29. 8. 2014 | David Záruba, Tereza Velikovská

PCE - SPA 3:1 - Příprava zakončena prohrou

příp., pátek 29. 8. 2014, hráno v Chrudimi
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Halász – Čáslava, Korím, Havlík, Benák, Kočí, Gregorc, Škvor – Zohorna, Nahodil, Sýkora - Marcinko, Tybor, Radil - Špaček, Starý, Kolář - Cetkovský, Semorád, Moučka. Trenér: Zdeněk Venera.
Sparta: Novotný – Mikuš, Švrček, Polášek, Hrbas, Bílek, Mikliš – Torquato, Volek, Novák – Bahenský, Chlapík, Dvořáček – Schwamberger, Procházka, Pulkráb – Vokurka, Klimek. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 8. Sýkora (Kočí), 49. Tybor (Radil, Havlík), 59. Zohorna (Sýkora) – 4. Volek (Torquato). Rozhodčí: Úlehla, Doležal – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 8:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1200. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
V závěrečném přípravném utkání sparťané v sestavě prošpikované juniory poprvé v sezoně 2014/2015 okusili hořkost porážky. V zápase s Pardubicemi, který se odehrál na Zimním stadionu v Chrudimi, sice od 4. minuty vedli zásluhou Dominika Volka, ale v úvodu třetí třetiny domácí skóre otočili a ve sparťanské power play přidali třetí trefu do prázdné branky.

Komentář

Poslední přátelský duel Sparty i Pardubic před startem extraligy viděli diváci na zimním stadionu v Chrudimi. Trenér Sparty Josef Jandač vyslal do boje hodně kombinovanou sestavu, ve které scházela řada opor, prostor naopak dostali junioři. Utkání mělo od úvodu velice slušné tempo s parametry soutěžního duelu. Už v prvním střídání o sobě dal vědět Volek, který i nadále soustavně zaměstnával Halásze. Na druhé straně se zastřeloval Sýkora.

"Už jsem byl trochu nervózní, že jsem ještě nedal gól. Takže jsem rád, že to dneska konečně vyšlo."
- - útočník DOMINIK VOLEK

A byl to právě Dominik Volek, který otevřel skóre utkání. V situaci dvou proti jedinému obránci si šikovně počkal a pak rychlou střelou zavěsil. Pardubice mohly odpovědět zásluhou Marcinka, který nejprve obelstil Novotného, ale při zakončení byl hákován. Následné trestné střílení zakončila pardubická posila do tyče. Sparta pak dostala k dispozici první přesilovku v zápase, ale nedokázala s ní kvalitně naložit. Naopak, rychlé nohy předvedl hostujícím zadákům Sýkora, ovšem zakončení mu nevyšlo podle představ. Novotný střelu z velké blízkosti schoval do lapačky.

Zatímco první třetina nabídla pouze jedinou přesilovou hru, a to pro Spartu, druhá část byla v tomto ohledu úplně jiná. Agresivní pojetí z obou stran přerostlo v drobné rozmíšky, a přestože rozhodčí nechávali hře spád, rozdali po pěti dvouminutových trestech. Spartě se ve výhodě dlouho nedařilo, trochu vzruchu přinesla až šance Mikuše, jehož ránu Halász přikryl. V druhé polovině prostřední třetiny se k početním výhodám dostali i domácí a byli o poznání nebezpečnější.

Novotný si nejprve zavařil riskantní rozehrávkou sám, poté jen se štěstím odolal při pokusu dotěrného Zohorny. V poslední minutě před pauzou dokázali hokejisté Pardubic zamknout soupeře u jeho branky. Sparťané odolávali jen díky veliké obětavosti. Obránce Bílek schytal nejtěžší ránu do citlivých míst, všechno ostatní pokryl Novotný.

1.
po šesti výhrách přišla první porážka

Díky závěrečnému náporu si Pardubice do třetí části přenesly výhodnou přesilovku pěti proti třem. A rozjel se souboj pardubické ofenzívy s brankářem Novotným. Maskovaný sparťan dlouho držel hubené vedení svého týmu. Nejvíce se zaskvěl při tvrdé střele Čáslavy, při pokusu Starého zachránilo Pražany břevno. Hosté se k ofenzívě dostávali sporadicky, Mikušova nebezpečná střela byla světlou výjimkou. Pak ale rozhodčí uviděli faul hostů, Pardubice vyslaly do hry šestého hráče a Petr Sýkora využil houfu před brankou soupeře. Jeho střela zápěstím zaplavala k tyči. Od té chvíle byli Pardubičtí viditelně lepší.

Po další akci Sýkory už pomalu slavil Korím, ale Novotný, který v tu chvíli neměl hokejku, vytasil fantastický zákrok lapačkou. Za pár okamžiků už přetížená obrana Sparty kapitulovala. Pohyblivý Radoslav Tybor si našel kotouč mezi kruhy a spěšně ho poslal do sítě. Oba pardubické góly dělilo jen 103 vteřin. Necelé dvě minuty před koncem se hostující střídačka odhodlala ke hře bez brankáře, jejich snaha ale neměla dlouhého trvání. Tomáš Zohorna si v útočném pásmu vyměnil kotouč se Sýkorou a pohodlně zasunul do prázdné branky.

Po skončení zápasu se ještě oba týmy utkaly v samostatných nájezdech. V první sérii se prosadili oba střelci, Zohorna i Volek. Rozhodnutí padlo ve druhé sérii, ve které nejprve Sýkora vymíchal Novotného, avšak Bahenský odpovědět nedokázal. Neúspěšný pokus Tybora už domácí nemrzel, neboť Torquato následně mířil jen do Halásze.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek