18. 1. 2012 Tomáš Zetek

David Kočí: Věřím, že hold si všichni užijí

Na tuhle akci se moc těší. V zámoří strávil 11 let a zažil ji v tom nejoriginálnějším možném provedení. Teď s velkým očekáváním vzhlíží k akci „Sparta vzdává hold“. DAVID KOČÍ je rád, že bude součástí velké události, která se koná už o tomto víkendu. „Jsem nadšený, že něco takového proběhne,“ říká populární obránce.

Sparta Praha jako jediný klub pravidelně každou sezonu vzdává hold všem záchranářům, hasičům, policistům a vojákům. V aktuálním ročníku věnuje zmíněným složkám dvě utkání a to tento pátek proti Kladnu a o dva dny později proti Liberci.

Vy jste jako jeden z mála hráčů Sparty měl možnost zažít v zámoří akci, kdy se vzdává hold záchranným a bezpečnostním složkám. Teď přijde i zkušenost s českou verzí…
Moc se na to těším a jsem zvědav, určitě to bude vydařená akce. Když to srovnám se zámořím, tam panuje trochu jiná filosofie, co se týče vztahu k policistům, záchranářům, hasičům a dalším veřejným složkám. Všichni si jich tam daleko víc váží a jsou to zkrátka ve společnosti velmi respektovaní lidé. Tomu odpovídá i úroveň akcí, při nichž se jim vzdává hold.

Věříte, že i v českých podmínkách se dá zorganizovat podobný ceremoniál?
Pevně věřím, že ano. A jsem rád, že budu součástí téhle akce. Zavádění podobných charitativních a společenských akcí do hokeje je výborný počin. Sparta nastartovala tenhle projekt už před třemi lety a na organizaci je vidět, že se stále pracuje na zlepšování. Vzdání holdu snad pomůže i tomu, co v Česku trochu chybí.

David Kočí ve speciálním dresu

Co tím máte na mysli?
To, o čem jsem hovořil. Kdyby díky této akci jen trochu stoupla vážnost bezpečnostních a záchranných složek v očích fanoušků, bylo by to super. Starají se o pořádek a bezpečnost nás občanů a i pro nás hráče je pocta se zúčastnit speciálního zápasu a vzdát jim hold.

Jsou zámořské akce tohoto typu opravdu tak velkolepé?
Určitě. Vychází to ze zmíněného pohledu veřejnosti na policisty, hasiče, záchranáře i vojáky. Úcta je znát na každé minutě zápasu, i diváci to vždy dávali najevo ovacemi třeba při videích na kostce a podobných věcech. Častokrát během utkání vstali a tleskali.

Oba zápasy by měly být vyprodány. Myslíte, že ovace vestoje přijdou?
Těžko říct, určitě by to bylo velice hezké poděkování všem, kteří přijdou. Hrál jsem dlouho v Americe, takže ještě nemám tak dobrý odhad na tyto věci, ale nemyslím si, že to je u nás reálné. Každopádně je dobře, že Sparta tenhle projekt rozjela a pokračuje v něm, protože to je cesta, aby jednou při zápase ty ovace vestoje opravdu byly.

Užijete si zápas i vy hráči?
Zejména nedělní zápas bude mít speciální, řekl bych až sváteční nádech. Bude se hrát v krásných černých dresech, hala bude vyprodaná… Myslím si, že si to užijeme. O to víc, když jsme teď v tabulce nahoře a daří se nám předvádět dobrý hokej. Bude to zážitek pro všechno, o tom jsem přesvědčen.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek