10. 10. 2015 | Tomáš Lichnovský

SPA - CHM 3:4sn - Starší dorost prohrál souboj o první místo tabulky

12., sobota 10. 10. 2015
Sparta - Chomutov SPA - CHM
Sparta: Wolf (Hofmann) – Janda, Vízner, Eliáš, Jeřábek, Horský, Vandas, Sedliský – Šrámek, Švarc, Šišolák, Kafka, Nacházel, Safin, Komárek (C), Schwamberger, Šmerha, Kropáček, Dubský, Michnáč. Trenér: Richard Žemlička.
Chomutov: Pavlát (Khůn) – Buchtela, Bednařík, Bukač, Dvořák, Krejčí, Studený – Köver, Polák, Kulich (C), Lauko, Chlán, Svoboda, Navrátil, Hřebíček, Dejmek, Koblížek, Šilar. Trenér: Kamil Koláček.
Branky a nahrávky: 17. Šmerha (Safin), 23. Dubský (Komárek, Michnáč), 45. Šmerha (Safin, Eliáš) – 2. Kulich, 16. Navrátil, 52. Kulich (Bukač, Dejmek), rozh. náj. Kulich . Rozhodčí: Bejček – Komárek, Kreuzer . Vyloučení: 6:6, Michnáč os. 10min trest. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 103. Střely na branku: 34:31. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 3:4.
Svěřenci trenéra Richarad Žemličky do utkání proti Chomutovu nevstoupili dobře, když už ve druhé minutě prohrávali o jednu branku. Hosté pak ještě zvýšili na 0:2, ale díky dvěma gólům Tomáše Šmerhy a jedné brance Martina Dubského se Sparta dostala dokonce do vedení. Svůj náskok ovšem ve třetí třetině ztratila. Utkání dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých Pirátům vystřelil bod navíc jejich kapitán a zároveň jediný úspěšný exekutor Jaroslav Kulich. Sparta tak klesla na druhé místo tabulky skupiny Západ NOEN extraligy právě za Chomutov.

Komentář

Na začátku zápasu mezi prvním a druhým celkem skupiny Západ NOEN extraligy staršího dorostu se zdál být aktivnější Chomutov. Jeho hráči do utkání vstoupili velmi živě a podařilo se jim záhy poprvé skórovat. Už ve 2. minutě si po menším zmatku při rozehrávce sparťanského brankáře Wolfa počkal na dorážku Jaroslav Kulich a střelou nad levým betonem domácího brankáře poslal Chomutov do jednobrankového vedení. Spartu tento vstup do utkání zaskočil a ke větší šanci se dostala až o několik minut později, když se do samostatného úniku dostal Safin. Jeho pokus Pavlát vyrazil nad horní tyčku. V 16. minutě Piráti nejprve nevyužili přesilovou hru při vyloučení Kropáčka, ale vzápětí projel středním pásmem Jakub Navrátil a překvapivou střelou k pravé tyči překonal Wolfa podruhé. Přesně po 30 sekundách v čase 16:01 se sparťané dočkali snížení. Safin ujel do do přečíslení s Tomášem Šmerhou a ten poslal kotouč po přihrávce od svého spoluhráče z první do chomutovské brány.

Ve 23. minutě se Spartě podařilo vyrovnat gólem z přesilové hry. Na konci kombinace domácích stál Martin Dubský, který také díky šťastným odrazům od bruslí soupeřů překonal přesunujícího se Pavláta. Ve druhé třetině obecně přibylo mnoho šancí. Samostatný únik nezakončil brankou chomutovský Svoboda, přestože se mu povedla pěkná backhandová klička. Wolf jeho pohyb rameny ustál a puk vyrazil na čáře svým levým betonem. Na druhé straně Safin prohodil puk mezi nohama soupeře na Dubského, ale také chomutovský brankář byl proti jeho střele z pravého kruhu úspěšný. Před koncem druhé dvacetiminutovky se do šance dostal opět Svoboda, když mu do protipohybu brankáře poslal přihrávku Polák, ale ani tentokrát se chomutovskému útočníkovi nepodařilo Wolfa překonat.

Do třetí třetiny vstoupily odhodlaně urvat vítězství oba týmy. Za Spartu nejprve trefil od levého mantinelu Dubský tyč, na druhé straně neuspěl z dorážky Buchtela. Ve 45. minutě poslal po přihrávce od Safina Spartu do vedení Tomáš Šmerha, když přesně zamířil k pravé tyčce Pavlátovy branky. Piráti vyrovnali v 52. minutě zásluhou Jaroslava Kulicha, který z pravé strany propasíroval kotouč za záda Wolfa a následně i za brankovou čáru. Vedení mohl domácím vrátit Dubský, jenomže pěknou přihrávku na střed od Safina nezužitkoval přesnou střelou. Po něm se zkoušel obtočit kolem branky Michnáč, ale ani on neuspěl. Minutu před koncem základní hrací doby málem překvapil Wolfa backhandem Koblížek, ale nezakončil přesně.

Následovalo pětiminutové prodloužení, ve kterém měl největší šanci domácí Eliáš, který tečoval nahození Michnáče. Pavlát ale zahrál dobře pozičně a puk si pohlídal v náruči. V nájezdech byl jediným úspěšným střelcem chomutovský kapitán Jaroslav Kulich, který překonal Wolfa backhandovou kličkou, a získal tak pro Chomutov bod navíc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila