13. 2. 2017 Petr Pavlík

Duo A+K: Turnaj byl pro nás velkým zážitkem!

V Brně se v termínu od 8. do 12. února konal prestižní Turnaj pěti zemí reprezentací do 17 let. Jeden zápas mohli fanoušci hokeje sledovat i v Přerově. Tento turnaj nabídl přehlídku zápasů České republiky, USA, Finska, Ruska a Švédska. Tým vedený koučem Petrem Hakenem obsadil skvostné třetí místo! Nominováni za národní tým byli i útočníci DOMINIK ARNOŠT a VOJTĚCH KROPÁČEK, kteří aktuálně působí ve starším dorostu Sparty.

Formát turnaje

Turnaj byl odehrán v počtu pěti zúčastněných týmů, které se v pěti dnech utkaly formátem každý s každým. V turnaji se nehrálo play off, konečné pořadí bylo určeno dle počtu získaných bodů.

Příprava týmu před ostrým startem

Český výběr do sedmnácti let se sešel dva dny před začátkem turnaje, kdy byl na programu první společný trénink. "Úplně první tréninky byly samozřejmě trochu seznamovací, abychom se v první řadě všichni poznali a zjistili, jakou partu tady máme, a ve druhém případě s herní činností. Pod reprezentačním trenérem jsme se museli dostat do vyššího tempa a pořádně se připravit na úvod turnaje. Poté se to už všechno rozeběhlo a následně probíhaly jednotlivé přípravy na konkrétní soupeře," osvětlil úvodní program sparťan Vojtěch Kropáček.

Během NOEN Extraligy staršího dorostu hráči pravidelně nastupují proti sobě jako soupeři, ovšem během tohoto turnaje táhli za jeden provaz. "Od kapitána jsme dostali jasné pokyny. Hrát týmovou hru a být obětaví. Role jsme vesměs plnili, důležitý byl hlavně týmový výkon," tvrdil sparťanský útočník Dominik Arnošt. Šance všech turnajových účastníků byly rovnocenné. Svěřenci trenéra Hakena v silné konkurenci špičkových mužstev z Evropy zanechali skvělý dojem, což potvrzuje umístění v konečném pořadí.

Vydařený duel s Finy, aneb první výhra na turnaji

Českému národnímu týmu bylo už pro samý začátek turnaje naservírováno pikantní menu, jelikož změřil síly s výběrem Finska. Na severský celek dokázal najít recept, porazil ho těsným výsledkem 2:1, a připsal si tak první tři body do tabulky. V zápase se dostal do několika gólových šancí Vojtěch Kropáček, který asistoval při druhém gólu Česka. "Druhý gól padl hned po buly, puk propadl za soupeře, já jsem si pro něj dojel. Poté jsem to takovým fotbalovým způsobem přikopl ke Kvasovi, který to trefil parádně," řekl útočník hrající ve Spartě s jednadvacítkou na zádech.

Přestože čeští hráči vedli už 2:0, hokejisté Suomi snížili a utkání mělo elektrizující náboj až do závěrečné sirény. "Zápas byl velice vyrovnaný. Vstřelili jsme dva góly, soupeř poté dal jednu branku, dotáhl se, ale naštěstí jsme si výsledek dokázali udržet," řekl Arnošt.

Těsná prohra se Švédskem

Druhé střetnutí se konalo o téměř čtyřiadvacet hodin později, před českou reprezentací stál další silný skandinávský soupeř – Švédsko. Do utkání vstoupil lépe tým vedený kapitánem Liborem Zábranským mladším, který po dvou trefách z holí Kvasnici a Gajarského odskočil do vedení 2:0. Hokejisté Tre Kronor však zabrali ve druhé třetině a bylo srovnáno.

Domácí sice ještě jednou vedli, ale Švédové opět srovnali krok. Dramatický duel dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých byli úspěšnější Švédové, a Češi tak museli přijmout porážku 3:4 v dovednostní soutěži. "Další vyrovnaný duel, vedli jsme, ale bohužel to pro nás nedopadlo dobře. V zápase se Švédskem jsme hodně ztráceli kotouče, tím jsme je dostávali do přečíslení a z toho pramenily jejich vstřelené branky," litoval Dominik Arnošt.

Střetnutí s USA - první utkání bez bodů

V pořadí třetí konfrontaci se čeští reprezentanti utkali s výběrem USA. Spojeným státům americkým dokázali poměrně dlouhou dobu vzdorovat, avšak i přes velkou snahu odešli z ledu jako poražení. Výběr trenéra Petra Hakena vedl v utkání o dvě branky, jejich soupeř ale utkání čtyřmi góly otočil a svůj velkolepý počin dotáhl až do vítězné tečky. Český tým tedy po výsledku 2:4 poprvé v turnaji vyšel naprázdno.

Gólman Lukáš Dostál musel čelit několika těžkým zákrokům, oba dva sparťanští reprezentanti si pochvalovali jeho výkon. "Lukáš je skvělý a chytrý gólman, což sám potvrdil. V hodně důležitých chvílích nás opravdu podržel a svými zákroky nás držel nad vodou. Myslím si, že bez něj by tento zápas mohl klidně skončit ještě horším výsledkem," vyzdvihával svého kolegu v brankovišti Vojtěch Kropáček.

Utkání se lámalo především ve třetí třetině, kde svěřenci kouče Petra Hakena dvakrát inkasovali. "Podle mě jsme hráli na to, že Američani hrají na turnaji už svůj čtvrtý zápas. Bohužel jsme je dostali do tlaku, oni poté nepolevili a hráli svoji hru. Bylo vidět, že mají opravdu kvalitní tým. Jak jsem říkal, i když hráli už čtvrtý zápas, tak byli dobří. Byli silní na puku a my jsme to bohužel nezvládli," hodnotil duel s Američany Kropáček.

Poslední zápas ve znamení vítězství

V závěrečném duelu na turnaji hostil domácí výběr ruskou sbornou. V urputném klání prohrával 0:1, poté měl několik šancí forward Vojtěch Kropáček. "Tenhle zápas byl pro nás obojí dohromady - dobrý i špatný. Do půlky zápasu si myslím, že jsme nehráli dobře. Mně osobně se hrálo celkem dobře, ale jako týmu se nám nedařilo. Po fyzické stránce hráli velmi dobře, hráli do těla. My jsme na jejich způsob hry neměli protihru a neopláceli jsme jim to. Poté přišel trenér a udělal to nejlepší, co udělat mohl. Správně nám vynadal a nám to pomohlo. Začali jsme pořádně hrát, srážet se, bojovat, chodit do osobních soubojů, hrát do těla. Díky těmto faktorům jsme to dotáhli ke krásnému vítěznému konci," hodnotil bezprostředně po utkání s úsměvem Vojtěch Kropáček.

Však díky skvělému vzepětí sil dokázali Češi ve třetím dějství otočit gólový účet zápasu na 2:1. Tento stav vydržel až do 60. minuty, a tak svěřenci trenéra Hakena skončili na turnaji v celkovém pořadí všech účastníků třetí. "Určitě mám velkou radost, ještě větší tím, jak jsme to dokázali takto otočit. Prostě obrovská radost z toho, co jsme dokázali," culil se sparťan Arnošt po zisku bronzové medaile.

Oba dva sparťané si turnaj velice pochvalovali. "Tato akce byla úžasná, jelikož ještě k tomu byla před domácím publikem. Lidé nebyli líní přijít, fandili nám. Bylo to opravdu skvělé, užíval jsem si celý turnaj," pochvaloval si celou reprezentační událost Kropáček. "Všem fanouškům bych vzkázal, že jim moc děkujeme. Podpořili nás, díky nim jsme mohli dosáhnout třetího místa na turnaji," vysekl poklonu na závěr hokejovým příznivcům Vojtěch Kropáček.

Jeho slovní hodnocení ještě okořenil svým komentářem Dominik Arnošt."Tento turnaj si budu pamatovat dlouho. Je to paráda hrát před takovým publikem. Přišlo hodně lidí, upřímně pro mě to byla obrovská čest hrát v takové atmosféře," jásal Dominik Arnošt a dodal: "Fanouškům bych chtěl na závěr vzkázat, že to bylo super," uzavřel sparťanský štírek.

Konečné pořadí týmů

1. Švédsko - 8 bodů
2. USA - 8 bodů
3. Česko - 7 bodů
4. Finsko - 4 body
5. Rusko - 3 body

FOTO: HC Kometa Brno + www.u17brno.cz / Jiří Grulich, Jan Gebauer, Roman Kantor, Anděla Trötzmüllerová

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek