21. 1. 2017 Jakub Borovský

Frölunda: Obhájce titulu z Ligy mistrů i SHL!

Tři účasti v Champions Hockey League - tři finále. V minulé sezoně to hráči Frölundy dokonce dotáhli až k zisku European Trophy. Skvělý rok 2016 navíc korunovali vítězstvím v nejvyšší švédské lize SHL. Poslední překážkou v cestě k vysněnému titulu v Lize mistrů je pro sparťany švédský tým Frölunda Indians!

Švédský hokejový klub Frölunda Indians z Göteborgu má dlouholetou tradici. Vznikl v roce 1944 jako součást fotbalového Västra Frölunda IF, v roce 1984 se pak osamostatnil a vystupoval pod jménem Västra Frölunda HC. Aktuální název, tedy Frölunda HC, používá švédský tým od roku 2004. Domácím stadionem je pro tým hala Scandinavium, která pojme více než dvanáct tisíc diváků. Finále se ale z důvodu následného Euro Hockey Tour, které se v Göteborgu hraje od 9. února, uskuteční v menší hale Frölundaborg, do které se vejde 7 600 fanoušků.

Frölunda je dlouholetým účastníkem nejvyšší švédské ligy SHL, kterou v historii už čtyřikrát ovládla. Poprvé se jí to povedlo už v roce 1965. Na další titul si ale fanoušci museli počkat, prošlo několik generací hráčů a než se povedlo získat další titul, změnilo se i tisíciletí. Druhý titul totiž indiáni získali až v sezoně 2001/2002. Třetí přidali po roční pauze v roce 2005 a ten poslední slavil tým z Göteborgu v minulé sezoně.

V té aktuální patří příštímu soupeři Sparty průběžné první místo, když ve 36 duelech získal za 25 výher a 11 porážek 73 bodů a má náskok 6 bodů na druhé Växjö, tedy semifinálového soka Pražanů. Po Novém roce ale zatím příliš nedominují. První dvě utkání sice vyhráli, třetí získali až po samostatných nájezdech a poslední dvě utkání dokonce prohráli.

V CHL bezproblémová cesta až do finále

V Champions Hockey League startovali ve všech třech ročnících. A vždy se jim podařilo dostat až do boje o titul. V prvním ročníku padli až ve finále na ledě švédského týmu Lulea Hockey 2:4. V minulé sezoně to dotáhli až na vrchol, když z cesty odklidili v semifinále švýcarský Davos a ve finálovém utkání finský Kärpät Oulu, který porazili těsným výsledkem 2:1 a zvedli European Trophy pro vítěze. O stejnou cenu se utkají také letos, kdy na domácím ledě vyzvou pražskou Spartu.

Cestu za obhajobou zahájila Frölunda ve skupině A s Wolfsburgem a Pardubicemi. S oběma soupeři si připsala jednu výhru a jednu porážku, když Pardubice zvítězily na domácím ledě 3:2 po nájezdech, venku ale švédskému celku podlehly 2:5. Wolfsburg porazili indiáni v Německu 2:1 a v posledním kole, kdy už ale měli postup zajištěný, prohráli doma 2:3. Do play off postoupili se sedmi body z prvního místa.

V první kole play off vyzvali běloruský Junosť Minsk, který je v úvodním duelu dokázal porazit na domácím ledě 3:2. Švédský celek ale ukázal sílu a v odvetě si postup mezi nejlepších šestnáct zajistil výsledkem 5:0. V osmifinále se jim do cesty postavil německý Eisbären Berlin, který ale moc příležitostí nedostal. Po výhrách 6:1 a 4:1 Frölunda prošla bez problému do čtvrtfinále.

Tam na ni čekal Linköping. Ani ten ale neměl proti obhájci sebemenší šanci. Nejprve prohrál na ledě Frölundy 0:4 a v odvetě na domácím ledě 2:5. Kdo by čekal, že semifinále nabídne drama, musel být zklamaný. Proti švédskému celku nastoupili hráči Fribourgu Gottéron včetně českého útočníka Romana Červenky. Už po prvním duelu bylo ale víceméně jasno, že o titul bude opět hrát Frölunda, která doma zvítězila vysoko 5:1. Postup potvrdila v odvetě, kterou ovládla 4:0. V úterý 7. února se tak o vítězství Ligy mistrů utká švédský tým s pražskou Spartou.

FOTO: Martin Rose / Getty Images

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek