24. 12. 2004 Vojtěch Gibiš

Kratěnův gól na body nestačil

Pardubice zůstávají jediným týmem, který Sparta v letošním průběhu Tipsport extraligy ještě neporazila. Po vyrovnaném průběhu zápasu udeřili Východočeši dvakrát v poslední dvouminutovce a rozhodli o tom, že tři putují do Pardubic. Jediný gól sparty vstřelil na začátku druhé třetiny Ondřej Kratěna.
Na přelomu tisíciletí nebyly Pardubice pro Spartu žádny problém. V minulých několika sezónách se však nedaří perníkáře pravidelně porážet. Z této řady nevybočil ani včerejší předvánoční zápas. “Dnes jsme neprohráli protože jsem narazili na Pardubice. Je to tím jak se poslední dobou trápíme v koncovce. Nedaří se nám ani dříve úspěšné přesilovky. A po individuálních chybách inkasujeme branky,“ říká smutně osamocený střelec.

Individuální chyby opravdu v závěru šedesátiminutovky přišli. Dvě minuty před koncem totiž nahrávka Hemského našla Blažka a zápas směřující do prodloužení dostal úplně jiný spád. “Závěr se nám vůbec nepovedl. Přemíře snahy se tři naši hráči stáhli k jednomu pardubickému, Blažek zůstal úplně sám před Šmídem a dokázal si s ním poradit,“ hledá důvody prohry dvaceti sedmiletý útočník.

Po rychlém gólu Hejduka ve druhé minutě zápasu vykřesal Kratěna jiskru naděje na bodový zisk na začátku druhé třetiny. “Pavel Kašpařík výborně vyjel z rohu a natlačil se před gólmana. Před bránou zůstal odražený puk a já jsem ho dotlačil do odkryté brány,“ popisuje jediný gól domácích.

Kde hledat důvody nízké produktivity z posledních zápasů ani on však neví. “Co je důvodem, to opravdu nevím Kdybych to věděli, tak to změníme a hráli by jsem stejně jako v prvních měsících ligy,“ končí zpověď Ondřej Kratěna.

První a zřejmě na čas poslední zápas za Spartu odchytal čtyřiadvacetiletý brankář Zdeněk Šmíd. Ten přišel před časem z Karlových varů na hostování jako záloha Tomáše Pőpperleho. Ten proti Pardubicím nemohl nastoupit kvůli nemoci, a proto se překvapivě do klece Pražanů postavil Zdeněk Šmíd. “Ze začátku jsem byl trochu nervózní. Ale v hokeji jsem už něco zažil, takže to nebyla nervozita jenž by mě svazovala.“

Překvapivou zprávu o tom že bude chytat se mladý brankář dozvěděl až v den zápasu. “Řekli mi to ráno. Přijal jsem to v klidu. Snažil jsem se na zápas připravit a podat co nejlepší výkon,“ popisuje okolnosti překvapivé zprávy. O tom, že by se objevil v dresu Sparty v dalších zápasech však nemůže být řeč. “Dnes mi tu končí hostování a vracím se zpátky do Karlových Varů, kde mám smlouvu do konce sezóny,“ oznamuje juniorský mistr světa.

Zápas pro Šmída nezačal příliš dobře. Z první střely Pardubic inkasoval gól. “V tu chvíli mi moc dobře nebylo. Představoval jsem si začátek jinak. Ale musel jsem to hodit za hlavu neboť zápas trvá šedesát minut. Po několika zákrocích jsem se uklidnil,“ popisuje ostrý start zápasu Šmíd.

Spartě v průběhu celého zápasu nechyběli gólové šance. Problém ale byl v jejich proměňování. To stačil vypozorovat i karlovarský brankář. “Šancí jsme měli opravdu požehnaně. Bohužel jsme je neproměnili. Pardubice mají šikovné útočníky, jenž dokáží ty jejich šance proměnit. Myslím si, že kdybychom dali druhý gól, tak by zápas skončil opačným výsledkem,“ uzavírá gólman draftovaný Atlantou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek