9. 2. 2018 Matěj Mayer

Jak si vedou mladí sparťané v zámoří?

V propracovaném systému severoamerických juniorských lig působí několik bývalých hráčů a odchovanců Sparty. V těch nejlepších soutěžích hraje sedm mladých hokejistů, kteří prošli pražským klubem. Někteří z nich zvolili zámořskou cestu i přesto, že by ve Spartě dostali svoji šanci. Pojďme se podívat, jak si v této sezoně vedou.

CANADIAN HOCKEY LEAGUE (CHL)

Jedná se o organizaci, která zastřešuje tři nejprestižnější juniorské ligy v Kanadě: Western Hockey League (WHL), Ontario Hockey League (OHL) a Québec Major Junior Hockey League (QMJHL). Soutěže si kladou za cíl vychovávat hráče pro NHL a tak se k nim také chovají. Jako vstupenka do ligy slouží draft, kluby nabízejí mladíkům veškerý servis, v základní části se hraje velké množství zápasů, hráči nemusí nosit celoobličejové kryty – to vše a mnohem víc po vzoru NHL. Hrát v těchto ligách je jen pro ty nejlepší juniory, mezi které patří v aktuálním ročníku dva sparťané.

Albert Michnáč – útočník (19 let)

Mužstvo Guelph Storm, v němž působil v minulé sezoně, si do týmu během letní přestávky přivedlo dva Rusy, a tak byl Albert Michnáč kvůli limitu v počtu cizinců uvolněn na draft CHL. Po pražském rodákovi v jeho druhém draftu sáhl klub Mississauga Steelheads z OHL, v jehož barvách se Michnáčovi daří. Za 41 utkání si připsal 50 bodů (19+31) a patří k nejlepším hráčům v týmu. Se svým týmem je po 50 odehraných zápasech ale až osmý ve Východní konferenci, kde působí deset klubů.

Michnáčovi vynesly jeho výborné výkony účast na juniorském světovém šampionátu, kde zahrál kvalitně – v šesti duelech zaznamenal tři asistence a mluví se o něm dokonce v souvislosti s nadcházejícím draftem do NHL.

Ostap Safin – útočník (18 let)

Své hokejové umění se Ostap Safin rozhodl jít zdokonalovat za moře. Na draftech do NHL i CHL byl sice vybrán později, než se předpokládalo, tým Saint John Sea Dogs z QMJHL, který si ho nakonec vybral, mu však parádně sedl. Odchovanec Sparty je se 40 body (17+23) ze 45 utkání nejproduktivnějším hráčem mužstva, v němž si v úvodu sezony zahrál s vycházející kanadskou hvězdičkou Josephem Velenem.

Safin chvíli patřil dokonce do nejlepší desítky bodování celé soutěže, ale postupně tempo zvolnil. Není divu – jeho Sea Dogs jsou nejhorším týmem celé QMJHL a nastříleli nejméně branek. I teprve osmnáctiletý křídelní útočník se zúčastnil MS juniorů, ale příliš nezazářil. V sedmi duelech měl tři body (1+2) a postupně se sunul formacemi dolů.


UNITED STATES HOCKEY LEAGUE (USHL)

Jednička mezi juniorskými soutěžemi v USA, která je konkurencí a alternativou ke kanadské CHL. Na rozdíl od CHL ale v USHL působí jen 17 mužstev, hraje se tedy výrazně méně utkání, ale zato je v ní hokej více defenzivní a podobnější tomu v NHL. USHL volí především američtí a evropští mladíci, kteří chtějí hrát špičkovou soutěž a dostat se na univerzitu (NCAA), což CHL neumožňuje. Rozdíl je také v tom, že kanadská liga je uzavřena evropským brankářům, kdežto v USHL jich chytá několik.

Adam Brízgala – brankář (19 let)

Talentovaný odchovanec Sparty prožívá v USHL nepříliš povedenou „sophomore“ sezonu. Adamu Brízgalovi se již několikrát v kariéře postavily do cesty zranění, což ovlivní psychiku brankáře. V klubu Muskegon Lumberjacks hraje druhou sezonu, ale ani v tomto ročníku není brankářskou jedničkou. S úspěšností zákroků 89,2 % a průměrem obdrženého gólu na zápas 3,02 během 13 odchytaných duelů je však lepší než klubová jednička. Dřevorubci jsou ve vyrovnané Východní konferenci čtvrtí z devíti mužstev.

Brízgala ale nechytá jen nejvyšší americkou juniorskou soutěž, ale na čtyři zápasy se postavil mezi tyče v nižší NAHL za Brookings Blizzards (90,8 %; 3,00). V prosinci také reprezentoval výběr České republiky do 19 let na World Junior A Challenge, kde odchytal dvě utkání, a měl nejlepší úspěšnost zákroků ze všech brankář na turnaji – 94,2 %. Přesto byl jako trojka na juniorské MS určen jeho kolega Milan Klouček.

Jan Kern – útočník (18 let)

Odchovanec Slavie se vydal ze Sparty vstříc výzvě v podobě nejkvalitnější americké juniorské ligy a zatím se snaží přivyknout tamnímu stylu. V Dubuque Fighting Saints se mu bodově moc nedaří – za 32 utkání má bilanci 7+3, což stačí až na třinácté místo v klubovém bodování. Jeho mužstvo je ve Východní konferenci USHL druhé z devíti. Jan Kern si mohl spravit chuť alespoň v reprezentaci – stejně jako Brízgala dostal pozvánku na World Junior A Challenge pro reprezentanty do 19 let. Na krátkém turnaji zaznamenal ve čtyřech zápasech tři body (2+1).


NORTH AMERICAN HOCKEY LEAGUE (NAHL)

Jedná se o ligu pod USHL, kterou hraje 24 týmů Severní Ameriky, a patří do tzv. druhého stupně amerického systému juniorského hokeje. NAHL je kvalitní soutěž, z níž se však mnoho hráčů až do NHL neprobojuje. Hlavním cílem hráčů je dostat se na univerzity první či třetí divize (druhá neexistuje). Světlou výjimkou jsou například Lukáš Krajíček a Andrej Šustr, kteří touto ligou prošli, a minulý rok z ní byl dokonce draftován do NHL český brankář Tomáš Vomáčka.

Filip Dušek – obránce (19 let)

Urostlý zadák se ze středoškolské ligy prokousal do druhé nejvyšší juniorské soutěže v USA, kterou hraje druhým rokem. V Aberdeen Wings je tentokrát o něco produktivnější než v předchozí sezoně – během 35 zápasů posbíral devět asistencí. Filip Dušek je ve svém týmu navíc jediný, kdo nepochází ze Severní Ameriky. Tým Aberdeen Wings je vedoucím celkem Centrální divize a v celé lize NAHL je celkově šestý z 23 mužstev.

Ondřej Pavel – útočník (17 let)

Sezonu začal odchovanec Kobry Praha už v srpnu, když se účastnil prestižního Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi. Ondřej Pavel na něm s reprezentací do 18 let vybojoval stříbrné medaile, sám ale moc prostoru na ledě nedostal a vyšel s nulou v kolonce bodů po pěti duelech. Pak se přesunul do svého nového klubu Minot Minotauros z NAHL, kam byl v létě draftován jako 182. v pořadí, a poprvé tak okusil juniorský hokej.

Robustný forvard se ve své první sezoně zatím moc neprosazuje – za 29 utkání mu statistici zaznamenali šest bodů (2+4). Jeho cílem je zaujmout univerzity z NCAA, tak jako se to nedávno povedlo jeho slovenskému spoluhráči Miroslavu Muchovi, který mu pomáhá s adaptací. Pavel v aktuální sezoně stihl také osm utkání za reprezentaci do 18 let, v nichž nebodoval.


NATIONAL COLLEGIATE ATHLETIC ASSOCIATION (NCAA)

Stále prestižnější americká univerzitní soutěž, o kterou se ucházejí mladíci z celého světa. Smyslem NCAA je vychovávat špičkové a vzdělané hokejisty, kteří nikdy předtím nesměli brát za hokej peníze. Navíc by si bez stipendia za hokej spousta hokejistů studium na univerzitě ani nemohla dovolit. NCAA se dělí na divizi I a III. Ve třetí divizi jsou stipendia výrazně nižší a hráči už si nedělají nárok na prosazení v profesionálním hokeji.

Tomáš Veselý – obránce (24 let)

Brzy již pětadvacetiletý Tomáš Veselý, který je odchovancem Sparty, studuje na Lawrencově univerzitě ve Wisconsinu a za svou vysokou školu také hraje III. divizi NCAA. Ve svém univerzitním mužstvu je druhým nejstarším hráčem a v této sezoně se prosazuje více než v předcházejících dvou ročnících. Ve 22 utkáních má na kontě pět asistencí.

FOTO: Dan Culberson/Saint John Sea Dogs, facebook.com/adambrizgalaofficial

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek