8. 9. 2016 Martina Nová

Klimek: Na nové prodloužení 3 na 3 se těším

Útočník Lukáš Klimek působí v dresu s “S“ na prsou již od sezony 2013/14. Odchovanec Vítkovic v uplynulém ročníku Tipsport extraligy nasbíral dvacet kanadských bodů za šest gólů a čtrnáct asistencí. V přípravných duelech před novým ročníkem si připsal přesnou trefu a nahrávku, ve čtyřech utkáních CHL pak ještě jednou skóroval a hned čtyřikrát asistoval. Co levý křídelník očekává od úvodu nejvyšší soutěže, jak se mu líbí prodloužení 3 na 3 a co říká na těžký úvod sezony se dozvíte v článku.

Sparťané v letní přípravě absolvovali celkem šest duelů a žádný z těchto zápasů nebyl nijak snadný, protože odehráli federální a pražské derby, dále utkání proti Ingolstadtu, účastníkovi německé nejvyšší soutěže a turnaj v Le Sentier. Pražané však triumfovali hned pětkrát. "Myslím si, že příprava proběhla v pořádku. Odehráli jsme kvalitní zápasy s kvalitními soupeři. Podařilo se nám většinu zápasů vyhrát, takže my jsme s přípravou absolutně spokojení," hodnotí Lukáš Klimek, jenž si v přípravných duelech připsal gól a asistenci.

Doufám, že budeme pokračovat v tom, co jsme hráli minulou sezonu. Věřím, že budeme opět dávat hodně gólů, a že budeme hrát dobře i do obrany. Máme kvalitní gólmany i beky, přišli nějací noví hráči do útoku, tak věříme, že si to sedne. Tak, jak jsme hráli v přípravě, budeme hrát dál.
- Lukáš Klimek

Sparta má každoročně jen ty nejvyšší ambice, nejinak tomu bude i v sezoně nadcházející. Jak jsou hráči na blížící se start Tipsport extraligy připraveni? "Myslím si, že už v létě jsme trénovali kvalitně a také na ledě jsme toho hodně nabruslili, takže po fyzické i psychické stránce jsme připravení," říká útočník s číslem 61 na dresu.

Před startem nového extraligové ročníku ještě sparťané odehráli zápasy v základní skupině Champions Hockey League. Díky dvěma vítězstvím nad polským týmem Comarch Cracovia a triumfu na ledě celku Färjestad Karlstad má Sparta již zajištěný postup do play off CHL. Při jeho losu bude ovšem nenasazená.

K prvnímu utkání nového ročníku TELH vyjedou Pražané v pátek 9. září a Lukáš Klimek očekává již od startu nejvyšší soutěže nesnadné boje. "Všichni samozřejmě do toho půjdou naplno, není na co čekat. Každý chce do extraligy vstoupit dobře, všichni vědí, že začátek je hodně důležitý." Klimek je ostravský rodák, proto ho mrzí, že se v úvodním kole na ledě Vítkovic nepředstaví kvůli trestu z finálové série.

Kvůli svému prohřešku nenastoupí ani ve druhém kole v Pardubicích, poté už ale bude k dispozici. "Těším se samozřejmě hodně. Já doufám, že vstoupíme do ligy podle představ, budeme vyhrávat a rozjedeme sezonu dobře," věří sparťanský útočník.

Utkání s Vítkovicemi bude ovšem sledovat z civilu a přiznává, že jeho spoluhráče nečeká nic lehkého. "Vítkovice zmenšily hřiště, takže to bude zase něco nového, měly největší plochu v extralize. Tím pádem také změnily systém své hry, takže to určitě nebudou ty Vítkovice, jako byly minulou sezonu. K tomu mají hodně změn v týmu, takže uvidíme, co od toho můžeme čekat," uvedl na adresu svého bývalého klubu.

1+4
Lukáš Klimek v aktuálním ročníku CHL již jednou skóroval a hned čtyřikrát přihrával.

Sparťany čeká z prvních sedmi zápasů celkem šest výjezdů na venkovní kluziště. Forvard, který má ze základní skupiny Ligy mistrů čtyři kanadské body, nachází na této skutečnosti také pozitiva. "Abych řekl pravdu, tak jsme to ani moc neřešili. Když hrajeme venku, tak potom budeme mít hodně zápasů doma, bude zase méně cestování, takže tohle neřešíme. Je nám to víceméně jedno," říká s úsměvem devětadvacetiletý útočník.

Kromě venkovních duelů se budou muset sparťané srovnat ještě s absencí hlavního trenéra Jiřího Kalouse, který odletí s národním týmem na Světový pohár do Kanady. "Myslím si, že to vliv mít nebude. Všechno je perfektně zařízené, máme výborné asistenty, kteří se o to postarají. Nebude to pro ně problém," nepochybuje bývalý reprezentant.

Na hráče Sparty čeká také několik novinek. Od nadcházející sezony Tipsport extraligy bude v případě nerozhodnutého stavu po šedesáti minutách následovat pětiminutové prodloužení ve hře tři na tři. Jak se tato změna líbí Lukáši Klimkovi? "Vyzkoušeli jsme si to během přípravy a bylo to hodně zajímavé. Byl to hodně otevřený hokej s šancemi na obou stranách, na ledě je hodně místa pro technické hráče. Dostat se do šance je v tu chvíli relativně snazší. Je to určitě zajímavá novinka a těšíme se na ni," přiznává sparťanský univerzál.

Zároveň také připouští, že by mu tato změna mohla vyhovovat. "Mám rád hodně prostoru kolem sebe, když se může hodně bruslit, což hra tři na tři splňuje. Doufám, že se nám v případných prodlouženích bude dařit.“ Sparta bude navíc obhajovat úctyhodnou bilanci z uplynulé sezony, ve které nastřílela během základní části dvě stě branek.

V čem bude největší síla Sparty tentokrát? "Doufám, že budeme pokračovat v tom, co jsme hráli minulou sezonu. Věřím, že budeme opět dávat hodně gólů, a že budeme hrát dobře i do obrany," přeje si Lukáš Klimek. Ofenzivní hráč věří svým kolegům z obrany i z brankoviště. "Máme kvalitní gólmany i beky, přišli nějací noví hráči do útoku, tak věříme, že si to sedne. Tak, jak jsme hráli v přípravě, chceme hrát i dál."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek