28. 3. 2014 Daniel Ryl

Vítkovice výborně bruslily, chválil Simon

Ve svých devatenácti letech se dokázal zabydlet v našlapané sestavě pražské Sparty. DOMINIK SIMON vede z pozice centra třetí útočnou formaci s Ivanem Rachůnkem a Lukášem Klimkem po boku. Své první play off okořenil postupem do semifinále, kam se Sparta podívá poprvé od neúspěšné série s Karlovými Vary z před pěti let.

Všem hráčům Sparty spadl po pátém utkání velký kámen ze srdce, což potvrdil také centr třetího útoku Pražanů Dominik Simon. "Spadl a obrovský. Nájezdy může vyhrát každý a nikdy nejsou jednoznačné," přiznal po pátém utkání. Vrcholem čtvrtfinálové série byl právě pátý duel na Spartě, který rozhodovaly samostatné nájezdy. "Prvních deset minut bylo z naší strany super, ale potom jsme začali být pasivní a oni to vycítili. Přidali na aktivitě v útoku. My jsme věděli, že musíme zapnout jako v předešlých zápasech."

Pražský celek zvládl oba dva důležité zápasy na ostravském ledě, což se zdálo rozhodující. "Tam se lámal chleba, ale každý zápas sérii nějakým způsobem ovlivnil. Každý zápas může tým nakopnout," spekuloval Simon. Svého soupeře ovšem pochválil. "Vítkovice hrály výborně. Mají natrénováno a jsou silní. Nakonec se ta herní kvalita naklonila k nám," usmíval se devatenáctiletý forvard Sparty. Konečný stav série neodpovídá tomu, co se dělo na ledě, protože Vítkovice byly velmi kvalitním soupeřem. "Určitě ten stav neodpovídá průběhu série. Hodně nás potrápili," připustil po čtvrtfinálové sérii Dominik Simon.

Účastník posledního mistrovství světa do dvaceti let nehledal hlavní zbraně soupeře dlouho. "Výborně jim zahrála třetí a čtvrtá pětka. Celý tým výborně bruslil a nebylo to lehký, protože hrají hodně aktivně." V hodnocení okamžitě pokračoval. "V Praze hráli možná aktivněji než u nich. Proto tady jednou vyhráli, zatímco doma dvakrát prohráli. Mají silný tým a my jsme rádi, že se nám podařilo tu sérii ukončit už po pěti zápasech," hlásil spokojený útočník.

51:13
Něco málo přes padesát minut strávil na ledě Dominik Simon ve čtyřech zápasech čtvrtfinále.

Na tým teď čeká krátké volno, trénink a další soupeř. Tipovat můžou mezi třemi týmy, ale sparťané si nevybírají. "Neřešíme to. Jsme rádi, že si teď odpočineme, protože nám to bodne. Nebude to ale žádná válečka, musíme zase začít trénovat, abychom z toho nevypadli." Pro Dominika Simona to bude první semifinálová zkušenost v prvním play off kariéry. I tak má hodně prostoru na ledě po boku zkušenějších borců. "Dostávám těch šancí hodně a jsem za to samozřejmě rád. Jenom škoda, že to tam nepadá," povzdechl si.

Právě koncovka je to, co třetí lajnu v čele se Simonem trápí nejvíce. "V průběhu pátého zápasu už jsem si říkal, že po zápase skočím z mostu," smál se po utkání Simon. Zajímavou pozici měli během zápasu také jeho spoluhráči, ale střeleckou smůlu korunovala například zlomená hůl Ivana Rachůnka. "Má strašnou smůlu, jako my všichni. Kolikrát to tam skáče, snažím se to tam domlátit a prostě to nejde," kroutil hlavou. Také pro nešťastného centra Sparty je prioritní tým. "Já jsem hlavně rád, že jsme vyhráli. To ať radši nedám ani jeden gól, když vyhrajeme titul," nešetřil úsměvem autor šesti čtvrtfinálových střel.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila