23. 9. 2013 Tereza Velikovská

Do Karlových Varů pro první body z venku

Na ledě soupeřů se zatím sparťanům nedaří. Po utkání v Chomutově nezvládli bodovat ani na ledě Liberce, kde po přestřelce nakonec prohráli 5:6. Nyní chtějí tuto nepříznivou statistiku zlomit na půdě karlovarské Energie, která se zatím trápí a na posledním místě tabulky má pouze dva body. Duel 5. kola Tipsport extraligy mezi HC Sparta Praha a HC Energie Karlovy Vary začíná v úterý 24. září v 18:00. Zvládne Sparta roli favorita a přiveze tři body?

Karlovy Vary po razantní obměně kádru: Hlavně nehrát play out

Poté, co tým z lázeňského města v sezoně 2009 získal svůj premiérový extraligový titul, přišly sezony temna a trápení. Během čtyř let hráli Karlovarští třikrát play out, jedinkrát prošli do vyřazovacích bojů, ale v sezoně 2010/2011 ztroskotali již v předkole. I v minulé sezoně Karlovarští hráli pouze v bojích o udržení. A následoval razantní řez. Kádr opustila řada opor v čele s velezkušenými útočníky a klubovými ikonami Lukášem Pechem, Janem Košťálem, Václavem Skuhravým a Petrem Kumstátem. Opačným směrem zamířili Radek Dlouhý, Radim Hriška, Radim Bičánek, Stanislav Balán, Ondřej Šmach či Marek Hovorka.

„V původním týmu byli hráči, kteří brali více peněz, než si svými výkony zasloužili. Do kádru bylo nutné razantně zasáhnout. Nový sportovní manažer Rostislav Dočekal neměl kvůli omezenému rozpočtu jednoduchou práci a nebudou ji mít ani trenéři. Řada hráčů má minimální extraligové zkušenosti, ztýmu mám přesto velmi dobrý pocit. Sešla se tu dobrá parta hokejistů, od které očekáváme agresivní, bruslivý a fyzicky náročný hokej,“ vysvětlil na tiskové konferenci před sezonou pozadí obměny generální manažer Miroslav Vaněk.

Podle nového kapitána Martina Zaťoviče si tým neklade přehnané cíle a chce se především vyhnout bojům o udržení. „Nechceme hrát play-out ani baráž. Osobně očekávám, že extraliga letos bude maximálně vyrovnaná. Na špičce tabulky možná odskočí 3-4 týmy, ale zbytek bude velmi vyrovnaný. V týmu jsem už dlouho a zažil jsem s ním úspěchy i pády. Letos se chceme dostat do desítky. Hrát tolikrát za sebou play-out by pro mě byla šílenost,“ doufá.

Vstup do nového extraligového ročníku se ovšem Karlovým Varům moc nepovedl. V úvodním kole sice vyválčili dva body za nad Chomutovem v samostatných nájezdech, další tři zápasy ale prohráli. Nestačili na Vítkovice, nováčka z Hradce Králové ani Zlín. Po čtyřech kolech jim tak patří poslední místo tabulky.

KARLOVARSKÉ PŘESTUPY PŘED TOUTO SEZONOU

PŘÍCHODY ODCHODY
Martin LÁTAL (Kladno) Roman PROŠEK (Kadaň)
Radim HRUŠKA (Vítkovice) Marek BENDA (Beroun)
Radek DLOUHÝ (Kometa) Jiří BICEK (Kladno)
Marek HOVORKA (Sparta) Martin GRÜNDLING (Arystan Temirtau)
Branislav KUBKA (Ban. Bystrica) Jan HEŘMAN (ERV Chemnitz)
Stanislav BALÁN (Zlín) Jan KOŠŤÁL (?)
Radim BIČÁNEK (Kometa) František SKLADANÝ (Buran Voronezh)
Ondřej ŠMACH (Ústí) Václav SKUHRAVÝ (Č. Budějovice)
Vojtěch KLOZ (KH Sanok)
Petr POHL (?)
Petr PŘINDIŠ (Courbevoie)
Petr KUMSTÁT (Sparta)
David NOSEK (Kometa)
Lukáš MENSATOR (Plzeň)
Lukáš PECH (Sparta)

Z kabiny Sparty: Musíme se vyvarovat zbytečných chyb, velí Pech

Dlouhých dvanáct let působil útočník Lukáš Pech v Karlových Varech, kam přišel v roce 2001 ještě v juniorském věku. V létě poprvé v kariéře změnil dres, když podepsal smlouvu s pražskou Spartou. Společně se svým tradičním parťákem z útoku Petrem Kumstátem se tak v úterý poprvé postaví proti týmu, kde strávil celou seniorskou kariéru.

Po utkání v Liberci, kde si připsal první trefu Sparty, byl Pech značně rozmrzelý. Pražané prohráli 5:6 a z nevídané přestřelky nakonec nezískali ani bod. „Soupeřům šance nabízíme, pak jsme za každou chybu potrestaní. Toho se musíme vyvarovat, protože nehrajeme špatně. Na pět gólů se musí venku vyhrát, dnes jsme šestkrát inkasovali. To se nesmí stát,“ nabádal poté, co sparťané několikrát inkasovali po osobních chybách.

I proto je podle Pecha nutné zlepšit defenzivní činnost a na ledě Karlových Varů zvítězit. „Potřebujeme venku vyhrát. Dvakrát jsme na ledě soupeře prohráli, což je špatné. Chceme venku urvat body a být v tabulce nahoře, to ve Varech musíme potvrdit. Musíme hrát dobře do obrany a nepouštět soupeře do přečíslení. Máme čtyři vyrovnané lajny a já věřím, že všichni mohou dát gól. Hlavně hrát poctivě dozadu,“ velí Pech.

Když se sparťané podle něj vyvarují zbytečných chyb a zlepší produktivitu v přesilových hrách, bude vše na dobré cestě. „Je začátek soutěže, musíme dát hlavy vzhůru a jít v těch maličkostech postupně nahoru. Každý se musí soustředit sám na sebe a zároveň povzbuzovat ostatní,“ tvrdí hbitý útočník, kterého čeká vůbec první zápas proti Varům v kariéře.

Vzájemné zápasy s Karlovými Vary v minulé sezoně:


 1. kolo,  14. 9. 2012: SPARTA – Karlovy Vary   2:1sn
14. kolo, 21. 10. 2012: Karlovy Vary - SPARTA     5:4
27. kolo,  2. 12. 2012: SPARTA – Karlovy Vary     1:4
40. kolo,  13. 1. 2013: Karlovy Vary - SPARTA     0:2

Zajímavosti zápasu:

Přesun střelců z Varů do Sparty. V loňském prvním vzájemném utkání na ledě Energie Sparta smolně prohrála gólem v 59. minutě 4:5. Zápis střelců a asistentů vítězného týmu tehdy vypadal následovně: 12. Pech (Kumstát), 26. Kumstát (D. Nosek), 29. Pech (Gřegořek), 44. Kumstát (Pech, Zaťovič), 59. Gřegořek (Pech, Kumstát). Po dvou gólech si připsali Lukáš Pech a Petr Kumstát, kteří spolu od léta válí v útoku Sparty, pátou rozhodující trefu přidal obránce Petr Gřegořek, který stejným směrem zamířil již v průběhu minulé sezony. Jeho start v úterním duelu je ale, na rozdíl od dvou parťáků v útoku, nepravděpodobný. V Liberci totiž utrpěl lehký otřes mozku při střetu s Filippim.

Sparťanská legenda na lavičce Varů. Od listopadu 2012, kdy ve funkci hlavního kouče Energetiků vystřídal Vladimíra Kýhose, vede karlovarský tým Richard Žemlička - trojnásobný šampion ligy se Spartou z let 1990, 2000 a 2002 člen Klubu Legend HCS. Má doma bronzy z olympijských her v Albertville i tří světových šampionátů. V kádru Energie působí také tři hráči, kteří si prošli sparťanským dresem – obránce Michal Gulaši a útočníci Marek Hovorka a Martin Látal.

Sparta nejproduktivnějším týmem. Po čtyřech odehraných kolech mají sparťané nejvíce vstřelených branek z celého extraligového pelotonu. Trefili se už čtrnáctkrát, stačilo to na dvě výhry a dvě porážky. Co ale Holešovické trápí, to jsou přesilovky. V těch se zatím prosadili pouze dvakrát a s využitím 9,52 % jsou spolu s Plzní ze všech čtrnácti týmů naopak nejhorší.

Sestavy z posledního utkání:

HC Sparta Praha: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Krejčík, Švrček, Gřegořek - Pacovský, Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Klimek - Ton, Přibyl, Buchtele - T. Rachůnek, Simon, I. Rachůnek. Trenér: Josef Jandač.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Šmach, Drtina, Gulaši, Látal, Grman, Schusser – Zaťovič, Hruška, Hovorka – Dlouhý, Balán, Látal – Rohan, Vlach, Zucker – Koblasa, Flek, Harkabus. Trenér: Richard Žemlička.

Průběžná tabulka základní části sezony:

1.   Slavia	      4   2   2   0   0     8:3  10
2.   Pardubice 	      4   2   0   2   0    13:6   8
3.   Plzeň 	      4   2   1   0   1    12:8   8
4.   Kometa 	      4   2   1   0   1    10:6   8
5.   Liberec 	      4   2   0   1   1   13:12   7
6.   Hradec Králové   4   2   0   1   1     8:9   7
7.   SPARTA 	      4   2   0   0   2   14:11   6
8.   Zlín 	      4   1   1   1   1    9:10   6
9.   Chomutov 	      4   1   0   2   1    7:10   5
10.  Litvínov 	      4   0   2   1   1    8:12   5
11.  Třinec 	      4   1   0   1   2    8:10   4
12.  Vítkovice	      4   1   0   1   2   13:16   4
13.  Kladno 	      4   0   2   0   2   11:15   4
14.  Karlovy Vary     4   0   1   0   3    6:12   2

Foto: hokejkv.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek