4. 8. 2017 Petr Pavlík

Kat Pardubic Pavelka: Máme na čem pracovat

Svůj druhý zápas ve sparťanském dresu má za sebou mladý obránce TOMÁŠ PAVELKA. Nadějný zadák byl v posledním utkání s Pardubicemi v rámci Mountfield Cupu hodně vidět, vstřelil totiž oba dva sparťanské góly. "V naší hře máme několik dobrých věcí. Na druhou stranu jsou tam i nějaké nedostatky, které musíme vylepšit," říká třiadvacetiletá letní posila, která dopomohla svému celku ke kýžené výhře 2:1.

Poprvé jste si v přípravě připsali vítězství v základní hrací době. Jak byste zhodnotil urputný duel s Pardubicemi?
Odehráli jsme náročný zápas, ještě k tomu tady bylo horko. Vyhráli jsme těsně 2:1, za což jsme samozřejmě rádi. Vstřelili jsme sice málo gólů, ale zase jsme měli hodně šancí. To samé platí o soupeři, který hrál výborně a rozhodně nám to neulehčil.

V první polovině zápasu jste hráli dvě přesilovky pět na tři. Myslíte, že vám pomohly více se nastartovat do správného tempa?
Určitě. Přesilovky dají zápasu jiný nádech a tým dostanou do hry. Na druhou stranu se v nich točí jiní hráči, takže to zatím nemělo tu klasickou plynulost. Trenéři točili pětky pravidelně, aby si vyzkoušeli hráče v různých situacích. Nás to dostalo trošku do hry, oni poté také měli početní výhody, takže se s námi srovnali.

2
Do tolika duelů naskočil Tomáš Pavelka v herní přípravě na nadcházející extraligový ročník.

K čemu vás trenéři v průběhu zápasu nejvíce nabádali?
Hlavně ke koncovce. Dále na to, abychom se hodně tlačili do střelby, chodili gólmanovi, jak se říká, na masku a snažili se dát co nejvíce branek. V zápase s Pardubicemi jsme vstřelili jen dvě, ale věřím, že postupem času to bude lepší.

Lišilo se nějakým způsobem toto utkání od předešlých zápasů s Hradcem a Koreou?
Abych se přiznal, moc to neumím zhodnotit. Celkově jsem se soustředil především na sebe a na svoji hru, abych zápas vůbec přežil, jelikož jsem hrál po delší pauze. Kdybych to měl přeci jen zhodnotit obecně, Pardubice byly úplně odlišný soupeř než Korea. Proti Hradci jsem nehrál, takže to nemůžu hodnotit. Oproti utkání s Koreou to bylo více fyzičtější. Docela nás řezali. V tom bych asi viděl největší rozdíl.

V jakém momentu si myslíte, že se utkání zlomilo ve váš prospěch?
Podle mě k tomu v tomhle zápase nedošlo. Výsledek byl neustále otevřený na obě strany až do konce utkání. My jsme měli štěstí v tom, že jsme vstřelili více branek, než náš protivník.

V čem vás dokázaly Pardubice nejvíce potrápit?
Dle mého názoru tím, že nás asi více dohrávaly. My jsme si situaci v obranném pásmu několikrát zkomplikovali naší špatnou rozehrávkou, kterou nám oni v některých případech dokázali vystihnout. To si myslím, že nás nejvíce zaskočilo.

Jak moc bylo složité překonat brankáře Dynama Martina Růžičku?
Chytal výborně. Já jsem sice vsítil dva góly, ale měl jsem tam i spoustu dalších šancí, které mi chytil. Moji spoluhráči na něm také několikrát ztroskotali. To, co mi tam spadlo, byla spíše zásluha výborně clonícího hráče před gólmanem. Při druhém gólu mi puk trochu sjel z hole, ale vyšlo to.

Jak byste zhodnotil celkový výkon týmu?
Všichni jsme podali výborný, a hlavně týmový výkon. Hráli jsme dobře, v naší hře bylo spoustu dobrých věcí, na kterých můžeme stavět. Brankář David Honzík chytal neskutečně, chytil hned několik tutovek, takže právě jeho bych chtěl nejvíce vyzdvihnout.

V úvodní dvacetiminutovce jste poslal Spartu do vedení 1:0. Věděl jste, kam přesně budete střílet?
Před buly v útočném pásmu jsme si řekli, že to takto sehrajeme. Říkal jsem Smejkymu, ať stojí uprostřed branky, že se pokusím vystřelit kolem něho do sítě. Nakonec se mi to podařilo trefit, takže spokojenost.

Ve druhém případě jste vyslal tvrdou bombu do horní části branky. Nechtěl jste ještě přeci jen nahrávat jinému spoluhráči do výhodnější střelecké pozice?
Vůbec! (směje se) Ne, vážně. Měl jsem už napřaženo, nebylo na co čekat. Chtěl jsem to trefit, zase až taková bomba to nebyla, jen to tak vypadalo, jelikož se mi puk trochu namotal na hokejku. Tím, jak se vrtěl, tak zapadl nahoru, kam jsem to vůbec nezamýšlel.

2
Tolik gólů vsítil nynější sparťanský bek Tomáš Pavelka v dresu Sparty do pardubické sítě.

Jak si podle vás vedl náhradní kapitán Jan Švrček?
Super. On je pořád v kontaktu s rozhodčím a je ve hře. Za sebe říkám, že mu kapitánské céčko sedí. Myslím si, že se v tom hodně vyžívá, ale je to správné. (úsměv)

Jste zatím spokojen s herním projevem mužstva?
Jak jsem řekl, měli jsme tam hodně dobrých věcí. Na druhou stranu i věci, na kterých musíme zapracovat. V některých momentech bychom měli udržet nervy na uzdě, aby tam nebyly zbytečné fauly. Byl to čtvrtý zápas v přípravě, je brzy ještě něco hodnotit a dělat unáhlené závěry. Myslím si, že potřebujeme ještě pár zápasů, než si se spoluhráči sedneme.

Jaký dojem na vás Mountfield Cup udělal?
Bylo to zpestření naší herní fáze na novou sezonu. Hlavně to, že přijela Korea, která hrála trochu jiný hokej, než na co jsme tady v České republice zvyklí. Za ten turnaj jsme rádi, byl prestižní. Je to určitě lepší, než abychom hráli tucet přípravných zápasů za sebou. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek