23. 4. 2016 Pavel Hrdina

Dokáže Sparta odvrátit liberecký mečbol?

Pražané jsou v situaci, kdy si už nemůžou dovolit jediné zaváhání. S Bílými Tygry prohrávají 2:3 na zápasy a nezbývá jim než věřit, že doma uspějí a o titulu se rozhodne v úterý v Liberci. „Mužstvo je na tom dobře, je velmi dobře připravené a nažhavené. Víme, o co nám jde,“ říká hlavní kouč Josef Jandač. Šesté finále startuje na ledě Sparty v neděli 24. dubna v 17:20.

Jak těžký bude pro Liberec nejtěžší krok?

Karty jsou rozdané jasně. Po dvou výhrách v řadě je na koni liberecký tým. Pokud neuspěje v Praze, může se spolehnout ještě na domácí prostředí. „Myslím si, že se nám určitě pojede do Prahy za stavu 3:2 lépe. Pochopitelně je mnohem lepší být krok od titulu, než kdybychom museli ty kroky udělat dva. Ale nijak na to nemyslíme. Nastoupíme tam se stejnou taktikou, budeme hrát naší hru a budeme doufat, že to tam zvládneme,“ vyjádřil se pro liberecký oficiální web Jaroslav Vlach.

5-3
Domácí bilance Sparty v letošním play off.

Sparta i její soupeř zároveň ale dobře vědí, že v sérii není stále ještě rozhodnuto – vždyť pátý zápas byl vyrovnaný až do poslední vteřiny! „Cítíme se dobře, ale Sparta nic vzdávat nebude. V Praze v neděli čekám podobný zápas jako teď. Jsme od toho jeden zápas, ale poslední krok bývá nejtěžší. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na to. Budeme to tam chtít rozhodnout,“ hecuje kabinu liberecká hvězda Michal Řepík.

Věděli jste, že…?

– Liberec i Sparta se v úspěšnosti přesilovek blíží v letošním play off 25 %. Na druhou stranu, v pátém zápase v Liberec v přesilovce neskóroval ani jednou (Sparta hned dvakrát), a přesto vyhrál. Bílým Tygrům naopak pomohl gól v oslabení.

– Do sestavy Liberce se vrací 19letý Dominik Lakatoš, nejmladší hráč finále. Od nejstaršího Jaroslava Hlinky ho dělí víc než 20 let – neuvěřitelných 7505 dní. Hlinkovi zároveň stačí jediný kanadský bod, aby v historickém bodování play off dohnal Jiřího Dopitu.

Jandač: Mužstvo je na tom dobře

Žádná nervozita, ale klid a soustředění před zápasem o všechno. Není důvod nevěřit, že Sparta dá do nedělního zápasu všechno. „Mužstvo je na tom dobře, je velmi dobře připravené a nažhavené. Víme, o co nám jde. Navíc domácí utkání před vyprodanou arénou - co víc si přát,“ říká trenér Jandač.

Josef Jandač

Jak se zpětně díváte na páteční zápas?
Myslím si, že v Liberci to z naší strany nebylo špatně sehrané utkání, bylo to vyrovnané. Měli jsme asi víc odskočit v první třetině, kdy jsme měli několik možností. Potom se ten zápas výsledkově tahal a rozhodující gól jsme dostali poměrně dost pozdě. Potom se to už těžko honí, i když šance při trestném střílení byla obrovská.

Jak je na tom aktuálně mužstvo?
Mužstvo je na tom dobře, je velmi dobře připravené a nažhavené. Víme, o co nám jde. Navíc domácí utkání před vyprodanou arénou - co víc si přát?

Jak vám bylo, když rozhodčí pár vteřin před koncem odpískali trestné střílení? Věděl jste, že k faulu došlo ještě před sirénou?
Když Hlinka dostal přihrávku, shodou okolností jsem se díval na časomíru a viděl jsem, že zbývá dost času. Byl jsem přesvědčený, že k faulu došlo ještě v základní hrací době. Na ten nájezd jsem se ani nedíval, sledoval jsem kotel, jestli fanoušci zvednou ruce.

Jak moc vám komplikují práci zranění jednotlivých hráčů?
My se s tím pereme od začátku play off, a myslím, že docela slušně. Popereme se s tím i ve zbývajících zápasech.

Co udělat v neděli jinak, aby to tentokrát vyšlo?
Myslím, že když jsme dali tři góly venku, tak bychom měli teď vyhrát. Když nedostaneme tolik gólů, tři branky by nám měly stačit. Oslabení i přesilovky jsme odehráli slušně, a to jsou věci, které rozhodují. Na to se musíme spolehnout a bude záležet už jen na rozložení sil.

Zpět do Prahy se jede za stavu 2:3 na zápasy

Pátý finálový duel přinesl dramatickou bitvu, ve které se oba soupeři přetahovali o vedení a o vítězi nebylo jasno až do poslední vteřiny zápasu. Nejprve šli zásluhou Pecha a Saboliče dvakrát do vedení sparťané, Tygři ale dvakrát srovnali a poté museli dotahovat naopak Pražané. Na 3:3 sice srovnal Forman, na vítěznou trefu Řepíka však už Jandačův tým nedokázal zareagovat, přestože jel Hlinka v poslední vteřině trestné střílení.

FIN5: Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha - 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Řepík (Birner), 35. Radivojevič (Mojžíš, Bulíř), 43. Vlach (Mojžíš), 56. Řepík (Radivojevič) – 17. Pech (Sabolič, Polášek), 20. Sabolič (Pech, Kumstát), 44. Forman (Piskáček, Hlaváč). Rozhodčí: Hradil, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 7 500. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Řepík - Forman.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila