15. 10. 2015 HC Sparta

Blíží se devátý ročník akce Sparťanská krev

Sparťanská krev představuje dlouhodobý charitativní projekt na podporu dárcovství krve, do kterého se tradičně zapojují nejen současní a bývalí hráči Sparty, ale i zaměstnanci klubu, sparťanští fanoušci a široká veřejnost. V listopadu 2015 se koná už devátý ročník této tradiční akce!

První hromadné darování krve se konalo v listopadu 2007 na Transfuzním oddělení Thomayerovy nemocnice v Krči. Podpoře dárcovství krve Sparta každoročně věnuje vybrané utkání, na které mají všichni dobrovolní dárci vstup zdarma. Na podporu dárcovství krve byl dále věnován výtěžek ze tří aukcí unikátních dresů Sparťanská krev, ve kterých hokejisté Sparty odehráli vybraná utkání.

Dárcem může být každý, kdo je zdravotně způsobilý, váží min. 50 kilogramů a je mu mezi 18 až 65 lety. Během jednoho odběru člověk daruje asi 470 ml krve. Muži mohou darovat 4x do roka, ženy pouze třikrát. Světový den dárců krve připadá na 14. června.

Během hokejového ročníku 2009/2010 darování krve proběhlo dokonce přímo v hráčské kabině sparťanského A-týmu, a také v sídle generálního partnera klubu. Zakoupením speciálních trik a náramku s motivem Sparťanská krev fanoušci rovněž každoročně přispívají na podporu dobrovolného dárcovství nejcennější tekutiny.

V rámci akce Sparťanská krev darovalo krev už tisíce fanoušků Sparty. Díky velké mediální podpoře tento charitativní projekt k dobrovolnému odběru inspiroval tisíce dalších a zvýšil povědomí o významu dárcovství krve. Sparťanští fanoušci dokonce pravidelně chodí darovat i mimo oficiální akce.

V listopadu 2015 probíhá za podpory hráčů A-týmu a trenérů už devátý ročník akce, tentokrát netradičně ve třech termínech a na dvou různých místech. První termín je 5. listopadu v obchodním domě Van Graaf na Václavském náměstí, další dva pak ve dnech 12. a 25. listopadu na Transfuzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Loňský ročník Sparťanské krve byl rekordní díky inovaci systému darování, které probíhalo ve více termínech právě na zmiňovaném oddělení VFN. Nejcennější tekutinu darovalo téměř 200 příznivců holešovického klubu, tentokrát pod heslem "Jsme jedné krve!"

První darování: 5. listopadu v prostorách prodejny Van Graaf

  • 5. listopadu 2015, obchodní dům Van Graaf (Václavské náměstí 17, Praha 1)
  • VIP termín pro partnery, permanentkáře a fanklub
  • na tento termín je nutné se předem registrovat na e-mailu: marketing@hcsparta.cz
  • odběry budou probíhat od 8.00 do 12.00, uveďte do e-mailu, jestli preferujete čas 8.00 – 10.00 nebo 10.00 – 12.00
  • na e-mail poté obdržíte informaci s odhadovaným časem odběru

Další darování: 12. a 25. listopadu - Transfuzní oddělení VFN

  • 12. a 25. listopadu 2015 na Transfůzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí (U Nemocnice 2, Praha 2)
  • termín pro všechny fanoušky a širokou sparťanskou veřejnost
  • odběry budou probíhat od 7.30 hodin (odběrné místo je otevřeno do 12.00 hodin, v 11.45 hodin je registrován poslední dárce, v 11.00 končí příjem prvodárců)

Informace důležité pro darování krve

  • s sebou mít doklad totožnosti s fotografií (občanský nebo řidičský průkaz, cestovní pas, zbrojní pas) a doklad o zdravotním pojištění platném v ČR
  • ráno posnídat netučné jídlo (rohlík, džem, med, ovoce...)
  • před odběrem vypít minimálně 0,5 litru tekutin (minerálka, voda, džus...)
  • aktuální potřebu jednotlivých krevních skupin najdete ZDE
  • na webu VFN najdete také všeobecné informace pro dárce krve a odpovědi na časté dotazy

Dárky pro dárce

Každý dárce získá přímo po odběru voucher na dvě vstupenky na zápas 24. kola HC Sparta Praha - HC Dynamo Pardubice, který se hraje v O2 areně v neděli 29. listopadu 2015 od 17 hodin. Navíc obdrží speciální silikonový náramek z limitované edice pouze pro dárce, týmový plakát, dárkový voucher do obchodního domu Van Graaf a samozřejmě také občerstvení.

Zápas věnovaný Sparťanské krvi

Dárcům krve je letos věnováno domácí utkání s Pardubicemi, které se odehraje v rámci 24. kola TELH v O2 areně v neděli 29. listopadu. Těšit se můžete na speciální program. Sparta odmění i ty, kteří darovali krev jindy než při odběru během akce Sparťanská krev. Každý, kdo přijde na zápas s Pardubicemi a prokáže, že daroval v letošním roce krev, obdrží jednu vstupenku zdarma. Tuto akci je možné uplatnit pouze na zákaznickém centru v O2 areně, a to po celý listopad (ZC je otevřeno po-pá 13:00 – 17:30).

Sparta podporuje i dárcovství kostní dřeně

V roce 2013 probíhal v rámci akce Sparťanská krev vůbec poprvé také zápis do Českého registru dárců krvetvorných buněk Praha IKEM. I letos budou na všech akcích přítomni zástupci, u kterých bude možno se možno se zapsat do tohoto registru. Lidem, kteří prostřednictvím své krve přispívají k záchraně životů, byl věnován duel s Oceláři Třinec, na který měli dárci vstup zdarma. V aktuálním extraligovém plánu připadá toto utkání na neděli 29. listopadu, Sparta bude mít v O2 areně za soupeře Pardubice. Před tímto zápasem proběhne speciální náborová akce v Galerii Harfa.

Produkty s motivem Sparťanská krev

Po celou dobu trvání akce bude možné kupovat tématické produkty ve Fanshopu HC Sparta Praha v Tipsport areně v Holešovicích, během domácích zápasů Sparty na stánku v O2 areně a také na eshopu fanshop.hcsparta.cz. Zakoupením těchto produktů přispějete na podporu dárcovství krve. Motiv „Sparťanská krev“ se objeví například na tričkách, kšiltovkách, šálách, náramcích, hrnečcích a na spoustě dalších věcí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek