1. 11. 2014 HC Sparta

Sparťanská krev se daruje už poosmé

Listopad je na Spartě tradičně měsícem akce "Sparťanská krev". Ta patří k důležitým a dlouhodobým projektům holešovického klubu a letos se uskuteční její již osmý ročník. Sparta zvolila ve spolupráci s Transfuzním oddělením Všeobecné fakultní nemocnice nový formát, darování sparťanské krve totiž proběhne přímo v nemocnici, a to ve třech termínech - v pátek 7. listopadu a ve čtvrtek 13. a 27. listopadu. Na všech darováních budou přítomní i vybraní hráči A-týmu a další zástupci klubu.

V rámci akce Sparťanská krev darovalo krev už tisíce fanoušků Sparty. Díky velké mediální podpoře tento charitativní projekt k dobrovolnému odběru inspiroval tisíce dalších a zvýšil povědomí o významu dárcovství krve. Sparťanští fanoušci dokonce pravidelně chodí darovat i mimo oficiální akce.

Sparťanská krev 2014 ve znamení "štafety"

Dárcem může být každý, kdo je zdravotně způsobilý, váží min. 50 kilogramů a je mu mezi 18 až 65 lety. Během jednoho odběru člověk daruje asi 470 ml krve. Muži mohou darovat 4x do roka, ženy pouze třikrát. Světový den dárců krve připadá na 14. června.

Osmý ročník Sparťanské krve navazuje na tradici předchozích sedmi. "Projekt Sparťanská krev je jedním z našich nejdůležitějších a jsme velice rádi, že nadále pokračuje a těší se velké přízni našich fanoušků," říká Tomáš Zetek, tiskový mluvčí klubu.

Letošní akce bude nově realizována formou "štafety", kdy si fanoušci mohou vybrat jeden ze tří termínů, kdy budou darovat krev. Tentokráte tedy nebude akce centralizována do jednoho odběrového dopoledne v Tipsport areně, nýbrž do tří různých. Darovat se bude na Transfuzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí.

"Chtěli jsme tento rok akci trochu ozvláštnit oproti předchozím ročníkům a věříme, že nabídku tří různých termínů pro darování fanoušci uvítají. Každého z termínů se zúčastní vybraní hráči extraligového týmu, sparťanské legendy a další osoby spojené s holešovickým klubem," dodává Zetek.

Jak darovat sparťanskou krev?

Kdy: 7., 13. a 27. listopadu 2014 od 7:30 hodin (odběrné místo je otevřeno do 12:00 hodin, v 11:45 hodin je registrován poslední dárce, v 11:00 končí příjem prvodárců)

Kde: Fakultní transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Vstup do nemocnice se nachází nad zastávkou U Nemocnice (vedle lékárny), projdete kolem vrátnice do areálu, po schodech nahoru, doprava do průjezdu, za průjezdem opět doprava. V areálu se bude nacházet značení. Aktuální potřebu jednotlivých krevních skupin najdete ZDE. Na webu VFN najdete také všeobecné informace pro dárce krve a odpovědi na časté dotazy.

Co s sebou: doklad totožnosti s fotografií (občanský nebo řidičský průkaz, cestovní pas, zbrojní pas), doklad o zdravotním pojištění platném v České Republice, ráno posnídat netučné jídlo (rohlík, džem, med, ovoce, ...), před odběrem vypít minimálně 0,5 l tekutin (minerálka, voda, džus, ...).

Kdo bude při tom: Na každé odběrové akci budou přítomni hráči A-týmu Sparty, zástupci sparťanských legend, sparťanské Prague Stars Cheerleaders, maskot Sparťák i zástupci sparťanského FanClubu.

Dárky pro dárce: Každý dárce získá voucher na dvě vstupenky na zápas 26. extraligového kola HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec, který se hraje v neděli 30. listopadu 2014 od 17:00 hodin. Navíc obdrží speciální sparťanskou placku pro dárce, týmový plakát, dárkový voucher do obchodního domu Van Graaf a samozřejmě také občerstvení.

Zápas věnovaný Sparťanské krvi: Dárcům krve je letos věnován zápas s Třincem, při kterém se můžete těšit na speciální program. Sparta odmění i ty, kteří darovali krev jindy než při odběru během akce Sparťanská krev. Každý, kdo přijde na zápas s Třincem a prokáže, že daroval v letošním roce krev, obdrží jednu vstupenku zdarma.

Sparta podporuje i dárcovství kostní dřeně

Vůbec poprvé probíhal loni během sedmého ročníku akce také zápis do Českého registru dárců krvetvorných buněk Praha IKEM. Lidem, kteří prostřednictvím své krve přispívají k záchraně životů, bylo věnováno domácí derby se Slavií, na které měli dárci vstup zdarma.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila