28. 10. 2015 Daniel Ryl

Kärpät Oulu - Čechům zaslíbený klub

Fanoušci Sparty si mohou mnout ruce. Po švýcarském Curychu zavítá do Prahy další tradiční evropský celek. Sparta se totiž ve druhém kole play off Champions Hockey League utká s finským Kärpätem Oulu, jedním z nejtradičnějších a nejlepších týmů Evropy. Sedminásobný mistr Finska je oblíbenou destinací českých hokejistů a ještě v minulé sezoně v něm působili obránci Vladimír Eminger i Ryan Glenn, který přišel do Prahy v létě. Svěřence Josefa Jandače nečeká lehký úkol, protože Kärpät je jediným týmem Champions Hockey League, který neztratil ani bod a navíc inkasoval jediný gól! Lístky domácí duel můžete kupovat ZDE.

Kärpät Oulu – čekání skončilo, do Oulu se vrací zlaté časy

Svěřence Josefa Jandače čeká daleká cesta. Oulu se totiž nachází v severním Finsku, kde je se zhruba 140 000 obyvateli největším městem. Samotné město bylo založeno na počátku 17. století a během své historie si prošlo krušnými chvílemi. Podobně jako velká část měst na severu bylo postaveno ze dřeva, což zejména během několika válek zavinilo časté požáry. Dnes je však Oulu kulturním městem a patří k nejrychleji se rozvíjejícím centrům ve Finsku.

Kärpät Oulu

  • Rok založení: 1946
  • Největší úspěchy: 7x mistr ligy (1981, 2004, 2005, 2007, 2008, 2014, 2015)
  • Umístění 14/15: 1. místo
  • Stadion: Oulun Energia Areena
  • Kapacita stadionu: 6 614
  • Trenér: Lauri Marjamäki

Výrazný podíl na tom má otevření první divize Nokie v roce 1973 a od té doby nosí Oulu nálepku moderního města. Tomu prospělo také otevření univerzity, která přitáhla mnoho mladých lidí. Ti se mohou jít bavit do muzeí, divadla či kina. Velkou chloubou města je i místní hokejový klub – Kärpät. Držitele sedmi titulů čeští fanoušci dobře znají.

V historii klubu, který v příštím roce oslaví 70 let od svého založení, mají totiž výrazné místo čeští hokejisté. Od roku 2002 zde s výjimkou jedné sezony působil pokaždé alespoň jeden český legionář a čeští hokejisté jsou v klubu velmi oblíbení. Výrazně totiž přispěli k úspěšné éře Kärpätu, jenž vládl finskému hokeji v sezonách 2003/2004, 2004/2005, 2006/2007 a 2007/2008.

Hlubokou stopu zde zanechala řada bývalých sparťanů – Michal Broš, Ondřej Kratěna či Petr Tenkrát. Už šestou sezonu začal v Kärpätu Ivan Huml, který patřil mezi hrdiny jarní obhajoby titulu. V klíčovém prodloužení si totiž připsal asistenci u vítězné branky svého týmu a pomohl mu tím k sedmému mistrovskému titulu.

Do známých míst se vrátí sparťanští obránci Ryan Glenn a Vladimír Eminger. Oba dva totiž ještě v minulé sezoně oblékali dres Oulu. Zatímco český bek přišel do Sparty v průběhu sezony, Glenn se do Čech přesunul v létě. Kádr finského mistra je aktuálně převážně finský. Jedinými legionáři jsou český útočník Ivan Huml a švédský obránce Adam Masuhr.

Kärpät zatím dominuje, jako jediný tým neztratil ani bod

Před startem nového ročníku Champions Hockey League patřil Kärpät Oulu mezi největší favority na celkový triumf. Finský celek to v dosavadním průběhu soutěže potvrzuje a už v základní skupině si počínal suverénně. Ve společnosti německého Krefeldu a vídeňských Capitals byl jednoznačným favoritem a papírové předpoklady naplnil.

Základní kámen úspěchu položil už při venkovním tripu. Také díky brance Ivana Humla zvítězil v Německu 2:0 a stejným výsledkem uspěl na ledě rakouského celku. Kärpätu se dařilo také v domácích odvetách. Po výhře 4:1 nad Krefeldem a vítězství 4:0 nad Vídní svou skupinu ovládl a patřil mezi pětici týmu se stoprocentní bilancí.

Los vyřazovací části následně rozhodl o tom, že se finský klub do Německa vrátí. Tentokrát mu čelil Düsseldorf. V prvním utkání zavítal Kärpät na led soupeře, kde zvítězil po boji 2:0. O jeden vstřelený gól lepší skóre měli Marjamäkiho svěřenci v domácí odvetě, v níž potvrdili postup do osmifinále Champions Hockey League. Kärpät navíc zůstal jediným týmem soutěže, který neztratil ani bod a navíc inkasoval jediný gól!

Na bezstarostné jízdě finského celku má lví podíl Mika Pyörälä. Čtyřiatřicetiletý křídelník či centr je s pěti kanadskými body nejproduktivnějším hráčem svého mužstva a se třemi zásahy je dokonce nejlepším střelcem. Mezi tahouny patří také český forvard Ivan Huml, který v dosavadním průběhu soutěže dvakrát skóroval a přidal k tomu další dvě asistence.

Věděli jste, že...

…ještě v minulé sezoně působili v Kärpätu dva obránci Sparty? Vladimír Eminger se přesunul do Prahy v jejím průběhu, zato kanadský zadák Ryan Glenn získal s Oulu titul do českého týmu přestoupil během letní přestávky. Ve finském týmu navíc působil také někdejší obránce Sparty Andrej Potajčuk.

… se Kärpätu daří potvrzovat formu ze základní části? Z posledních jedenácti sezony ji vyhrál šestkrát a pouze v jediném případě nezískal mistrovský titul. V ročníku 2005/2006 skončil bronzový.

Zkušení držitelé mistrovských a olympijských medailí

Držitel sedmi mistrovských titulů se spoléhá na zodpovědnou defenzivu, což potvrzuje také v aktuálním ročníku Champions Hockey League. V dosavadním průběhu soutěže inkasoval jedinou branku (!) a výrazně k tomu přispěl i zkušený zadák LASSE KUKKONEN. Kapitán Kärpätu působí ve finském klubu už třetí sezonu a učí své mladší spoluhráče.

Už při pohledu do jeho osobních statistik je jasné, že má zkušeností na rozdávání. Kukkonen začínal s hokejem právě v současném klubu a při přechodu mezi muže za něj odehrál čtyři sezony. Tu poslední navíc s kapitánským céčkem, které dostal našito už v jednadvaceti letech! V létě 2003 se Kukkonen vydal do zámoří, kde působil převážně na farmě v Norfolku, ale stihl odehrát prvních deset zápasů za Chicago.

Výluka ho ovšem vrátila zpět do svého rodného klubu, kde byl nejprve asistentem a ve druhé sezoně opět kapitánem. Kukkonen si navíc připsal ve Vídni první starty na světovém šampionátu a o rok později debutoval na olympijských hrách v Turíně. Jeho defenzivní práce si všimli v NHL, kde strávil následující tři sezony a převážně oblékal dres Philadelphie. Poté zamířil do Ruska, kde si vyzkoušel angažmá v Omsku, Magnitogorsku a přes švédské Rögle se vrátil zpět do Oulu.

S ním získal Kukkonen další dva tituly a svou sbírku zakončil prozatím na třech. Dařilo se mu však i na mezinárodní scéně. Čtyřiatřicetiletý zadák má ve sbírce zlato ze světového šampionátu do osmnácti let, stříbro z juniorského šampionátu a kompletní sbírku medailí z mistrovství světa. Bronz si pověsil na krk v roce 2006, stříbro získal o rok později a zlata se dočkal na turnaji v Bratislavě, kde působil v roli zástupce kapitána.

Kukkonen vynechal od roku 2005 pouze jediné mistrovství světa a naposledy na něm reprezentoval v roce 2013. O těch nejcennějších medailích jsme ovšem stále nemluvili. Důsledný obranář si pověsil na krk dva bronzy z olympijských her ve Vancouveru a Soči, ale v roce 2006 zasáhl v Turíně do dvou zápasů a přispěl tak k zisku stříbrné medaile.

Přestože se v Oulu spoléhají na obranu, jejich útok rozhodně slabý není. Mezi hlavní tahouny ofenzivy patří MIKA PYÖRÄLÄ, což je pro finský celek o to cennější, když se jedná o jeho odchovance. Stejně jako Kukkonen začínal Pyörälä ve svém rodném městě, odkud se podíval do NHL a stejně jako jeho stejně starý kolega si ji vyzkoušel v dresu Letců z Philadelphie.

Když v roce 2009 do zámoří odcházel, ve sbírce už měl kompletní sbírku medailí z domácí soutěže a dokonce dva mistrovské tituly. Druhou mistrovskou sezonu 2005/2006 zakončil se zajímavým triumfem. Z celé ligy dal totiž nejvíce přesilovkových branek. Za velkou louži ovšem odcházel jako hráč švédské Timry, kde strávil dvě sezony jako finský reprezentant.

Jeho bilance v nejlepší hokejové soutěži světa skončila na 36 zápasech, v nichž nasbíral Pyörälä čtyři kanadské body za dvě branky a dvě asistence. Šikovný křídelník či centr se po jedné sezoně vrátil do Skandinávie, ale zamířil zpět do Švédska. V něm tentokrát oblékal dres Frölundy. Úspěch s ní neslavil a po jedné sezoně, kterou strávil v Chabarovsku i Lulee, se vrátil zpět do rodné vlasti.

Při Pyöräläho návratu muselo být jasné, kam zamíří. Zkušený útočník se upsal Kärpätu a dobře udělal. S Oulu totiž získal další dva mistrovské tituly a doplnil svou bohatou sbírku. I on má totiž ve sbírce kompletní sadu medailí z mistrovství světa. V roce 2007 získal s Finskem stříbro, o rok později se mohl radovat z bronzu a na světovém šampionátu v Bratislavě vybojoval zlato.

Pikantní souboj čeká kladenského odchovance IVANA HUMLA. Český legionář působí v Oulu už šestou sezonu. Do Finska totiž přišel v průběhu ročníku 2010/2011 z Brna a okamžitě se stal oporou svého týmu. Už teď je jasné, že se hráč se zkušenostmi z NHL zapsal do historie finského klubu a stal se pokračovatelem české dynastie v Kärpätu.

Cesta do Finska začala pro Humla na Kladně. V jeho dresu si vybojoval účast na světovém šampionátu do osmnácti let a na přelomu tisíciletí zamířil bez jediného extraligového startu do zámoří. Tam se probojoval až do NHL a v ročníku 2001/2002 si připsal svůj první start v zámořské soutěži. V následujících dvou sezonách střídal první tým Bostonu s farmou v Providence a během výluky se vrátil na Kladno.

V následujícím ročníku už za něj sezonu nedohrál, když odešel do finského TPS Turku. Vzápětí si však vyzkoušel dvě sezony v dresu švédské Mory a vrátil se zpět do Čech. Tentokrát se dohodl Českými Budějovicemi. Za Jihočechy odehrál nekompletní dvě sezony a opět se stěhoval. Během ročníku 2009/2010 ho získala na hostování Kometa.

V jejím dresu vydržel Huml pouze do jara 2011 a kývl na nabídku Oulu. V něm se propracoval mezi tahouny týmu a pomohl mu k posledním dvěma titulům. K tomu prvnímu z roku 2014 navíc přispěl nejvyšším počtem asistencí v celé soutěži. Celkem si jich připsal 38, což žádný jiný hráč nedokázal.

Nejstarším hráčem Kärpätu je osmatřicetiletý ESA PIRNES. Forvard Oulu patří k největším sympaťákům finské ligy, což potvrzuje jeho triumf v anketě o gentlemana roku (2005/2006). Pirnes má však ve sbírce i několik individuálních ocenění a zejména tři mistrovské tituly. Z toho prvního se ovšem radoval v dresu Tappary.

Právě tam se dostal v roce 2001 po dvouletém angažmá v Espoo Blues. Odchovanec Kärpätu se v mistrovské sezoně představil na svém prvním světovém šampionátu a hned zaujal zástupce Los Angeles, kteří ho draftovali v šestém kole jako 174. v pořadí. Pirnes se bez problémů ujal v prvním týmu a během své úvodní sezony odehrál 57 zápasů s bilancí jedenácti kanadských bodů.

Už po první sezoně v zámoří se nakonec vrátil zpět do Finska, ale v dresu Lukko Rauma či Blues Espoo se neusadil. Po působení ve Färjestadu, Atlantu Mytišči, Jokeritu, Zugu a AIK se vrátil zpět do klubu, kde ho hokej naučili. Stejně jako většina navrátilců udělal dobře, protože v posledních dvou sezonách pomohl svému mužstvu ke dvěma titulům.

Držitel ceny pro nejlepšího hráče play off 2003, nejvyššího počtu bodů ve zmíněné vyřazovací části a nejvyššího počtu bodů, gólů a asistencí nováčka z ročníku 1999/2000 má ve sbírce také dva bronzy ze světových šampionátů.

Budou čekat na červené čáře, předvídá Vladimír Eminger

Osmifinálové souboje s Kärpätem budou pro VLADIMÍRA EMINGERA velmi pikantní. Mladý zadák oblékal dres finského celku ještě v minulé sezoně a získal s ním mistrovský titul. „V minulé sezoně jsme měli dobrý tým. Vždyť jsme rok předtím vyhráli titul a klukům se podařilo ho obhájit,“ varoval před sílou bývalého zaměstnavatele sparťanský zadák.

Třiadvacetiletý obránce varuje zejména před zodpovědnou defenzivou Kärpätu. „V Champions Hockey League dostali jediný gól, ale ve finské lize se jim zase tak nevede,“ cítí šanci Eminger, který zároveň očekává trpělivý výkon finského týmu. „Budou bránit červenou čáru a čekat na nás. Chce to dlouhé přihrávky, musíme na ně vletět,“ hledá cestu k úspěchu autor dvou kanadských bodů v aktuálním ročníku Tipsport extraligy.

Nadějný obránce se v aktuální sezoně znovu shledal s kanadským obráncem Ryanem Glennem, se kterým se už právě v Kärpätu. Oba dva se opět setkali v jednom týmu v létě, kdy využil Glenn nabídky Sparty. „Pro něj to je velká změna oproti Oulu. Praha je mnohem větší a nabízí více možností,“ připouští Eminger.

„Ve Finsku to na severu sranda nebyla. Šlo se v půl druhé odpoledne z oběda a venku už byla tma a zima,“ vysvětluje Eminger, který si se svým spoluhráčem občas zavzpomíná na zajímavé historky ze společného působení v Oulu. „Někdy to bylo vtipné. Na kole se tam jezdí tréninky v mínus třiceti stupních. Jsou na to zvyklí, protože tam mají i zimní gumy na kola a u haly mají speciální parkoviště.“

FOTO: yli.fi (Kukkonen), iltasanomat.fi (Pyörälä), kaleva.fi (Huml), jatkoaika.fi (Pirnes), oulunkarpaten.fi, hcsparta.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek