19. 8. 2015 Daniel Ryl

Sparta zahájí CHL na ledě norského Hamaru

Ostrý start sezony je tu! Sparta zahájí své působení v Champions Hockey League na ledě norského Hamaru. Pro oba týmy se bude jednat o první ostré utkání nové sezony, ve které budou chtít oba soupeři zaútočit na ligový triumf. První utkání Sparty v letošním ročníku Champions Hockey League začíná ve čtvrtek 20. srpna v 19:00 hodin.

Hamar přišel o legendu, ale chce útočit na titul!

Předešlá sezona skončila pro Hamar až v posledním možném utkání. Norský vicemistr nestačil ve finále na Stavanger, kterému podlehl až v sedmém utkání. To už je ovšem minulostí a svěřenci Alexandera Smirnova budou chtít útočit na nejvyšší příčky. Tentokrát však bez klubové legendy Påla Johnsena.

Devětatřicetiletý rodák z Hamaru strávil v dresu místního celku celou kariéru. V nejvyšší norské soutěži odehrál 783 zápasů, což je absolutní rekord Get-ligaen. S celkem 779 body je druhým nejproduktivnějším hráčem norské ligy a nasbíral 521 asistencí, což se nikomu dalšímu nepodařilo. Kariéru ukončil také kapitán Mads Hansen a tým opustila brankářská jednička Daniel Jörgensen.

Vedení Hamaru tedy mělo přes léto dost práce. Do brankoviště přivedlo Roberta Hestmanna s Oskarem Östlundem. Ze Stavangeru přišel útočník Martin Blakseth Huse a útok vyztužil také čtyřiadvacetiletý Švéd Hampus Gustafsson, který v uplynulé sezoně získal francouzský titul. Defenzivu norského vicemistra navíc doplnil zkušený kanadský obránce Scott Hotham, čerstvý držitel italského titulu s Asiagem.

Hamar má za sebou na rozdíl od Sparty pouze dva přátelské zápasy. V tom prvním zavítal na hřiště Vålerengy, kterou rozstřílel 6:1. Zazářil zejména útočník Jacob Berglund, autor dvou branek a dvou asistencí. Pouze o asistenci méně měl další útočník Joakim Jensen. Ve druhém utkání se představil na ledě Lörenskogu, kde zvítězil po brankách Alexandera Reichenberga a Magnuse Lindahla 2:1.

Kouč Aleksander Smirnov (Storhamar Hamar) o Spartě:
"Na zápas se Spartou se opravdu těšíme, jde o tradiční klub s bohatou historií. Je to jeden z nejslavnějších klubů v Evropě a máte u něj pocit, že tu byl skoro odjakživa. Je to pro nás čest si proti celku z hlavního města České republiky zahrát. Od Sparty očekávám tradiční český hokej a nebezpečné protiútoky. Musíme proti ní hrát chytrý a kompaktní hokej."

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU HAMARU:

PŘÍCHODY ODCHODY
Alexander REICHENBERG (Ú, Lillehammer) Pål JOHNSEN (Ú, konec kariéry)
Mikael ZETTERGREN (Ú, Lillehammer) Anders BRAAVOLD (O, Manglerud)
Christian BULL (O, Lillehammer) Ole Petter ÖVERGAARD (Ú, konec kariéry)
Martin RÖNNILD (Ú, Brynäs J20) Linus JOHANSSON (Ú, Mora)
Robert HESTMANN (B, Visby/Roma) Daniel JÖRGENSEN (B, Tönsberg)
Oskar ÖSTLUND (B, Bregenzerwald) Mads HANSEN (Ú, konec kariéry)
Hampus GUSTAFSSON (Ú, Grenoble) Andrew ENGELAGE (B, Ritten/Renon)
Martin BLAKSETH HUSE (Ú, Stavanger) Adrian SAXRUD DANIELSEN (O, Herlev - hostování)
Scott HOTHAM (O, Asiago)
Magnus LINDAHL (Ú, Sarpsborg)

Promovideo Storhamaru Hamar:

Věděli jste, že...

... zkušenosti s norským hokejem má dlouholetý obránce Sparty a člen Klubu legend HCS Stanislav Hajdušek. V nejvyšší norské soutěži oblékal dres Trondheimu, kde strávil čtyři roky a dodnes s Nory obchoduje.

... Storhamar hraje své zápasy na stejném místě, kde byl v roce 1935 založen? V té době hráči působili na pěti různých kluzištích a až do roku 1981 nehráli v interiéru.

... od roku 1998 byl klub znám jako Storhamar Dragons, ale před posledním play off bylo rozhodnuto o návratu k původnímu názvu a logu.

... Sparta se naposledy střetla s norským týmem v srpnu 2010? Ve skupině tehdejší European Trophy pražský celek zvítězil na půdě týmu Vålerenga Oslo v poměru 4:1.

Sparta skončila v Itálii čtvrtá, ale ukázala tvář

Po výhře nad Bílými Tygry odcestovali sparťané na turnaj do italského Neumarktu. V prvním utkání Dolomiten Cupu podlehli Ingolstadtu těsně 3:4 a v boji o třetí místo nestačili na německý Mannheim, se kterým se utkali v předešlém ročníku Champions Hockey League. S Adlerem tentokrát prohráli 2:3 po samostatných nájezdech, ale v utkání ukázali, že si nenechají nic líbit.

V průběhu první třetiny se do hromadné šarvátky pustila trojice sparťanů, ze které byl nejaktivnější Michal Čajkovský a neztratil se ani Jan Buchtele. „Bylo to divoký, to je fakt. První třetina trvala snad hodinu a víc se to řezalo, než hrál hokej,“ hodnotil po utkání pětadvacetiletý křídelník. Se svými spoluhráči si nenechal líbit zákeřnou hru, kterou je Adler v německé lize proslulý. „Když sáhli k zákeřným faulům a provokacím, museli jsme ukázat, že se nebojíme.“

Teď už se se svými spoluhráči dívá dopředu. Už ve čtvrtek ho totiž čeká duel na půdě norského Hamaru, kde Sparta odstartuje letošní ročník Champions Hockey League. „Ligu mistrů bereme opět velmi prestižně. Máme cíl přivézt do Prahy dvě výhry,“ přiznal před zápasem autor třiceti kanadských bodů ze základní části minulé sezony a dalších pěti z play off. Dolomiten Cup bral jako ideální přípravu na Ligu mistrů také kouč Josef Jandač.

„Hledali jsme před Ligou mistrů konfrontaci se zahraničními mužstvy, abychom se dobře připravili na zápasy s Hamarem a Ženevou,“ řekl po italském turnaji. Nový asistent reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka přiznal, že je norský tým pro Spartu neznámou. „Moc materiálů o norském mužstvu nemáme, takže se chceme hlavně soustředit sami na sebe.“

VIDEO: YouTube, FOTO: Trond Lillebo

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek