21. 7. 2006 Vojtěch Gibiš

Hromas se touží udržet v kádru Sparty

Jedním z navrátilců ze zámoří je i dvacetiletý útočník Karel Hromas. Vysoký hráč strávil poslední dvě sezony v týmu Everett Silvertips, hrajícím Western Hockey League. Bronzový medailista z mistrovství světa hráčů do osmnácti let nyní touží prosadit se do kádru Sparty, v budoucnu je pak jeho snem zahrát si NHL.
Berounský rodák se začal ve sparťanském dresu více prosazovat po roce 2000, kdy patřil k tahounům dorostu. K oporám patřil i v juniorce Pražanů, odkud si jej v sedmnácti letech do áčka Sparty vytáhl trenér Hadamczik, když Hromas vypomáhal při početné marodce. Vysoký forvard se v sestavě objevil celkem patnáctkrát, a i když nebodoval, nezanechal za sebou špatný dojem.

Po úspěšné sezoně zamířil Hromas do zámoří, do klubu WHL Everett Silvertips. Po dvouletém působení v tomto týmu byl Hromas blízko dohodě s Chicagem, které jej v roce 2004 jako celkově 123. draftovalo. Jestřábi z Chicaga však nakonec podepsali smlouvy s jinými hráči a talentovaný mladík se tedy rozhodl pro návrat do klubu, kde působil v mládežnických kategoriích.

“Ale ještě není jasné, zda tu budu působit,“ komentuje svůj návrat sám Hromas. “Smlouvu ale mám a jsem samozřejmě zpátky ve Spartě velmi rád. Uvidíme co se stane dále.“ Dvou let strávených v zámoří Hromas vůbec nelituje. “Naučil jsem se jiný styl života a hokeje. WHL je totiž dost tvrdá liga, začátky tam byly těžké. A taky jsem se naučil angličtinu,“ vypočítává klady sparťanský útočník. A Amerika na něm stopy opravdu zanechala. “Do tvrdosti nás tlačili každý den, takže se to na mé hře samozřejmě projevilo. Snažím teď mnohem více hrát tělem.“

Přes dobré výsledky v Everettu je při hodnocení své šance na působení ve sparťanském áčku opatrný. “Bude záležet jen na trenérech a na mých výkonech v přípravě. Já udělám maximum,“ slibuje Hromas. Také dvacetiletého hráče překvapil první trénink na ledě, který byl nezvykle dlouhý. “Trenéři nám říkali, že to bude krátké, ale nakonec tomu bylo naopak. Pro mě to ale nebyl problém, byl jsem sám na ledě už párkrát předtím,“ vysvětloval Hromas.

Ač byl dva roky pryč, na Spartě potkal plno známých tváří. “Znám i některé kluky z áčka, hlavně ty mladší, z mého působení v sezoně 2003/2004,“ říká Hromas. Ten si pochvaluje, že Sparta konečně dává příležitost mladým hráčům a nedává do “A“ týmu jen hotové hráče. Proto se také do Sparty vrátil, porvat se o šanci prosadit se v kádru obhájce titulu napevno. To je jeho momentální touha. “Ale mým snem je jednou si zkusit NHL,“ uzavírá sympatický mladík.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek