18. 4. 2016 HC Sparta

Lukáš Klimek dostal stopku na pět zápasů

Disciplinární komise ELH se zabývala zákrokem Lukáše Klimka z druhé třetiny druhého finálového utkání na libereckém ledě. Sparťanský útočník byl faulován a poté vleže na ledě kopnul soupeře do holenního chrániče. Od rozhodčích dostal trest ve hře a DK mu dodatečně udělila navíc trest na pět utkání, přičemž některé podobně nebezpečné zákroky z předchozích utkání dodatečně netrestala.

Michal Řepík (hrubost): NETRESTÁNO

Liberecký útočník Michal Řepík v utkání semifinálové série s Mladou Boleslaví atakoval protihráče Matěje Stříteského. Rozhodčími utkání Martinem Franěm a René Hradilem byl za tento zákrok uložen menší trest za hrubost.

V následném vyjádření Disciplinární komise ELH byl potvrzen úmysl: „ Po provedení dokazováním videozáznamem předmětné situace předseda DK ELH shledal, že se Řepík posuzovaného jednání dopustil poté, co atakoval Stříteského vysokou holí, přičemž tento následně upadl na hrací plochu. Řepík ležícího Stříteského atakoval holí drženou v obou rukách, kdy zákrokem vedeným na Stříteského zátylek přimáčkl Stříteského hlavu k hrací ploše.“

Přes uvedený komentář i potvrzení, že Řepíkovo jednání bylo nesportovní, předseda DK ELH neudělil žádný trest. Dle Disciplinárního řádu ELH může být uložen trest buďto na 2 - 5 zápasů, nebo na 5 – 10 zápasů.

Jakub Jeřábek (píchnutí holí): NETRESTÁNO

Plzeňský obránce Jakub Jeřábek v utkání semifinálové série se Spartou píchnul úmyslně holí protihráče Jana Buchteleho. Rozhodčími utkání Robinem Šírem a Romanem Polákem nebyl za tento zákrok uložen žádný trest.

V následném vyjádření Disciplinární komise ELH byl potvrzen úmysl: „K zákroku Jakuba Jeřábka došlo v prostoru před brankou družstva HC Plzeň 1929 na protihráče, který nebyl v době zákroku v držení kotouče. Jeřábek vedl svůj zákrok tím způsobem, že zkontroloval pohyb Jana Buchteleho a následně jej zasáhl špičkou hole do oblasti břicha.“

Přes uvedený komentář i potvrzení, že Jeřábkovo jednání bylo cílené, předseda DK ELH neudělil žádný trest. Dle Disciplinárního řádu ELH může být uložen trest na 3 – 6 zápasů. Útočník Jan Buchtele již po tomto zákroku absolvoval pouze jedno střídání a následně musel ze zápasu odstoupit.

Martin Bakoš (sekání): NETRESTÁNO

Liberecký útočník Martin Bakoš v utkání finálové série se Spartou seknul úmyslně do krku protihráče Jana Švrčka. Rozhodčími utkání Pavlem Hodkem a Martinem Franěm nebyl za tento zákrok uložen žádný trest.

V následném vyjádření Disciplinární komise ELH byl potvrzen úmysl: „Bakoš dle závěru předsedy Disciplinární komise ELH zneužil toho, že Švrček v předmětné situaci ležel na hrací ploše a atakoval jej holí do oblasti krku, přičemž dle předsedy Disciplinární komise ELH Bakoš těsně před zákrokem zřetelně registroval Protihráčovu pozici, a musel si tak bezpochyby být vědom způsobu, jakým zákrok vede a že jím dojde k zasažení oblasti Švrčkova krku.“

Přes uvedený komentář i potvrzení, že Bakošovo jednání bylo cílené, předseda DK ELH udělil pouze podmínečný trest na dvě utkání. Dle Disciplinárního řádu ELH může být uložen trest na 2 – 5 zápasů.

Liberecký trenér Filip Pešán následně prohlásil o tomto zákroku, že jeho svěřenec nefauloval s úmyslem. Podle jeho slov chtěl hrát kotouč a omylem zasáhl oblast hlavy a krku soupeře. Podle názoru Sparty se jednalo o zcela cílené zasažení soupeře holí do oblasti hlavy a krku. Liberec má bezesporu jeden z nejlepších video systémů, přesto došlo k tomuto postoji trenéra Pešána. Proto nabízíme, aby se podíval na naše záběry, nebo na záběry České televize, přehodnotil svoje vyjádření a nepoužíval opakovaně tendenční a silná slova zejména vůči Spartě.

Lukáš Klimek (kopnutí): TREST NA 5 UTKÁNÍ

Sparťanský útočník Lukáš Klimek v utkání finálové série s Libercem kopnul protihráče Lukáše Dernera. Rozhodčími utkání Robinem Šírem a Vladimírem Šindlerem byl hráči Klimkovi uložen trest ve hře za kopnutí.

Předseda Disciplinární komise ELH uložil hráči Lukáši Klimkovi trest nepodmíněného zastavení činnosti na pět soutěžních utkání ELH. „V žádném případě neomlouváme zákrok Lukáše Klimka na obránce Dernera, ale v kontextu výše zmíněných, Disciplinární komisí dodatečně netrestných faulů, nám přijde krajně nespravedlivé vyřazení jednoho z klíčových hráčů z finálové série,“ říká trenér Josef Jandač.

Poukazujeme i na předešlé série Liberce, a to ve čtvrtfinále proti Chomutovu a v semifinále proti Mladé Boleslavi. Jednalo se několikrát o zákroky, které nebyly potrestány či byly posouzeny chybně a měly výrazný vliv na vývoj jednotlivých utkání. Níže jsou uvedeny dva příklady.

První je nafilmovaný pád Petra Vampoly, po němž hrál Liberec dvouminutovou přesilovku pět na tři. V předchozím čtvrtfinálovém utkání zasílali Chomutovští šest stížností na chybné verdikty rozhodčích, z toho pět bylo uznáno za opravněné.

Ve druhém případě je faul Lukáše Krenželoka přímo před zraky sudího Vladimíra Šindlera, který nebyl potrestán, a mladoboleslavským hráčům tak byla upřena výhoda přesilové hry pět na tři.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek