27. 8. 2016 Tomáš Zatloukal

Forman: Děkuji trenérům, že mě podrželi

Nesmírně vydařený návrat do základní sestavy má za sebou MIROSLAV FORMAN, smutný hrdina krvavého incidentu z přípravného zápasu se švýcarskou Ženevou. Její hráč mu ve vzájemném duelu hokejkou přesekl jazyk a ošklivé zranění si vyžádalo tucet stehů. "Bylo to hnusné. Nevypadalo to nic moc, ale nic vážného to nebylo. Dokonce mi přišlo divné, že jsem nemohl hrát," komentoval dvouzápasovou pauzu. Proč se své vynucené přestávce dravý útočník tolik divil?

"Normálně se stehy hraju. Ale tentokrát to nešlo, jazyk hodně natékal a nemohl jsem pořádně dýchat," vysvětloval důrazný útočník, který zmíněného srpnového dne doplatil na svůj "nešvar", podobně jako třeba finský hračička Mikael Granlund při hře vyplazuje jazyk. "Jak jsem ho měl na horním rtu, tak mi ho soupeř přesekl," popisoval Forman, kterak přišel k netradičnímu zranění. "Měl jsem tam dvanáct stehů," dodal.

Normálně se stehy hraju. Ale tentokrát to nešlo, jazyk hodně natékal a nemohl jsem pořádně dýchat. Prvních pár dnů jsem nemohl ani pořádně mluvit.
- Miroslav Forman

Po utkání s Comarchem už ale mluvil plynně, bez legračního přízvuku. "Ale prvních pár dnů jsem pořádně mluvit nemohl," vzpomínal na následky švýcarské "sekery". Během hojení jazyka musel zásadně změnit svou dietu, do jídelníčku zařadil jídla v poněkud odlišné konzistenci. "Všechno se mixovalo. Jedl jsem krupicové kaše a podobně. Musím pochválit svou přítelkyni, skvěle se o mě starala a výborně mi vařila," culil se šestadvacetiletý forvard.

Že by Formana kuriózní zranění poučilo, to nečekejte. Proti krakovskému Comarchu zase po ledě létal s vyplazeným jazykem. "Asi se to se mnou potáhne. A třeba ještě nějaké stehy přibudou," rozesmál sebe i novináře. Jak jsme již nakousli, návrat do základní sestavy se sparťanskému odchovanci povedl na výbornou, Forman dal gól a na další přihrál. Zápas s polským celkem přitom neprobíhal zrovna ideálně.

"Připravovali jsme se hodně důsledně, nic jsme nechtěli podcenit. Věděli jsme, že to nebude nic jednoduchého, protože oni nemají co ztratit. Podle toho to na ledě také vypadalo. Hráli úplně jiným stylem hokeje, na který nejsme zvyklí," přiblížil dění na ledové ploše O2 areny. Sparta se rychle, ba dokonce raketově, dostala do dvougólového vedení, již po šedesáti sekundách svítilo na kostce skóre 2:0 pro domácí.

12
Dvanáct stehů si vyžádalo nepříjemné zranění Miroslava Formana.

"Možná jsme se potom na chvíli uspokojili, oni zase ožili. Nebylo to lehké utkání. Měli jsme sice herní převahu, ale oni zase hráli na brejky." Pražané nakonec důležitý mač zvládli a mohli se radovat z postupu do další fáze Champions Hockey League. Forman byl s "obnovenou premiérou" spokojený a s pokorou děkoval trenérům. "Já jsem hlavně rád, že mě podrželi a návrat mi usnadnili. Dali mi hodně prostoru a moc mi tím pomohli."

Na závěr rozhovoru plavovlasý útočník přiznal, že utkání proti podobným soupeřům nemá rád. Domácí byli v roli velkého favorita, navíc se výhra očekávala po venkovním vysokém triumfu 7:2. "Nevím, jestli je to úleva, splnili jsme si povinnost. Jsme moc rádi, že jsme vyhráli. Teď nás ještě čeká zápas ve Švédsku," připomněl Forman blížící se duel v Karlstadu, útočišti Färjestadu. Na jeho ledě se sparťané představí v neděli 4. září od 17 hodin.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek