21. 6. 2014 Daniel Ryl

KalPa Kuopio - tradiční klub s řadou hvězd

Sparta zahájí svou pouť Champions Hockey League ve čtvrtek 21. srpna na ledě finského celku KalPa Kuopio. Odveta se odehraje v sobotu 6. září na holešovickém ledě. Pojďme si představit prvního soupeře Sparty, se kterým se už dvakrát utkala v rámci European Trophy a v obou případech odcházela jako vítěz.

Tradiční klub bez trofeje, ale s řadou světových hvězd

Kuopio se nachází na východě Finska a bude pro Pražany nejvzdálenějším soupeřem v základní skupině Ligy mistrů. Město s necelými sto tisíci obyvatel je známo zejména díky zimnímu středisku, do kterého spadají skokanské můstky, kde se pravidelně konají závody Světového poháru ve skocích na lyžích.

Vizitka KaIPy Kuopio

  • Rok založení: 1929
  • Umístění 13/14: 14. místo
  • Úspěchy: 2. místo (1991), 3. místo (2009), vítěz ZČ 2011/2012
  • Aréna: Data Group Areena (5064 diváků)
  • Největší hvězdy: Jukka Voutilainen, Eero Kilpeläinen, Kasperi Kapanen

Univerzitní město bylo prohlášeno městem v 18. století, ale jeho základní kámen byl položen mnohem dříve. Tradiční je také hokejový klub z tohoto města. Ten byl založen v roce 1929 a společně s Hämeenlinnou je druhým nejstarším klubem z celé SM-Liigy. KalPa v následující sezoně oslaví svou 85. sezonu na hokejové scéně.

I přes svou dlouholetou historii má ve sbírce pouze stříbro ze sezony 1990/1991 a bronzovou medaili z ročníku 2008/2009. Zajímavé pojítko se Spartou najdete v sezoně 2011/2012, kdy také KalPa ovládla základní část. Stejně jako Sparta ovšem skončila ve čtvrtfinále na Espoo Blues, které podobně jako brněnská Kometa postupovalo z předkola vyřazovací části.

Sparta je tradiční tým. Má velmi zkušený a po fyzické stránce dobře vybavený kádr. Minulý rok uštědřili našemu mladému týmu lekci, takže je ideální čas na odvetu.
Pekka Virta, trenér KalPy

Hokejový klub z Kuopia dokázal vychovat několik hvězd finského a světového hokeje. S velkou kariérou zde začal Olli Jokinen, Kimmo Timonen a také Sami Kapanen. Ten ukončil po minulé sezoně kariéru, ale stihl si zahrát se svým sedmnáctiletým synem Kasperim. Ve finském klubu působilo také několik českých hráčů.

Ve dvacátém století v něm odehrál dvě sezony Petr Kořínek, kterého během druhé sezony doplnil Ivan Vlček. Na jednu sezonu v klubu zakotvil také Petr Fabian, po kterém nastoupil exsparťanský útočník Luboš Rob. V letech 2005 až 2007 v týmu působil další bývalý hráč Sparty. Byl jím forvard Tomáš Kůrka. Posledním Čechem v dresu KalPy byl Pavel Brendl, který v dresu tradičního celku odehrál šestnáct zápasů.

Zajímavosti KalPy Kuopio v Lize mistrů:

V Německu jako doma. Bývalý brankář Ilpo Kauhanen je vedoucím mužstva finského týmu a zároveň jeho trenérem brankářů. Tři roky své kariéry strávil právě v Adleru, se kterým v roce 2007 získal triple - vyhrál základní část, získal titul a k tomu vyhrál German Cup. Jak sám přiznává, do Mannheimu se vrací každý rok a má v něm mnoho kamarádů.

Do Kuopia se vrátí pamětník bronzu. Jedním z obránců Växjö Lakers je také Ville Varakas. Rodák z Helsinek působil v dresu KalPy mezi lety 2007 a 2010. Finský obránce byl tedy součástí bronzového týmu KalPy Kuopio z roku 2009.

Voutilainen opět v Praze! Fanoušci Sparty se mohou opět těšit na Jukku Voutilainena. Zkušený útočník už se v Praze představil, ale v dresu HV71. V roce 2011 přispěl asistencí k vítězství 4:1. Minulý rok byl u porážky 4:6 už v dresu KalPy.

KalPa bude chtít odčinit propadák z poslední sezony

Zatímco poslední sezona Sparty byla ve znamení oslav a překonávání klubových rekordů, v Kuopiu by na tu svou nejradši rychle zapomněli. KalPa zakončila sezonu beznadějně poslední, když nastřílela pouze 101 branek, což byla nejhorší vizitka ze všech týmů. Na bilanci inkasovaných branek se také nekoukalo zrovna nejlépe, a proto tým skončil na dně tabulky se ziskem 51 bodů. Nejlepším hráčem kanadského bodování mužstva byl teprve osmnáctiletý útočník Artturi Lehkonen. Ve třiatřiceti zápasech dokázal nasbírat dvacet bodů za sedm branek a třináct asistencí.

Nejlepším střelcem se stal zkušený pětatřicetiletý Kalle Kerman. Levoruký hráč nastřílel osm branek v 51 zápasech, což mu na vítězství stačilo. V tabulce pravdy obstál nejlépe Saku Kinnunen. Jeho tři kladné body nejsou ničím oslnivým a v týmu najdete ještě další dva hráče v zelených číslech. Kinnunen ovšem odehrál 51 zápasů, zatímco Antti Halonen pouze devatenáct a Joonas Komulainen dva.

Na koho se těšit? Zkušený lídr a hvězdička finského hokeje

Kapitán a lídr, to je Jukka Voutilainen. Čtyřiatřicetiletý rodák z Kuopia prošel všemi mládežnickými kategoriemi KalPy a působil v mládežnických výběrech reprezentace. Skokem do dospělého hokeje pro něj byl světový šampionát do dvaceti let v roce 2000. Skočit mohl až do zámoří, ale vážně zranění ruky ho připravilo o necelé dvě sezony. Jukka už se do zámoří nikdy nepodíval. Nejdříve se rozehrál na čtyři zápasy v Mestisu, a poté už nastoupil do osmnácti zápasů SM-Liigy v dresu Jokeritu.

V něm strávil i následující sezonu a byl nejlepším nováčkem soutěže, přesto spojil další budoucnost s Hämeenlinnou. Z Voutilainena se stal pravidelný účastník Euro Hockey Tour a kariéra se mu rozjela ve velkém. Jukka nasbíral řadu individuálních ocenění a vše vyvrcholilo v sezoně 2005/2006, když s Hämeenlinnou oslavil zisk titulu. Toho si všimli v sousedním Švédsku, kde podepsal smlouvu s HV 71.

Po první ze šesti sezon v Jönkopingu se Jukka rozkoukal a v následující sezoně ovládl statistiku účasti na ledě, stal se vítězem kanadského bodování play off, jeho nejlepším střelcem a pomohl tak HV71 k zisku titulu. Následující sezonu zakončil Jukka stříbrem, ale o rok později se opět radoval ze zisku nejcennější švédské trofeje.

Před sezonou 2012/2013 se vrátil do své domoviny a dres KalPy obléká dodnes. Jen před koncem minulé sezony si odskočil na výpomoc do Tappary, které dvanácti body v play off pomohl ke stříbrným medailím. Jukku Voutilainena si v Kuopio vychvalují zejména kvůli profesionalitě a oddanosti hokeji.

Oporou mezi třemi tyčemi by měl být osmadvacetiletý Eero Kilpeläinen. Odchovanec KalPy se vrací na místo činu po deseti letech. Po mistrovství světa do osmnácti let v roce 2003 a roce stráveném v juniorce Kuopio zamířil do zámoří, kde ho draftoval Dallas. Do prvního týmu se ovšem nikdy neprobojoval a jeho zámořská mise skončila po roce v OHL v dresu Peterborough.

Po návratu působil v Mestisu, druhé nejvyšší finské soutěži, protože elitní SM-Liiga byla uzavřena. V dresu Hermesu odchytal jednu sezonu a opět měnil působiště. Tentokrát po něm sáhl Ässat Pori, kde Eero strávil pět sezon. V poslední sezoně si milovník cyklistiky připsal první start za finský národní tým na podniku Euro Hockey Tour, na němž odchytal dva zápasy.

Pro následující sezonu se upsal Jokeritu, se kterým okamžitě získal bronz a v play off byl brankářem s nejlepším průměrem branek na zápas. Po dvou sezonách opět opustil Finsko a zamířil do Švýcarska. V dresu Zugu odchytal 37 zápasů, ale v NLA pokračovat nebude. Upsal se svému mládežnickému týmu, aby mu v jubilejní sezoně pomohl zpět do play off.

Až budete při utkání sledovat hráče KalPy, zcela jistě zbystřete při pohledu na číslo 42. Sedmnáctiletý Kasperi Kapanen je novým zástupcem slavné hokejové rodiny. Jeho tatínek Sami odehrál v NHL přes 800 zápasů a posledních pět sezon kontroloval růst svého syn přímo v KalPě. Pamětníci si určitě vzpomenou také na Kasperiho dědečka Hannu, který byl slavným finským hokejistou 70. a 80. let.

Kasperi hokejově vyrůstal v Kuopiu a už od čtrnácti let patří k oporám finské mládežnické reprezentace. S tou získal v roce 2013 bronzové medaile na mistrovství světa do osmnácti let. Zraky všech fanoušků KalPy, Kasperiho rodiny a jeho samotného, míří do Philadelphie, kde se letos uskuteční draft NHL. Kasperi bude žádaným zbožím.

Může napsat další pohádkový příběh, protože jeden už si prožil. V minulé sezoně nastoupil do 47 zápasů KalPy a zahrál si po boku svého otce. Možná právě proto Sami Kapanen konec kariéry odložil, aby mohl zblízka sledovat přechod svého syna do dospělého hokeje. Ten Kasperi zvládl a jeho slavný otec už do následující sezony nezasáhne. Na Kasperim teď bude, aby překročil stín svého otce.

Spartě se proti Kuopiu daří, přidá další vítězství?

Pražané se s KalPou střetli v rámci European Trophy celkem dvakrát. Nejprve v roce 2012 zvítězili 5:1 na ledě Data Group Areeny v Kuopiu. Odveta se odehrála o rok později. Domácí Sparta v ní šla do vedení, ale KalPě se podařilo otočit vývoj zápasu. Na začátku druhé poloviny duelu se ovšem Sparta prosadila třikrát během dvou minut a osmnácti vteřin. Oba týmy do konce zápasu přidaly po dvou gólech a přestřelka skončila vítězstvím Sparty 6:4.

Výrazný podíl měl na vítězství útočník Lukáš Klimek. Tehdejší letní posila Sparty se pod výhru podepsala dvěma zásahy. S typickým humorem zavzpomínal na své povedené utkání v rámci European Trophy. "To jsou oni a dal jsem jim dva góly, jo?" Poté ovšem zvážněl. "Hráli typický finský hokej. Hodně bruslili a pořád byli v pohybu," zalovil v paměti křídelník Sparty, který v minulé sezoně nasbíral devětadvacet kanadských bodů.

Ve skandinávských týmech dostávají mnoho prostoru teenageři, kteří produkují přímočarý hokej. "Mně osobně to sedí víc, než když se hodně kombinuje, jak to dělají třeba zkušenější hráči," přiznal sedmadvacetiletý forvard. Na duel s KalPou se proto těší. "Bylo by super, kdybychom je znovu porazili a já dal dva góly," zasnil se se smíchem. I on je rád, že Champions League dodá evropskému klubovému hokeji na prestiži. "Fotbalová Liga mistrů má ohromný kredit a já bych byl rád, kdyby se jí ta hokejová postupně přiblížila. Všichni se na to moc těšíme, chceme uspět," poodkryl motivaci svého týmu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek