14. 10. 2017 Petr Pavlík

Další zápas doma, Spartu prověří Chomutov!

Po těsné výhře nad Mladou Boleslaví čeká sparťany další soupeř z první poloviny tabulky. Do hlavního města tentokrát přicestují chomutovští Piráti, kteří se budou chtít proti Spartě předvést i z toho důvodu, jelikož v minulém zápase na svém ledě klopýtli s výběrem Zlína. Duel, který Pražané sehrají jako rodinné utkání, startuje v pražské O2 areně od 15.00 hodin.


Křest knihy Souhvězdí Sparta a pozápasová autogramiáda legend

Víte, co si rád dával k jídlu Jaroslav Šíma, obávaný bijec, na jehož adresu sparťanští fanoušci skandovali, že je bůh? Co zaručeně rozezlilo brankářského velikána Jiřího Holečka? Proč ti nejbližší kamarádi říkají Jaroslavu Hlinkovi „Dráp“? Kdo ze sparťanských legend si vlastnoručně postavil barák, na němž zaměstnal snad všechny spoluhráče? Kdo má nejvíc hlášek na slavné zdi přežbleptů v kabině? Tohle a spoustu dalších zajímavostí se dozvíte v nové knize Souhvězdí Sparta, která právě vyšla a v neděli před zápasem s Chomutovem ji pokřtí dvě ikony klubu, Jan Gusta Havel a Pavel Richter. Oba se zúčastní pozápasové autogramiády, která proběhne ve sparťanském fanshopu na obchodním prstenci O2 areny, kde si můžete knihu zakoupit.


Raketový start Pirátů do nové sezony, poté však nastala menší krize

Severočeši nastoupili v přípravě k devíti zápasům. V prvním zápase změřili síly s účastníkem KHL Avtomobilistem Jekatěrinburg. V nesmírně vyrovnané partii vynikl hned dvěma góly bývalý hráč karlovarské Energie Vojtěch Tomeček, který v 65. minutě přiklonil výhru domácích na jejich stranu. Mezi další výhry dále patří například vydřený skalp nad finským Kärpätem Oulu, který si v Chomutově doslova vylámal zuby na výborně chytajícím Jánu Lacovi. Domácí vítězství vystřelil z trestného střílení Petr Koblasa, díky němuž Piráti zdolali několikanásobného finského šampiona poměrem 2:1.

Chomutovským se v přípravě na novou extraligovou sezonu dařilo, což také potvrdili v úvodu domácí nejvyšší soutěže. Po pěti odehraných kolech měli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky na kontě 13 bodů a ani jednu porážku! Úspěšné chomutovské počínání zastavila až vítkovická Ridera, která dokázala pirátskou loď potopit. Piráti prohráli 1:2 v prodloužení, a tak jejich úspěšná série pěti výher v řadě skončila. Od té doby jako by to šlo s chomutovskými výkony dolů. Z dalších šesti odehraných klání dokázali Chomutovští vytěžit pouze dvě výhry. Jejich zmar vyvrcholil duelem se Zlínem, proti kterému se dokázal prosadit jen útočník Tomica. Beranům se naopak vyplatilo pečlivě čekat na svoje příležitosti, a domácí tak prohráli 1:4.


Ztráta dvou klíčových hráčů a sázka na mladé pušky

Po úspěšné sezoně nedošlo v chomutovské kabině k až tak výrazným změnám. Nejvýraznější ztrátou je odchod Tomáše Kudělky, který neodolal nabídce Medveščaku Záhřeb hrajícího už rakouskou EBEL ligu. Dalším, kdo už neobléká dres chomutovského Piráta na hrudi jsou Brett Skinner nebo Dominik Tejnor. Poslední jmenovaný totiž zamířil na hostování ke znojemským Orlům. Velikým objevem byli obránce Jan Rutta a útočník David Kämpf. Oba dva totiž obdrželi nabídku z NHL a nyní oblékají dres Chicaga Blackhawks! Naopak švédskou cestou se vydal útočník David Kaše, který v současnosti působí v týmu Mora IK.

Po úbytcích v sestavě Pirátů však přišly vhodné náhrady. Chomutovské vedení se rozhodlo vsadit na dravé mládí, a přivedlo tak na zkoušku bývalé duo z pražské Sparty Patrika Kadeřávka a Jana Havla nebo Alexe Rašnera z Olomouce. Pirátskou posádku z českobudějovického Motoru posílil také produktivní forvard Luboš Rob. Útočné řady dále rozšířila stálice karlovarského týmu Vojtěch Tomeček a řízný zadák Tomáš Slovák, který jednoznačně zvýšil důraz v obranné činnosti Pirátů.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU CHOMUTOVA

PŘÍCHODY ODCHODY
Jan HAVEL (Ú, HC Sparta Praha - zkouška) Tomáš KRÁL (B, HC Stadion Litoměřice)
Patrik KADEŘÁVEK (O, Orli Znojmo - zkouška) David KAŠE (Ú, Mora IK - Švédsko)
Luboš ROB (Ú, HC Motor České Budějovice) Dominik TEJNOR (O, Orli Znojmo - zkouška)
Vojtěch TOMEČEK (Ú, HC Energie Karlovy Vary) Jan STRMĚŇ (B, HC Oceláři Třinec - hostování)
Alex RAŠNER (O, HC Olomouc - zkouška) Jan Rutta (O, Chicago Blackhaws - NHL)
Mário GRMAN (O, MsHK Žilina - zkouška) Tomáš KUDĚLKA (O, Medveščak Záhřeb - EBEL liga)
Tomáš SLOVÁK (O, HC Škoda Plzeň) David KÄMPF (Ú, Chicago Blackhawks - NHL)
Marek RAČUK (Ú, Orli Znojmo - EBEL liga)
Adam RAŠKA (Ú, Orli Znojmo - EBEL liga)
Brett SKINNER (O, neznámo)


Zápasy v minulém ročníku? Hned třikrát se prodlužovalo!

Sparťané se v minulé sezoně střetli s chomutovských výběrem čtyřikrát v základní části, v play off se už oba soupeři nepotkali. První vzájemný zápas se konal v rámci 6. kola na ledě Pirátů, kam si jela Sparta spravit chuť po předchozích dvou porážkách. Zpočátku se jí to dařilo, skóre utkání otevřel už v první minutě obránce Jan Piskáček. Poté se ale vše obrátilo a domácí rázem měli k dispozici dvoubrankový náskok, který postupně smazali Petr Vrána a Lukáš Pech. Utkání doputovalo až do samotného prodloužení, ve kterém rozhodl Tomica. Pražané si tak za porážku 3:4 v prodloužení odvezli domů alespoň bod. Ve druhém střetnutí se opět více dařilo Pirátům. Sparťané v 60. minutě museli dohánět jednogólové manko, když vyrovnal Pech. V prodloužení se však prosadil Kämpf a uštědřil sparťanům druhou vzájemnou porážku, tentokrát 5:6 v prodloužení.

Ani na třetí pokus to Pražanům nevyšlo. Domácí Sparta šla sice už ve třetí minutě do vedení, ale Chomutovští záhy dokázali vyrovnat. Druhou šanci přisoudil Spartě svou trefou útočník Petr Vrána, ale i v tomto případě dokázali hosté najít odpověď. Až ve 34. minutě vsítil rozdílovou branku obránce Brett Skinner a domácí už další recept na brankáře Krále nenašli a padli poměrem 2:3. Čtvrtý vzájemný duel Sparty s Chomutovem odehraný opět v O2 areně byl hodně vyrovnaný. Domácí šli do vedení zásluhou Petra Vrány a Briana Ihnačáka. Hosté ale vstali z mrtvých, když nejprve snížil Jakub Sklenář a poté vyrovnala chomutovská mašina jménem Michal Vondrka. Sparťané se nadále tlačili před branku Laca a v prodloužení vystřelil druhý bod Lukáš Pech. Sparťané tak na dosavadní poslední duel s Chomutovem mají dobré vzpomínky, jelikož přetlačili Piráty 3:2 v prodloužení.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Honzík – Pavelka, Dvořák, Nedomlel, Zámorský, Mikuš, Kalina – Smejkal, Pech, Saponari – Forman, Hlinka (C), Klimek – Uher, Vrána, Říčka – Kudrna, Reichenberg, Kumstát – Rousek. Trenéři: Jiří Kalous a Jaroslav Nedvěd.

Piráti Chomutov: Laco – Flemming, Mrázek, Valach, Rašner, Slovák, Dlapa, Grman – Vondrka (C), Huml, Tomica – Skokan, Růžička, Sklenář – Koblasa, Lauko, Poletín – Chlouba, Tomeček, Chrpa. Trenér: Vladimír Růžička.


Doprovodný program rodinného utkání před galerií Harfa (12.00 až 14.00):

  • horolezecká stěna
  • trampolína od Freestyle Kolbenka (Praha 9)
  • dárek pro malé sparťany od společnosti BILLA
  • focení s maskotem Sparťákem
  • tipovačka výsledku utkání Sparta - Chomutov o ceny
  • soutěž "Sestav si svůj tým" – v průběhu pěti dětských utkání si nejmenší fanoušci budou moci sestavit vlastní tým, na každém utkání bude nová pětka; děti si mohou svůj tým vybarvit a ti nejaktivnější získají sparťanskou odměnu
  • sladké vafle pro nejmejší fanoušky (vedle hlavního fanshopu v O2 areně)

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na dětské utkání!


Dárek od partnera utkání, společnosti REJ

Po utkání se můžete před halou těšit na dárek v podobě sušenek od společnosti REJ s.r.o.!

Společnost REJ s. r. o. je český výrobce a distributor cereálních sušenek, tradičních plněných perníků, bezlepkových kukuřičných křupek a dalších produktů. Cílem společnosti je přinášet na trh kvalitní a poctivé pochutiny pro celou rodinu. Pro děti je určený především široký sortiment křehkých křupek bez soli (již pro kojence), jemně solených nebo v různých ovocných nebo čokoládových příchutích. Nejen maminky si pochutnají na cereálních sušenkách, na jejichž vývoji spolupracuje známý výživový specialista Ing. Petr Havlíček. Novinkou roku 2017 jsou skutečně celozrnné sušenky s čokoládou, oříšky nebo s jahodami a chia. Nabídku doplňují snídaňové cereálie s vlákninou, celozrnné těstoviny a bylinné čaje. Výrobky spol. REJ žádejte v prodejnách zdravou výživou, vybrané produkty zakoupíte v HM Globus, TESCO a celý sortiment si můžete prohlédnout a výhodně objednat na rejfood.cz.


Partner dětského utkání:



FOTO: www.piratichomutov.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek