27. 9. 2011 Oliver Sálus

Hned po příjezdu čekal hráče Rangers trénink na ledě Tesla Areny

P r a h a - V úterý o půl čtvrté odpoledne se na Spartě zcela změnil chod. Před halu přijel z ruzyňského letiště autobus plný hráčů New York Rangers. Slavný americký tým absolvoval první trénink na holešovickém ledě, zítra Jezdce čeká druhý, tentokrát otevřený trénink. Ve čtvrtek pak zápas s pražskou Spartou.

Krátce po úterním poledni se sparťanská TESLA ARENA změnila k nepoznání. Začala zde platit jasná a striktní pravidla, tento pohledný hokejový stánek se vlnou bezpečnostních opatření změnil v kolbiště NHL. Přesně o půl čtvrté se na parkovišti před halou zjevil autobus s celým mužstvem New York Rangers. Hbité ruce pořadatelů okamžitě obestavily cestu od autobusu až ke vchodu zábradlím tak, aby se k hráčům nikdo nedostal. Několik fanoušků, kteří se hned při příjezdu hráčů snažili pochytat cenné suvenýry v podobě autogramů, tak odešli zklamaní domů. Celý tým během dvou minut zmizel v útrobách TESLA ARENY, kde se připravoval na úvodní pražský trénink.

Derek Stepan nešetřil úsměvy

Všichni novináři se do hlediště dostali až ve čtvrt na pět, to už byl trénink Rangers v plném proudu. Trenér Tortorella na bruslích s píšťalkou v ústech dirigoval své svěřence. Přitom jen dvacet hodin před tréninkem v TESLA ARENĚ se hráči proháněli na pensylvánském ledě v přípravném zápase s Philadelphií. Přestože úvodní trénink probíhal v klidném tempu, trenér Tortorella se několikrát pěkně rozkřičel. „Bruslete naplno, snažte se! Nejste koncentrovaní, přesně kvůli tomu jsme prohráli,“ zlobil se trenér. A měl k tomu důvod, jeho tým v pondělí podlehl Flyers 5:3.

Fotografové a kameramani mají víceméně smůlu, k ledu nikdo nesmí. Kromě hráčů a představitelů manhattanského klubu se v prostoru střídaček pohybovali osobní bodyguardi. Přesto se šikovní novináři do bezprostřední blízkosti hvězdných zámořských hokejistů dostali. Zatímco asistent trenéra Mike Sullivan vtipkoval se všemi okolo sebe, samotní hráči působili mírně unaveným dojmem. Po pětačtyřiceti minutách se po malých skupinkách začali trousit do kabin. První partu vedli Callahan s Dubinskym. Po nich se do kabiny odebrali Del Zotto, Stepan a Fedotěnko. O dobrých deset minut déle strávil na ledě Brad Richards, letní posila Blueshirts, který ještě trénoval střelbu. Jako jedni z posledních z ledu odjeli Henrik Lundqvist a Marian Gáborík.

Všichni novináři se seřadili v prostoru před kabinou. Kromě nich pečlivě plnili svou práci i „muži v černém“ – bodyguardi. Po pár minutách čekání se z kabiny svižným krokem vyřítil elegantně upravený trenér John Tortorella. „Když se člověk dostane do nového prostředí, stává se, že zapomíná, co dělá. Nejsme tady, abychom obdivovali krásy Prahy, ale abychom se připravili na sezonu,“ vysvětloval. „Potřebujeme si zvyknout na časový posun,“ dodal trenér. Necelých 24 hodin před tímto rozhovorem se stal Jaromír Jágr svými dvěma góly hlavním strůjcem vítězství Philadelphie v zápase s New York Rangers. Nemohla tedy nepadnout otázka na jeho výkon. „Jaromír Jágr mě nezajímá, já se starám hlavně o svůj tým a naše výkony,“ jednoznačně odpověděl.

Ryan Callahan v obležení novinářů po úterním tréninku

Krátce po trenérovi z kabiny vypochodoval Derek Stepan. Jeho širokého úsměvu si nešlo nevšimnout. I ve svých odpovědích se snažil vtipkovat. „No jasně, všichni se na zápas těšíme. Ale jsme tady hlavně proto, abychom se sehráli,“ potvrzoval slova trenéra mladý útočník. Vzápětí se novinářům ukázal i novopečený kapitán Blueshirts – Ryan Callahan. Z hvězdného útočníka v elegantním obleku dýchal respekt. „Našim cílem je připravit se na sezonu, a to co nejlépe to půjde,“ odpověděl. „Musíme si teď trochu odpočinout, aklimatizovat se ve zdejším prostředí, zvyknout si na časový posun, atd. Vždyť ještě před několika hodinami jsme hráli zápas. Hned, co si trošku odpočineme, do toho zase naplno vlítneme,“ s úsměvem dodával. Tato slova budiž pozvánkou na středeční otevřený trénink, ten začíná na Spartě v 11 hodin. Neváhejte, a přijďte se na hvězdné mužstvo NHL podívat!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek