19. 1. 2018 Robin Mana

Buchtele: Moje body? Zajímá mě jen tabulka

Po deseti měsících opět oblékl rudý dres a v utkání s Jihlavou se stal klíčovým mužem zápasu. Svým pohybem hodně rozhýbal hru Pražanů, hned v první třetině zaznamenal dvě gólové asistence a ve druhé části pak zakončil svou akci nekompromisním gólovým zásahem. Souboj na Horáckém zimním stadionu hodnotil útočník JAN BUCHTELE, nejlepší hráč utkání a staronová posila Sparty.

Honzo, tak to byl hodně povedený sparťanský návrat. Co říkáte?
Start to byl dobrý. Je hlavně důležité, že máme tři body. Jihlava byla hodně houževnatý soupeř, což všichni v týmu věděli z těch předchozích zápasů. Jsme rádi, že jsme tenhle těžký souboj zvládli.

5
Útočník Jan Buchtele se s pěti střelami na branku stal nejaktivnějším hráčem pátečního utkání s Jihlavou.

Jak si vysvětlujete, že se vám podařilo hned v prvním zápase takhle zapadnout do týmu?
Těžko říct. Když budu hodnotit sebe, bylo dobře, že jsem věděl, jak bych mohl mužstvu pomoci a nějak přispět k dobrému výkonu týmu. V lajně nám to s klukama docela sedlo, i když tam určitě ještě byly nedostatky. Ale chyby dělá každý a oni je dnes naštěstí nedokázali potrestat. A když už měl soupeř něco vyloženého, tak to pokryl Sami.

Vaše dvě brzké asistence vás asi utvrdily v tom, že by to dnes mohlo jít…
Určitě mi to pomohlo. Mnohem víc jsem si pak věřil a byl jsem víc na puku. To zvedne každého a já v tomhle směru nejsem výjimka. Ale víc než moje body mě zajímá to, jak budeme stoupat tabulkou.

Za stavu 4:0 se zdálo, že jste ale přece jen trochu polevili. Soupeř pak na chvíli převzal otěže utkání a dokázal snížit. Proč?
Je to tak, soupeř tam pak navíc nastřelil ještě břevno a to pro nás byly těžké chvíle. My jsme věděli, že Jihlava bude hrát za každého stavu, nevzdá se a bude makat až do konce. Nevím, jestli to bylo z naší strany uspokojení, ale spíš bych řekl, že Jihlava pak už hrála trochu vabank. Trenéři ale dobře narušili soupeřův tlak tím, že si vzali time out. Klíčové bylo, že jsme dokázali dohrát druhou třetinu s dvougólovým náskokem a ve třetí třetině už jsme hráli hodně zodpovědně.

A jaké byly reakce spoluhráčů na váš bodový příspěvek bezprostředně po zápase?
Jo, no do kasy něco padne, Pecháček už něco hlásil. (směje se) Ale jeho zkásneme taky, protože on tady odtud pochází a navíc dal taky gól.

Jak jste se vlastně těšil do Sparty, když už bylo jasné, že vaše angažmá ve Slovanu skončí?
Musím říct, že ta jednání se docela vlekla, ale jsem rád, že mi Slovan ten odchod nakonec umožnil a můžu hrát zase za Spartu.

Je pro tým velké povzbuzení, že se podařilo dotáhnout do vítězného konce dobře rozehraný zápas? To tuto sezonu není vždy pravidlem.
Já doufám. Takové vysoké vedení prostě v naší situaci pouštět nemůžeme. Neměli jsme soupeři dovolit ani zdramatizování, ale to už je pryč. Máme tři body a to je to, co nás při cestě vzhůru tabulkou zajímá.

Do Sparty jste přišel ve chvíli, kdy je na pozicích zaručující předkolo play off. Berete to tak, že vy můžete být tou „čerstvou krví“, která oživí hru a bude se velkou měrou podílet na zlepšení?
Do takové pozice bych nechtěl sám sebe pasovat, protože to nemůže být o jednom hráči. Může to určitým způsobem pomoci, ale vždycky je nás šest na ledě a dalších patnáct na střídačce. Pomoct Spartě chci, ale věřit si teď musíme všichni. Tohle není individuální sport.

FOTO: Luboš Vácha

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila