24. 2. 2018 | Petr Pavlík

SPA - LIT 2:3 - Mladší dorost těsně prohrál

II/15, sobota 24. 2. 2018
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Krbeček – Zemchenkov, Hamara, Ducháč, Guryevskiy, Adam – Kubánek, Adamec, Krupička, Jaroš, Broš, Slavíček, M. Vitouch, Tomek, Theimer, Kracina. Trenér: Tomáš Hamara.
Litvínov: Klika – Minařík, Hocelík, Háva, Jonák, Miškovič, Kadár – Leitner, Dej, Limanovský, Adámek, Stehlík, Vopat, Slavík, Kudrhalt, Kočárek, Fišer, Nikl, Skuhrovec. Trenér: Martin Tvrzník.
Branky a nahrávky: 6. Fišer (Stehlík, Nikl), 13. Fišer (Stehlík), 20. Stehlík (Nikl, Fišer) - 21. Slavíček (Adamec), 39. Krupička (Zemchenkov, Kubánek). Rozhodčí: Plachý - Hradil, Štěpánek. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 34:39. Průběh utkání: 0:3, 2:3.
15. kolo Nadstavbové části ELIOD Extraligy mladšího dorostu nebylo pro sparťany vůbec lehké. Do Prahy přijel aktuálně druhý celek tabulky, což se také v úvodu utkání gólově potvrdilo. Hosté odskočili Spartě už na třígólový náskok, který sparťané dotahovali po celý zbytek utkání. Za domácí nejprve snížil útočník Josef Slavíček a poté se na listině střelců objevil také Jan Krupička. Další branku už však svěřenci trenéra Tomáše Hamary nevsítili a prohráli těsně 2:3.

Komentář

Oba celky vlétly do utkání jako střely, avšak domácí ještě o trochu více. Zapříčinilo tomu také vyloučení litvínovského Slavíka, při němž sparťané se mohli radovat z úvodního gólu. Adamec z levé strany našel v mezikruží nepokrytého Jaroše, který svou střelou jen orazítkoval zadní mantinel! Po vypršení trestu zahrozili také Litvínovští. V přečíslení dva na jednoho se ocitli Slavík a Nikl, přičemž ke druhému jmenovanému se už puk nedostal, ale odrazil se přímo před dojíždějícího Skuhrovce, jenž trefil pouze náruč Krbečka. Litvínovské to ale nemuselo příliš mrzet, jelikož zanedlouho se jako první ujali v zápase vedení. Jaroslav Fišer obdržel přihrávku od Stehlíka a se štěstím se mu podařilo procedit puk mezi Krbečkovými betony.

Na sparťanských duších ale nebyla inkasovaná branka znát. Naopak se do dobré příležitosti tlačil domácí Tomek, dva litvínovští zadáci mu však ztížili pozici na střelu a sám sparťanský forvard ani nezakončil. Ještě před první desetiminutovkou sparťané jednou pořádně zahrozili. Slavíček si s pukem na holi udělal útočný výlet, obehrál posledního litvínovského obránce, ale brankář se roztáhl na brankové čáře a nepřipustil vyrovnání. První třetina neměla favorita, avšak hosté dávali svému protějšku lekci především z produktivity. Ve 13. minutě Stehlík nahrnul puk do brankoviště a hůl Jaroslava Fišera byla ze všech nejpohotovější. A když sparťané nastřelili tyčku a poté Adamec dorážel už do prázdné branky, přišel pro domácí další direkt. 41 sekund před koncem první části hosté udeřili již potřetí v tomto utkání. Nikl objel branku a předložil puk najetému Lukáši Stehlíkovi, jenž bez větších problémů uklidil puk do sítě.


Do druhé dvacetiminutovky nastoupila jiná Sparta a ihned zkraje prostředního dějství se její hráči hnali do šancí. A vyplatilo se, jelikož po 38 sekundách rozjásal sparťanskou střídačku Josef Slavíček. Domácí forvard v situaci dvou proti jednomu nic nerozmýšlel a poslal puk přesně mezi Klikovy betony. Sparťané od této branky srovnali se svým soupeřem krok a hra okamžitě nabírala spád. Na další posun ve skóre si diváci v hale museli počkat až do 39. minuty, kdy domácí borci ještě stačili vstřelit kontaktní gól. Zemchenkov viděl na útočné modré připraveného Jana Krupičku, který nabral rychlost po pravé straně, ujel všem litvínovským obráncům, položil si Kliku a forhendem zakončil do prázdné horní poloviny branky.


Začátek třetí třetiny poznamenalo hned několik vyloučení, ale na průběhu zápasu se nic zvláštního neměnilo. Obrany obou týmů fungovaly téměř na jedničku a útočníci se jen ztěžka dostávali do vyložených šancí. Až těsně před půlkou třetí třetiny se sparťané dostali do většího ohrožení litvínovské svatyně. Hned dva hráči v bílém doráželi na brankovišti, ale Klika si udržel přehled a přikryl puk svojí rukavicí.

V 50. minutě se nechal vyloučit hostující Stehlík, čímž na ledě odšpuntoval další krušné chvíle. Sám tentýž hráč vzápětí provedl nařízené trestné střílení, při kterém vytáhl Forsbergovu kličku, ale puk skončil jen těsně vedle levé tyčky brankáře Krbečka! Těsně před koncem utkání Litvínovští mohli přidat definitivní razítko, což se nestalo. Stehlík dostal přihrávku napříč útočným pásmem, následně našel přihrávkou pod sebe Fišera, který v ojedinělé pozici nastřelil pouze náruč sparťanského brankáře, a hattrick tak nezkompletoval. V závěru utkání zkusili sparťanští trenéři odvolat Krbečka ze svého pracoviště, ale skóre se už nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Tomáš Hamara (HC Sparta Praha): "Myslím si, že jsme si prohrát nezasloužili. Řekl bych, že jsme byli minimálně vyrovnaným týmem a asi i těch gólových šancí jsme měli více. Bohužel jsme nebyli až tak důrazní a hladoví jako Litvínov, který tímto způsobem vstřelil tři branky v první třetině hned za sebou. Oni si šli za těmi góly a my jsme navíc promarnili spoustu šancí. Náš brankář dnes podal dobrý výkon, ze začátku na něj nešlo moc střel, o to to měl těžší. My jsme inkasovali laciné góly kvůli špatné hře našich beků. Další dvě třetiny nás pořád držel, a i když nebyl v takovém zápřahu jako litvínovský gólman, dokázal chytit také trestné střílení. Stoprocentně nám pomohl, od něj dneska perfektní práce. Škoda těch našich nevyužitých šancí."

Martin Tvrzník (HC Litvínov): "První třetina byla z našeho pohledu dobře odehraná. Ve druhé části přišlo polevení, Sparta zlepšila svůj výkon, šla po nás a udělala z toho vyrovnaný zápas až do konce. My jsme se začali bát o výsledek a pak už jsme to jen hlídali. Soupeř měl hodně přesilovek kvůli našim zbytečným faulům. Byl to klasický vyhrocený zápas se Spartou. Až do konce to byly nervy. My se hlavně musíme zaměřit na hru v předbrankovém prostoru. Měli jsme hodně střel na bránu, podařilo se nám střelit dva góly z dorážek, ale bohužel to se poté z naší strany vytratilo. To samé platí u nás v obranném pásmu, kde nemůžeme pouštět soupeřovy hráče do nebezpečných střel z mezikruží. Tam nás Sparta potrápila a dostávala pod tlak."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek