato však měla Sparta po dlouhé době výrazné zastoupení v podobě pěti hráčů a Dominik Volek byl nejproduktivnějším hráčem týmu.

Roku 2012 už Česká republika znovu pokukovala po medailových pozicích. Silný tým, v němž byl jediný tehdejší sparťan Dominik Pokorný, nakonec v souboji o bronz prohrál se Švédskem 1:2. Jádro týmu v roce 2012 tvořil také současný obránce A-týmu Sparty Tomáš Dvořák. O rok později už se další krůček podařilo udělat. Češi vyhráli břeclavskou skupinu a gólem minutu před koncem zdolali v utkání o třetí místo Rusy 3:2. Ve výběru byli dva současní sparťané Jiří Černoch a Ondřej Mikliš.

2010 – 4. místo
Zdeněk Doležal
Patrick Brzobohatý

2011 – 6. místo
Dominik Volek – 4 zápasy, 3 body (2+1)
Stathis Soumelidis – 4 zápasy, 1 bod (1+0)
Martin Matějček – 4 zápasy, 1 bod (0+1)
Jan Košťálek – 4 zápasy, 0 bodů
Dominik Simon – 4 zápasy, 0 bodů

2012 – 4. místo
Dominik Pokorný – 5 zápasů, 3 body (1+2)

2013 – 3. místo
Jiří Černoch – 4 zápasy, 0 bodů
Ondřej Mikliš – 4 zápasy, 0 bodů


Češi ve finále po devíti letech a první zlato z roku 2016

Rok 2014 znamenal pro Českou republiku finálovou účast, na kterou se čekalo od roku 2005. Během této devítileté odmlky vybojovali Češi pouze jednu bronzovou medaili. V roce 2014 z toho po drtivé porážce 2:6 s Kanadou nakonec bylo stříbro a mezi tahouny týmu patřil tehdejší sparťan Filip Chlapík. Na dalším Memoriálu Ivana Hlinky už to bylo výrazně horší – výběr Čechů s Adamem Brízgalou a Tomášem Pšeničkou skončil až na šesté pozici.

Tím se dostáváme k poslednímu ročníku, který se konal v roce 2016. Čeští trenéři dali dohromady silné mužstvo, v němž měl jednu z klíčových rolí odchovanec Sparty Ostap Safin. Týmu se dařilo skvěle a ve finálové bitvě mohli Češi slavit první zlato z Hlinkova memoriálu, když porazili USA 4:3. Domácí tým tak sesadil z trůnu Kanadu, která vyhrála osm předchozích ročníků, ale tentokrát skončila bez medaile. Česká republika se na úspěch bude snažit navázat letos a pomoci by k němu měl sparťan Dominik Arnošt, rudý dres v uplynulé sezoně oblékal také Ondřej Pavel. Z nominace vinou zranění na poslední chvíli vypadl Vojtěch Kropáček. Šampionát startuje pondělním zápasem se Švýcary.

2014 – 2. místo
Filip Chlapík – 5 zápasy, 5 bodů (1+4)
Petr Kalina – 5 zápasů, 0 bodů

2015 – 6. místo
Adam Brízgala – 2 zápasy (průměr 2,56; úspěšnost 91,8 %)
Tomáš Pšenička – 4 zápasy, 0 bodů

2016 – 1. místo
Ostap Safin – 4 zápasy, 4 body (3+1)

2017
Dominik Arnošt
Ondřej Pavel

FOTO: Karel Švec / ČSLH; facebook.com/hlinkamemorial

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek