21. 8. 2016 Petra Pilbauerová

Junioři padli s domácím Nižněkamskem

Po oslavách přichází vystřízlivění a jedno takové pocítila i sparťanská juniorka, která do dalšího duelu Světového poháru klubů nastoupila proti domácímu celku. Branky Nižněkamsku přibývaly jako houby po dešti, zatímco první sparťanský gól padl až několik minut před závěrečnou sirénou. Po čestné brance Reaktor inkasoval ještě dvakrát, čímž Sparta alespoň snížila nelichotivý rozdíl ve skóre. V úterý odpoledne se sparťané vydají na lov rudých jestřábů z Malmö. Budou úspěšní?

Závěrečný vzestup Sparty nepomohl, junioři prohráli 3:7

Domácí Nižněkamsk nemusel na příležitost čekat dlouho, po pěti minutách hry mu byla naservírována první přesilovka. Tu domácí nevyužili a úspěšní nebyli ani při trestném střílení, které v osmé minutě neproměnil Nabiullin po faulu Dubského. Reaktor ve spalování šancí pokračoval i nadále a Sparta obě těžké situace zvládla bez újmy. V jedenácté minutě už si ale Bulat Nabiullin spravil chuť a nastartoval střelecké hody Nižněkamsku.

Dvě minuty poté se scénář z úvodu třetiny zopakoval. Hostující tým znovu pochybil a na kluzišti bylo opět o jednoho sparťana méně. Po pár vteřinách šel rudý mančaft do tří a Reaktor obdržel šanci na další úspěch doslova na stříbrném podnose. Ve třinácté minutě upevnil vedoucí postavení svého týmu Anton Pačin a před odchodem do kabin jej stačil k velké radosti početného publika ještě pojistit Alexander Dzedaev v čase 15:56.

Ve druhém dějství se osiřelá trestná lavice domácích začala pomalu zahřívat. Nejprve na ni usedl Chafizov, poté Šafigulin. V té chvíli už se situace na ledové ploše začala přiostřovat. Na protější straně mu dělal společnost Zídek, který si tam odpykával své dvě minuty za napadení. Hra čtyři na čtyři přinesla další branku Nižněkamsku. Na seznam úspěšných střelců se zapsal Viktor Ugolnikov.

Rozložení sil ve hře se v průběhu prostřední dvacetiminutovky postupně vyrovnalo. Sparta přinutila Reaktor chybovat a znásobila počet střel proti Anarkulovovi, maskovanému ochránci domácí svatyně. Pověstné štěstíčko ale i nadále zůstávalo na ruské straně a jasným důkazem toho byl v první řadě fakt, že Nižněkamsk své čtyřgólové vedení vyšrouboval na úctyhodných 6:0 ještě před začátkem druhé přestávky. Druhý zářez si připsal Anton Pačin a chvíle na výsluní se naskytla i pro Timura Chafize.

Začátek závěrečné třetiny byl všelijaký, ale určitě o něm nemůžeme říct, že by si oba týmy začaly na své přešlapy dávat větší pozor. Sudí rozdával tresty jako dárečky o Vánocích a ani jeden z celků nepřišel zkrátka. V osmačtyřicáté minutě se na signalizační tabuli rozzářil další gólový přídavek. Sedmý gól vstřelil Bulat Šafigulin, zatímco střídačka hostů vzhlížela k ostudné nule. Jestli si v té chvíli kluci mezi sebou navzájem ujasnili velmi nepříznivou situaci, nebo jim své řekl trenér, to nevíme.

Každopádně ve čtyřiapadesáté minutě došlo k tomu vytouženému okamžiku – neprůstřelný štít Anarkulova dostal první trhlinu, o kterou se postaral Daniel Seniov. Suverénní Reaktor byl evidentně zaskočen a z překvapení se musel vzpamatovat se čtyřmi hráči na ledě. Kluci ze Sparty chytili příležitost za pačesy a Rusové dostali v krátkém časovém sledu ještě dvakrát za vyučenou. Nejprve se blýskl Filip Eliáš a poslední slovo měl Radek Jeřábek. Rozdíl ve skóre byl však stále výrazný a šedesát minut už bylo téměř pryč. Sparťané tak možná získali cennou lekci a v úterním duelu s Malmö budou chtít těžit zejména ze závěru třetí části.

Reaktor Nižněkamsk - HC Sparta Praha 7:3 (3:0, 3:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 11. Nabiullin, 14. Pačin (Bikmullin, Ugolnikov), 16. Dzedaev (Vojvodin, Nabiullin), 29. Ugolnikov (Korčemkin, Bikmullin), 32. Pačin (Sorokin, Chisamutdinov), 36. Chafizov (Pačin, Chisamutdinov), 48. Šafigulin (Galeev, Golubovič) – 54. Seniov (Kulda, Zídek), 58. Eliáš (Jandus, Jandus), 60. Jeřábek. Vyloučení: 9:11. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 45:30. Průběh utkání: 3:0, 6:0, 7:0, 7:3.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek