28. 2. 2018 Matěj Mayer

Bylo vidět, že si víc věříme, říká Buchtele

Sparťané hráli ve středu důležité utkání proti Zlínu, ve kterém potřebovali získat co nejvíce bodů, aby se udrželi na příčkách pro předkolo play off. Domácí se nakonec rvali v O2 areně o tři body až do poslední sekundy. „Řekli jsme si jednu zásadní věc, která se v utkání se Zlínem objevila a markantně zlepšila. Chci si to nechat pro sebe, ale kdo trošku rozumí hokeji, tak si toho musel všimnout,“ říká JAN BUCHTELE, autor druhého gólu.

Až do poslední sekundy jste bojovali o vítězství. Byly to proti Zlínu velké nervy?
Nervy to samozřejmě byly. Je to už druhý zápas za sebou, který se takhle odvíjel. Měli jsme v paměti pondělní zápas s Olomoucí, protože časový odstup nebyl takový, abychom na ten scénář zapomněli. Myslím, že každý si na to aspoň na moment vzpomněl a určitě i diváci si říkali, že to je jako přes kopírák.

Utkání však nakonec Sparta dotáhla do vítězného konce. Co se zlepšilo?
Myslím si, že dneska jsme líp bruslili a šli jsme třem bodům naproti. Po inkasovaném gólu na 2:2 zbývalo ještě šest minut do konce, tak jsme si řekli, že to ještě urveme. Nehráli jsme s obavou, co by se stalo, kdyby se to nepovedlo. Myslím, že to na nás bylo i vidět, že jsme si za vítězstvím šli.

Oproti minulému duelu se zdálo, že střídačka více žije. Bylo to tak z vašeho pohledu?
Je to tak, i na střídačce bylo znát, že si víc věříme. Je to dané víc věcmi – zápas s Olomoucí byl první po dlouhé pauze, když se kluci sotva vrátili z olympiády. Na to se to samozřejmě nedá svádět, pondělní zápas jsme měli zvládnout stejně jako dneska. Já jsem hlavně rád, že jsme dneska líp bruslili a šli nám víc nohy. To podle mě muselo být znát. Znovu to nebylo bez chyb, nechali jsme soupeře vyrovnat, což by se nemělo stávat, když jdeme do třetí třetiny s dvoubrankovým vedením. Důležité taky bylo, že nás výborně podržel Sami a nám se podařilo zužitkovat naši lepší energii. Jsem rád, že se nám to povedlo. Všichni kluci makali a nikdo se na to nevykašlal. Každý, kdo byl dnes v sestavě a na naší střídačce, si zaslouží absolutorium.

Objevilo se ve vaší hře něco nového?
Řekli jsme si jednu zásadní věc, která se v utkání se Zlínem objevila a markantně zlepšila. Chci si to nechat pro sebe, ale kdo trošku rozumí hokeji, tak si toho musel všimnout. Určitě nám právě tohle hodně pomohlo.

Vzali si v kabině slovo starší hráči?
Vzali a při takhle vypjatých situacích je to potřeba. Bylo třeba si k tomu něco říct a nakopnout tým. Ne, že by někdo nevěděl, ale každý to potřebuje slyšet. Zafungovalo to perfektně.

Díky vítězství máte tříbodový náskok před jedenáctým Chomutovem. Vaši účast v předkole tedy máte ve svých rukách…
My jsme ve stejné situaci byli i před pauzou. Věděli jsme, na jaké soupeře jdeme a že to máme ve svých rukou. To může výhoda, ale také nemusí – záleží na úhlu pohledu. My to musíme brát jako svoji výhodu, máme to na svých hokejkách a nesmíme se spoléhat na nikoho jiného. Musíme prostě poslední zápasy vyhrát, není jiná cesta. Věřím, že v pátek na to navážeme, protože bychom si všichni strašně přáli jet v neděli do Chomutova v klidu.

Sparta dala dva góly v přesilových hrách. Pomůže to psychice?
Každý gól pomůže a je jedno, jestli padl při hře pět na pět, nebo v přesilovce. Myslím, že góly v přesilovkách nám určitě můžou pomoct, protože doteď se nám moc nevedly. Když si tohle převedeme do dalších zápasů a ještě na tom zapracujeme – i když příprava na každého soupeře je samozřejmě úplně jiná – tak nám to může hodně pomoct.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek