27. 12. 2017 Matěj Mayer

Laco: Být tím pravým pro Spartu je motivace

V rámci transakce s Chomutovem přivedl pražským klub do svého kádru prověřeného extraligového brankáře. Slovenský reprezentant JÁN LACO je ve Spartě na hostování do konce sezony a doplňuje gólmanské duo Sami Aittokallio – David Honzík. „Já jsem vždy rád, když je gólmanský tým silný – můžeme si pomoct. Všichni tři jsme tady, abychom vytvořili dobrou partu, a abychom Spartu pozvedli,“ říká brankář, který zároveň bojuje o účast na nadcházejících zimních olympijských hrách.

Přicházíte z Chomutova, kterému se v tomto ročníku příliš nedaří. Jak se sezona vyvíjela z vašeho pohledu?
Sezona v Chomutově až do dnešního dne samozřejmě nebyla ideální. Sice jsme měli velmi dobrý začátek a první čtvrtinu základní části jsme zvládli výborně, ale potom nás doběhly určité věci, které od začátku sezony v klubu nefungovaly, a začali jsme se trápit i hokejově. Bylo pro nás všechny dost náročné soustředit se jen na hokej. To bych řekl, že bylo rozhodující.

Ještě před týdnem jste v rozhovoru pro web Pirátů mluvil o tom, jak byste rád týmu pomohl k lepším výsledkům, nyní už jste ve Spartě. Jak moc vás přesun zaskočil?
Hokejový život už je samozřejmě takový. Já jsem se za poslední období v Chomutově cítil možná dokonce nejlépe, stále jsme tam byli dobrá parta a každý chtěl zabojovat o lepší výsledky. Takže, co se týká kabiny, všechno fungovalo dobře. Nakonec se výměna dohodla takto narychlo a může to být pro mě určitě dobré. Možná to bude prospěšné i pro Chomutov a věřím, že pro Spartu určitě.

Odchod z Chomutova jste inicioval vy, nebo vedení klubu?
Já jsem dal najevo, že tam nejsem s určitými věcmi spokojený. Nakonec to dopadlo tak, že se kluby dohodly na výměně. Jedna z věcí také byla, že mi v hlavě tak nějak probíhalo, že by mi změna přišla vhod a mohla by mě nakopnout.

Při úterním utkání jste s týmem Pirátů neodcestoval do Liberce. Už jste o výměně věděl?
Ano. S trenérem Růžičkou jsem ráno seděl a oznámil mi, že se rozhodli pro výměnu. Takže mi víceméně řekl, že už se mnou nepočítá. Ani nemůžu říct, že by mě to překvapilo, protože – jak už jsem řekl – dal jsem najevo, že nejsem s některými věcmi úplně spokojený.

Jak náročný byl pro vás tak rychlý přesun? Ve středu už jste absolvoval dopolední trénink s novými spoluhráči…
Z Chomutova to není do Prahy až tak daleko, takže se to dá zvládnout. Pár věcí samozřejmě ještě bude třeba dotáhnout, ale to nebude takový problém.

Už víte, jestli budete ve čtvrtek chytat proti Liberci?
To je otázka na trenéry, ale osobně si myslím, že ne.

Sparta je hodně sledovaným klubem a pozice jejího brankáře obzvlášť...
Já si myslím, že určitý tlak je všude. V každém klubu je vždy největší tlak na gólmana, protože u člověka na brankářském postu se vždy chyby hledají nejsnáze. Proto je to takové ožehavé místo. S tím je ale třeba se vypořádat. Beru to jako výzvu. Dá se říct, že právě to mi dodává energii. Je pro mě motivace, abych ukázal, že můžu být pro Spartu ten pravý gólman.

Doufám, že mi angažmá ve Spartě pomůže taky v tom, že se trochu uklidním, a z druhé strany já pomůžu Spartě. Takže věřím, že to bude vzájemné a olympiádu už si pak případně budu moct jen a jen užít.
Ján Laco o Spartě a zimních olympijských hrách

Přišel jste tedy do Sparty s tím, že chcete být prvním brankářem?
Určitě ano. Jsem tady, abych co nejvíce pomohl mužstvu.

Spolu s vámi zůstávají ve Spartě další dva brankáři. Jak tuto konkurenci vnímáte?
Já jsem vždy rád, když je gólmanský tým silný – můžeme si pomoct. Zápasů je vždy hodně, takže věřím, že to bude fungovat a budeme si umět pomoct. Všichni tři jsme tady, abychom vytvořili dobrou partu, a abychom Spartu pozvedli, takže já věřím, že to všichni zvládneme.

Znáte ze sparťanské kabiny někoho dalšího kromě krajanů Andreje Kudrny a Juraje Mikuše?
Tyhle dva z reprezentace dobře znám, takže jsem se samozřejmě těšil na setkání s nimi. S ostatními se moc neznám, ale věřím, že spolu vytvoříme dobrou partu a budeme dobře vycházet.

V minulé sezoně jste skvěle odchytal v play off a došel jste s Chomutovem až do semifinále. Láká vás zopakovat si něco podobného se Spartou?
Určitě ano. Extraliga vrcholí závěrem, a to je play off. To je motivace pro každého hráče a každý se chce dostat co nejdále.

Mluví se o vás jako o brankáři Slovenska pro nadcházející zimní olympijské hry. Jak se vám zamlouvá tato myšlenka?
Je to obrovská motivace! Účastnit se olympijských her je pro každého sportovce takový vrchol kariéry. Pro mě je to samozřejmě taky velmi zajímavé a chci odvádět dobrou práci, aby moje šance na olympiádu byly vyšší. Pokud se to povede, rád bych odjel v co největší psychické i fyzické pohodě. Doufám, že mi angažmá ve Spartě pomůže taky v tom, že se trochu uklidním, a z druhé strany já pomůžu Spartě. Takže věřím, že to bude vzájemné a olympiádu už si pak případně budu moct jen a jen užít.

Ve Spartě jste na hostování do konce sezony, po jejím závěru vám ale také smlouva vyprší. Berete to tedy tak, že si hrajete o vlastní budoucnost?
Ano, mám smlouvu do konce sezony, ale nechci ničemu předbíhat. Já si chci co nejvíc užít zbývající část sezony a co bude potom, to budu řešit až později. Teď jsou pro mě podstatné nejbližší dny. Motivace je vždy. Každý chce hrát, každý chce vyhrát, bez ohledu na to, jestli hraje o smlouvu nebo ne. I z tohoto pohledu chci odvádět maximální výkony.

FOTO: isport.cz, piratichomutov.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek