5. 9. 2017 Robin Mana

Kapitán Hlinka: Máme silný a odolný tým

Nová sezona začíná a Spartu do ní opět povede zkušený bojovník JAROSLAV HLINKA, který již se svým mateřským klubem vybojoval čtyři mistrovské tituly. O změnách, které se v průběhu léta v klubu udály, o končící přípravě, ale také o blížícím se extraligovém startu promluvil sparťanský kapitán v rámci tradiční předsezonní tiskové konference.

Vyjma úterního derby již máte celou přípravu za sebou. Jak byste ji hodnotil?
Odehráli jsme poměrně hodně zápasů se střídavými úspěchy, ale řekl bych, že to není zase tak podstatné. Důležitější byly tréninky a celková fyzická příprava. V týmu panuje pohoda a myslím si, že na sezonu budeme připraveni.

Z týmu před sezonou odešlo osm hráčů a stejný počet jich naopak Spartu posílil. Jak velký to byl zásah a jak dlouho trvalo, než si to jak se říká sedlo?
Je pravda, že změn bylo poměrně hodně, ale toho času na sehrání jsme měli dost. Jak jsem řekl, hokej je všude stejný, všichni kluci jsou profesionálové a v nějakém sedání problém určitě nebude.

Jak byste charakterizoval nový sparťanský tým?
Věkový průměr kádru šel po nové sezoně hodně dolů (pozn. red.: z 28 na 26 let), máme spoustu mladších hráčů, což se určitě projeví. Měli bychom mít více energie a já věřím, že to je tým silný, odolný a že bude úspěšný.

Trenér Jiří Kalous zmiňoval, že pokyny v kabině uděluje kvůli cizincům v angličtině. Jak tohle vnímáte? A jak vůbec do týmu zapadly nové posily?
Je pravda, že pár slov v angličtině kvůli klukům ze zahraničí padne, ale jinak mluvíme normálně česky. Nové tváře se adaptovaly perfektně. Hokejové prostředí je podle mě všude na světě stejné, takže si myslím, že v tom vůbec nebyl žádný problém.

Před sezonou se spekulovalo o vaší další kariéře, rozhodl jste se pokračovat. Jak se vy osobně cítíte před startem extraligy?
V mém věku není taková otázka úplně optimální. (směje se...) Možná to je z mé strany trochu těžkopádnější, ale to doladíme. Důležitější než já je to, aby šlapal tým jako celek.

Jak moc se těšíte na novou sezonu?
Je samozřejmě příjemné, že už to začne. To vám řekne každý hokejista, že má raději ostré zápasy než přípravu. Je dobře, že se zase rozjede ten kolotoč, budou chodit fanoušci, bude se o něco hrát. Na to se moc těším, to se neomrzí.

A co úterní derby?
Zápasy se Slavií jsem měl vždycky rád. V lize to pokaždé mělo speciální náboj. Tentokrát to o body nebude, ale je to generálka a bereme to už jako mistrovské utkání. To, že je to Slavie, je jen další motivace navíc.

18
JAROSLAV HLINKA v pátek zasáhne ve sparťanském dresu do 18. extraligové sezony.

Té otázce se asi nevyhneme. Jaké jsou cíle pro nadcházející ročník?
Chceme hlavně hrát hezký hokej a dělat radost fanouškům. Nechci mluvit o tom, jak budeme hrát o titul, ale je jasné, že ve Spartě byly vždycky jen ty nejvyšší ambice.

V prvním domácím zápase vás čeká Jihlava, která se po dlouhé době vrací do nejvyšší soutěže. Vy jste jeden z mála hráčů, kteří si extraligovou Jihlavu ještě pamatují. Co čekáte od tohoto utkání?
To už je spousta let. Jihlava je historicky nejúspěšnější tuzemský tým, má tradici a do nejvyšší soutěže určitě patří. Doba, kdy Dukla vyhrávala tituly jak na běžícím páse, je asi nenávratně pryč, ale ten tým pořád zvuk má. Očekávám těžké zápasy s houževnatým soupeřem.

Jste rád, že se do Sparty opět vrací její bývalí hráči, ať už na pozici trenéra Jaroslav Nedvěd, či v roli sportovního manažera Michal Broš?
Kluky dobře znám a odehrál jsem s nimi daleko víc zápasů než s těmi, se kterými hraju teď. To je možná takové znamení, že už asi patřím do jiné skupiny. (směje se...) Přinesli do týmu to pozitivní hráčské myšlení. Pro Spartu i pro mě osobně je to super.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila