22. 5. 2014 Daniel Ryl

Jiří Holeček: Věřím, že Staňa bude oporou

S koncem uplynulé sezony skončil také patronát legendárního JIŘÍHO HOLEČKA. Bývalý vynikající brankář Sparty prostřednictvím rozhovoru pro klubový web zhodnotil uplynulou sezonu, během které oslavil sedmdesáté narozeniny, pochválil Spartu za mimohokejové aktivity a také navrhl své nástupce na postu patrona sezony pro ročník 2014/2015. Sparťanská legenda pomyslela na spoluhráče Kochtu a Havla.

Pane Holečku, vraťme se k uplynulé sezoně. Sparta dokázala ovládnout základní část, hráči překonali několik klubových rekordů, ale úplný vrchol nezdolala. Sezona se i tak dá hodnotit jako povedená a úspěšná. Souhlasíte?
Sezonu musím samozřejmě rozdělit na dvě části. V základní části byla Sparta suverénní a nikdo na ni neměl. V play off už tolik suverénní nebyla. Netuším proč, ale zdálo se mi, že Brno Spartu zbilo. Některé jejich zákroky byly podle mě za hranicí. To mohlo mít na pohodu týmu vliv. Kdyby Brno nehrálo takhle, tak přes Spartu neprojde.

Zmínil jste fyzickou hru Komety, ale co ještě podle Vás chybělo Spartě k tomu, aby dotáhla semifinálovou sérii do úspěšného konce?
Asi lehkost ze základní části. V té soupeře přehrávala s přehledem, dařilo se jí v kombinaci a dávala hodně branek. Střelecky se dařilo hlavně Tonovi, který se ale v sérii s Brnem zasekl. Chyběla tomu lehkost a góly.

Když se za sezonou ohlédnete, vybaví se Vám některá z Vaší kariéry, která by se jí průběhem podobala?
My takovou sestavu, se kterou bychom s takovým přehledem vyhrávali, neměli. Měli jsme jediného nadprůměrného útočníka, kterým byl Jirka Kochta. Byl ale často zraněný. Zbytek už byl srovnatelný s ostatními hráči v lize. Když nám vypadl Jirka Kochta, bylo to, jako by v Jihlavě přišli o bratry Holíky, v Litvínově o Bublu s Hlinkou, nebo Pardubicím vypadl Martincův útok.

Sparta pokračovala v tradici a během sezony uspořádala několik speciálních akcí. Opět se dávala krev, vzdával hold těm, kteří za nás nasazují životy a vrcholem byl Den sparťana. Těší Vás, že takové akce pořádá právě Sparta?
Sparta má rozhodně důvody slavit. Za svou dlouhou existenci vyhrála už řadu trofejí a dosáhla řady úspěchů. Já jsem příznivcem takových akcí a vnímám je velmi pozitivně. Takové akce by měly dělat také jiné týmy.

Na Den sparťana byla připravena výstava sparťanských artefaktů, mezi které jste přidal svou masku. Součástí toho byl také medailonek, který jste natočil. Po televizní reklamě to byl Váš druhý herecký výkon před kamerou. Baví Vás natáčení, nebo to pro Vás jsou trochu muka a jste rád, že to máte za sebou?
Upřímně musím říct, že se tím bavím. Nemám problém si stoupnout před kameru, nebo jít třeba do televize. Nevadí mi jít do pořadu k panu Šípovi nebo Krausovi. Bavím se tím. (usmívá se)

5.
Legendární brankář Jiří Holeček byl pátým sparťanským patronem sezony.

Před sezonou jste se stal v pořadí pátým patronem sezony. Mezi vyvolenou pěticí jste prvním brankářem a před Vámi tuto funkci zastával Karel Gut. Nabízí se myšlenka, že by pomyslnou štafetu mohl převzít někdo z bývalých útočníků. Zmiňoval jste Jiřího Kochtu, ale nenapadá Vás nějaký další tip?
Za celou dobu, kterou jsem ve Spartě strávil, tu lepší hráč nebyl. Druhý v pořadí by byl Jan Havel. Ten ale těžil ze spolupráce s Jirkou Kochtou. (směje se) Jiří Kochta sbíral body, ale góly střílel Gusta. Když ujel třikrát sám na branku, dvakrát z toho byl gól.

Na Spartě došlo po skončení sezony k několika změnám a novou brankářskou jedničkou se stal zkušený slovenský gólman Rastislav Staňa. S ním Vás spojuje to, že do Sparty přichází z Košic, stejně jako před lety Vy. Myslíte si, že bude dobrou volbou?
Těžko se můžu ke Staňovi nějak vyjadřovat, protože jsem ho zase tolikrát neviděl. Věřím, že bude oporou, ale spíš bych řekl, že je trochu ostudou brankářské školy, že tu musí chytat slovenský brankář.

PROFIL JIŘÍHO HOLEČKA NA WEBU KLUBU LEGEND

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek