21. 1. 2012 Tereza Velikovská

Policisté, vojáci a hasiči: Je to pro nás poděkování

Třetí ročník akce „Sparta vzdává hold“, během které Sparta věnuje dvě ligová utkání záchranářům, hasičům, policistům a vojákům, sklízí pozitivní ohlasy nejen mezi hráči a fanoušky, ale i mezi samotnými příslušníky těchto složek. „Je to mimořádná a neopakovatelná akce jak pro Spartu, tak i pro nadaci. Je velice přínosná a neopakovatelná,“ hodnotil ji ředitel nadace policistů a hasičů Vladimír Šutera.

Zatímco v zámoří jsou podobné akce rozšířenou záležitostí, u nás je unikátní. Darováním lístků na zápasy může nadace odměnit zhruba 10 tisíc hasičů, policistů a občanských pracovníků Ministerstva vnitra za finanční podporu nadaci: „Více jak 70 procent z nich ze svých platů pravidelně přispívá na 63 dětí ze 43 neúplných rodin po zesnulých policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby. Pomáhají nám se starat o 45 bývalých hasičů, kteří přišli k úrazu a jejich zranění se již neslučuje s výkonem služby.“

A na co se ředitel nadace nejvíc těší? „Nejen já ale i zmíněných 10 tisíc policistů a hasičů se těší na to, že Sparta vyhraje. Že celá akce dopadne dobře a široká sportovní veřejnost se dozví, že nadace existuje a o koho se stará. Dále se dozví i to, že Sparta nadaci významně pomáhá. Celá Sparta hraje pro nadaci. A celá nadace hraje se Spartou a to včetně jejího ředitele,“ slibuje hokejistům podporu z hlediště.

I mezi hasiči je mnoho hokejových fanoušků

O akci jsme hovořili i s ředitelem Hasičského záchranného sboru plk. Jaromírem Peškem, kterého těší, že se z akce začíná stávat tradice, která hasičům přináší odreagování po náročné službě.

Co pro vás znamená akce Sparta vzdává hold?
Je to pro nás poděkování za naši práci. Věřte nebo ne, ale lidé, kterým pomáháme, mají po neblahé události tolik starostí, že na nějaké díky není čas. Zasahujeme vždy tam, kde je nás potřeba, a jdeme tam, odkud jiní utíkají. A nyní se můžeme jít po službě odreagovat na hokejový zápas.

Jak jste spokojen s tím, že se taková akce vůbec koná?
Jsme zváni už třetím rokem, vypadá to tedy, že se zde vytváří pěkná tradice. K hokeji máme blízko, vždyť sport je součástí naší fyzické přípravy a mezi námi je spousta hokejových fanoušků. Tuto akci bereme jako důkaz toho, že si někdo naší práce váží.

Myslíte si, že v našich podmínkách může tato akce dosáhnout takového významu jako v zámoří?
V Americe se takové akce berou jako společenská událost. U nás to zatím není zvykem. I když vloni byl pro záchranáře například uspořádaný koncert skupiny Kabát, pořád je těchto akcí málo.

Mezi letectvem je hokej velice populární

Že také příslušníci armády si rádi oddechnou sledováním sportu, potvrdil i plukovník gšt. Petr Lanči velitel 21. základny taktického letectva Čáslav. Vzhledem ke studiu v USA navíc podobné akce dobře zná.

Co pro vás znamená akce Sparta vzdává hold?
Jsem voják z povolání, taktický pilot, a naše základna denně plní náročné úkoly k ochraně vzdušného prostoru ČR. Naši příslušníci jsou skuteční profesionálové, stejně jako špičkoví hokejisté naší nejvyšší hokejové soutěže. Profesionálové vždy najdou společnou řeč. Také si myslím, že akce jako tato, je velmi zajímavou a atraktivní formou odměny pro všechny ozbrojené a záchranné složky.

Jak jste spokojen s tím, že se takováto akce vůbec koná?
Tento druh sportu mám velmi rád, ať už aktivně na ledě nebo před televizní obrazovkou. V letectvu je tento sport velmi populární. Navíc klub s takovou hokejovou tradicí jakou Sparta bezpochyby je, přidává této akci na významnosti.

Myslíte si, že v našich podmínkách může tato akce dosáhnout takového významu jako v zámoří?
Jelikož jsem studoval v USA, mohu z vlastní zkušenosti říci, že veřejnost, sportovní kluby a ozbrojené složky jsou často vidět na společně pořádaných akcích, což je dobře. Jsem rád, že se podobná akce koná i u nás a určitě bych si přál, aby dosáhla i podobného rozměru.

Na co v zápase se nejvíce těšíte? A čí dres budete chtít vydražit v aukci?
Nejvíce se těším na pěkný hokej, zábavu a hlavně na spoustu gólů. První kdo mne napadá je Petr Tenkrát.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek