5. 11. 2015 HC Sparta

Daruje se sparťanská krev, už podeváté!

Podeváté a znovu jinak. Akce Sparťanská krev odstartovala dnes, tj. 5. listopadu prvním darováním, které bylo vyhrazeno pro nejvěrnější fanoušky, tedy členy FanClubu či majitele sezonních karet. K nim se připojili i členové A-týmu, patron sezony a další sparťani. Tentokráte se první díl tradiční listopadové akce konal na pražském Václavském náměstí v obchodním domě Van Graaf.

Sparťanská krev představuje dlouhodobý charitativní projekt na podporu dárcovství krve, do kterého se tradičně zapojují nejen současní a bývalí hráči Sparty, ale i zaměstnanci klubu, sparťanští fanoušci a široká veřejnost. V listopadu 2015 se koná už devátý ročník této tradiční akce, jehož první díl proběhl přímo v centru Prahy.

„Krev je nejcennější tekutinou a pro Spartu srdeční záležitost. Václavské náměstí je zase srdcem Prahy. Takže proto došlo k tomuto propojení,“ vysvětluje Tomáš Zetek, tiskový mluvčí klubu.

První hromadné darování krve se konalo v listopadu 2007 na Transfuzním oddělení Thomayerovy nemocnice v Krči. Podpoře dárcovství krve Sparta každoročně věnuje vybrané utkání, na které mají všichni dobrovolní dárci vstup zdarma, letos je to duel 24. kola Tipsport extraligy proti Pardubicím. Sparta se snaží svým fanouškům nabízet rozmanitost v podobě různě řešených realizací Sparťanské krve. Během ročníku 2009/2010 proběhla dokonce přímo v kabině A-týmu.

V dalších letech probíhalo ve V.I.P prostorech holešovické Tipsport areny či na Transfuzním oddělení VFN na Karlově náměstí. „Letos se povedlo realizovat Sparťanskou krev opět na unikátním místě, právě na Václavském náměstí. Opět ve Fakultní nemocnici budou pak probíhat darování v dalších termínech,“ říká Zetek. Ty jsou 12. a 25. listopadu. Opět za účasti fanoušků, sparťanských legend i extraligových hráčů.

Je to vynikající akce, kterou jsem tady zažil v jejích začátcích ještě opřed odchodem do zahraničí, a pořád trvá. To, že se jedná už o devátý ročník, a naše fanoušky to stále zajímá a chodí darovat, je perfektní,“ říká útočník Tomáš Netík.

Ten se společně s Tomášem Pöpperlem, Curtisem Hamiltonem, Patrikem Martincem či Miroslavem Kunešem zúčastnil Sparťanské krve 2015. „Dávat přímo krev jsem bohužel nemohl, ale jsme tu s klukama, abychom podpořili ty, kteří darují,“ vypráví Netík, který se do Sparty vrátil před touto sezonou po angažmá v KHL.

V rámci této unikátní akce darovalo krev už tisíce fanoušků Sparty. Díky velké mediální podpoře inspiroval tento projekt k dobrovolnému odběru tisíce dalších a zvýšil povědomí o významu dárcovství krve. Sparťanští fanoušci dokonce pravidelně chodí darovat i mimo oficiální akce.

„Sparťanská krev je organizována pravidelně již devátým rokem. Fakultní transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se letos účastní této akce již posedmé. Rádi se zapojujeme do podobných projektů, které mají za cíl podpořit dobrovolné dárcovství krve a přivést do řad dárců další nové členy,“ říká Petra Pekařová, mluvčí VFN na Karlově náměstí.

V roce 2013 navíc probíhal vůbec poprvé také zápis do Českého registru dárců krvetvorných buněk Praha IKEM. I letos jsou na všech akcích přítomni zástupci, u kterých je možno se zapsat do tohoto registru. Před zmíněným zápasem s Pardubicemi, který se koná v neděli 29. listopadu, proběhne speciální náborová akce v Galerii Harfa.

„Je nutné neustále doplňovat databázi o nové dárcem, jelikož lékaři volí transplantaci kostní dřeně jako léčebnou metodu stále častěji. Nalézt shodu mezi dárcem a pacientem není úplně snadné. Navíc je to v mnoha případech jediná léčebná metoda,“ vysvětluje koordinátorka Gabriela Hošková. „Každé tři minuty na světě onemocní poruchou krvetvorby další člověk. V posledních letech procento nalezení příbuzného dárce v rodině klesá a mnoho pacientů nalézá záchranu právě v národním nebo mezinárodním registru,“ doplňuje Hošková s odkazem na www.darujzivot.cz.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek