19. 8. 2017 HC Sparta

Petr Vrána: Byla to pro mě náročná premiéra

Ve sparťanské sestavě se objevil poprvé. Nejlepší střelec týmu z minulé extraligové sezony PETR VRÁNA nastoupil v sobotu v Berlíně do prvního utkání nové sezony. Na turnaji Sommerturnier 2017 se sparťané v úvodním duelu utkali se švýcarským mužstvem Ambri-Piotta a zvítězili 5:2. „Byl to náročný zápas. Pro mě osobně dvojnásob, ale zvládli jsme ho a zítra si to rozdáme s Eisbären o první místo,“ usmíval se po své letní premiéře zkušený útočník.

Petr Vrána patřil k hráčům, kteří si prodloužili minulou sezonu o několik týdnů. V dresu české reprezentace totiž absolvoval světový šampionát ve Francii a ve chvíli, kdy jeho spoluhráčům na Spartě už začínala letní příprava, on teprve zahajoval zasloužené volno. „Sezona byla opravdu dlouhá a musel jsem tomu přizpůsobit svůj letní režim týkající se přípravy na nový ročník,“ přiznává sparťanská opora. „Komplikací bylo i drobné zranění, které jsem si udělal vlastně hned po dovolené, když jsem začal trénovat.“

Právě vinou zdravotních lapálií nastoupil až v sobotu do prvního duelu nové sezony. „Byl jsem připravený na sto procent a trénoval normálně s týmem už nějakou dobu, ale dohodli jsme se s trenéry, že do zápasu nastoupím až tady v Německu. Nemělo smysl něco uspěchat. Ještě máme před sebou pár přípravných duelů, takže je dost času dostat se do formy před startem extraligy,“ přibližuje Vrána svou situaci.

V klání se švýcarským soupeřem nastoupil na centru druhé formace s matadorem Jaroslavem Hlinkou nalevo a mladíčkem Lukášem Rouskem na pravém křídle. „S Hlínou jsme spolu hráli většinu sezony. Já hrál centra a on levé křídlo a vyhovovalo nám to oběma, si myslím. Trenéři k nám teď dali mladého Lukáše Rouska, tak uvidíme, jak se situace ohledně složení útoků vyvine dál,“ říká rodák ze Šternberka. V elitní formaci Sparty měl v minulém ročníku místo na pravém křídle Michal Řepík, který odešel za zahraničním angažmá do Slovanu Bratislava hrajícího Kontinentální hokejovou ligu.

Samotný úvodní duel turnaje Sommerturnier tak zastihl Vránu v netradičním rozpoložení. „Je těžké nějak objektivně hodnotit svůj výkon. Prvních pár střídání jsem se do toho dostával po dlouhé zápasové pauze, ale pak už jsme o sobě s Jardou zase věděli. Lukáš je šikovný mladý hokejista. Je vidět, že má obrovský talent,“ má jasno Vrána. Společně si připravili několik příležitostí, ale branky tentokráte stříleli jiní. „Asi se nedá očekávat, že hned první utkání budeme hrát jako z partesu, takže jsem rád, že ostatní kluci dávali góly i za nás,“ usmívá se.

Sparta sice prohrávala po brance Müllera, ale díky dorážce Uhera a přesilovkové pumelici Zámorského otočila skóre. Výborným výkonem ve třetí třetině pak Pražané strhli dějiny duelu jednoznačně na svou stranu. „První třetina byla od nás i od soupeře trochu opatrná. Pak ale zápas nabral tempo, přibylo osobních soubojů a taky šancí a gólů,“ popisuje Vrána. „Zhruba od poloviny utkání jsme byli lepším týmem, měli přesilovky, šance a dali i pět gólů, což je výborná vizitka.“

V neděli čeká Spartu přímý souboj o první místo na turnaji Sommerturnier v Berlíně s domácím Eisbärenem. Místní velkoklub totiž přetlačil Ambri-Piottu v pátečním střetnutí po samostatných nájezdech. „Bude to určitě perfektní zápas, na který přijde hodně domácích fanoušků, takže se máme na co těšit. Já osobně se na utkání těším opravdu hodně. Dnešní první zápas sezony mám za sebou a věřím, že se vše bude zlepšovat,“ doufá Vrána. Spartu pak čeká ještě dvojutkání s Mladou Boleslaví a v úterý 5. září generálka v prestižním derby se Slavií v holešovické Tipsport areně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek