23. 3. 2017 Petra Pilbauerová

Mladší dorostence čeká finále, obhajují zlato

Vrchol sezony veleúspěšného mladšího dorostu Sparty je tady! Družina Jaroslava Nedvěda už zanedlouho zamíří směr Hradec Králové, kde ji čeká finálový turnaj a souboj o titul. O ten se porve s brněnskou Kometou, Plzní a Vítkovicemi. Zda-li budou sparťané i v této sezoně úspěšní a dojdou až na samotný vrchol, to budeme vědět již v neděli. Mnohému ale nasvědčují úspěchy z uplynulých měsíců.

Vzpomínku na až neuvěřitelně dlouhou dvaatřicetizápasovou vítěznou štaci sparťanského mladšího dorostu mají mnozí z nás ještě v živé paměti. Rovných sto bodů pod skončení základní části a nadstavby znamenalo pro svěřence Jaroslava Nedvěda první místo s velkým náskokem. Ze 38 zápasů prohráli pouze čtyřikrát. Ve vyřazovací části poté sparťané přešli přes Liberec a Hradec Králové. Nabízí se tedy otázka, zdali by se našlo něco, co by šlo ještě zlepšit? "Po vyhraném zápase si s kluky vždy zanalyzujeme situaci anebo situace, ke kterým v tom daném utkání došlo. Vždycky se dá něco udělat lépe. Výkon není nikdy perfektní. I po výhrách jsme tedy věděli, že nás čeká spousta práce. Další týden jsme pak na to navázali během tréninků a snažili se posunout zase o kousek dál. V mužstvu ale cítíme obrovskou kvalitu, jen musíme zůstat nohama pevně na zemi," říká Jaroslav Nedvěd. 

Každý hráč je důležitý díky své individuální roli. Z malých kvalitních individuálních výkonů se pak skládá ten týmový.

Jaroslav Nedvěd

Tým se vypracoval nikoli zásluhou několika talentů, ale díky vzájemné podmíněnosti a vnitřním vazbám. Každý hráč je šikovný v něčem jiném a je třeba, aby přijal svoji roli ať už je jakákoli. "Jestli se nepletu, tak vloni byl náš nejproduktivnější hráč Dominik Arnošt po základní části zhruba na sedmačtyřicátém místě v kanadském bodování. Oproti minulé sezoně máme v první desítce asi dva hráče. Já upřímně osobní statistiky příliš nesleduji, jde o výkon celého týmu, ve kterém je patnáct dvacet plně koncentrovaných hráčů. Když budou tři hrát dobře a dávat góly, zatímco zbylých osmnáct nebude dělat nic, tak se prohraje tak jako tak," vysvětluje hlavní kouč mladších dorostenců. A své přesvědčení dále rozvádí: "My to v mužstvu máme nastavené tak, že každý hráč je důležitý díky své individuální roli. Jeden je šikovnější v zakončení, další je větší a silnější a dobře blokuje, nebo pracuje lépe v defenzivě. Z malých kvalitních individuálních výkonů se pak skládá ten týmový."

Čermák, Prymula, ale i parta nenápadných dříčů

Ve vyjmenovávání dalších mladých sparťanů, kteří ovládají kanadské bodování, bychom mohli pokračovat. Za zmínku stojí i takový Ondřej Pšenička, anebo Marcel Barinka. Výše uvedená jména jsou tedy zárukou tříbodových vítězství. "Jsou to extrémně šikovní hráči. Mají velké štěstí, protože se sešli v jednom ročníku. Svojí kvalitou zároveň jeden druhého posouvají vpřed. Je to vidět i na tréninku, kdy například Pšenička chce objet Prymulu, Prymula Barinku a tak dále. Je mezi nimi soutěživost, díky které se zlepšují," pochvaluje si hlavní kouč.

A kde je jejich trenér vidí v horizontu pěti let? Jaká na ně může čekat budoucnost, pokud ve své snaze nepoleví a udrží si dobré zdraví? "Nyní si prochází i mládežnickými reprezentacemi a co se týče jejich potenciálu, kde já je vidím někdy v budoucnu... Jsou to hráči do extraligy nebo reprezentace, ale klidně i dál. To už záleží na každém z nich, kam až se bude chtít posunout. V budoucnosti bych je viděl ve sparťanském A-týmu," předvídá Nedvěd.

Co je ale dobré vědět, je, že i tito ostrostřelci potřebují někoho, kdo jim připraví kvalitní nahrávku, anebo někoho, kdo je ochrání před dotírajícími protihráči. Přesně na takových hráčích stojí základ každé výhry. "Máme skvělého gólmana a dále jsou v obraně asi čtyři kluci, kteří nejsou tolik produktivní, ale na ledě by se přetrhli, abychom nedostali gól. Pokud bych teď někoho jmenoval, bylo by to trochu vytržené z kontextu té týmové práce. Pro mě je důležité, aby Bureš odtlačil někoho z brankoviště a aby Čermák nahrál Barinkovi a ten dal gól. Zkrátka taková skládanka," poodhaluje jednotlivé souvislosti Nedvěd.

Úspěšnost a intenzita střelby mladé sparťanské mašiny je jedna z nejlepších, jaká je tedy hlavní ingredience k úspěchu? Tlačit se do brány a při první příležitosti vystřelit? Soudě dle statistik to na hru odzadu příliš nevypadá. "Jsme ladění hodně do ofenzivy a v podstatě každý trenér chce, aby bylo co nejvíce střel. Snažíme se zároveň hrát kompaktně, v pěti dopředu a v pěti dozadu. Všichni dnes musí bránit a to platí i pro útočníky, u obránců je naopak třeba, aby také stříleli," vysvětluje trenér talentovaného mančaftu.

Mílovými kroky se blíží vrchol sezony, kterým bude pro mladší dorostence závěrečný turnaj v Hradci Králové, jenž rozhodne o držiteli titulu za aktuální sezonu. Sparťané se hned v prvním utkání střetnou s Kometou Brno, která je pro mě stále jakousi neprozkoumanou půdou. Následuje Plzeň, se kterou se Pražané znají ze základní části. Na samotný závěr přijdou Vítkovice. "S Kometou budeme hrát skutečně poprvé. To je pro nás velká neznámá. Máme z ní respekt, protože od Vánoc najela na podobnou šňůru jako my. Je tam kvalita, mužstvo se navíc dostalo do určité pohody. Hrajeme s ní hned první zápas, tudíž je potřeba k němu přistupovat velmi zodpovědně.  S Vítkovicemi jsme hráli jednou v létě na turnaji, kde jsme je porazili, ale mají dobré mužstvo podobné tomu našemu. Kvalitní ofenziva a velmi dobrý gólman. Čekají nás tři těžké zápasy během tří dní a bude třeba je odmakat na sto procent," je si vědom Nedvěd.

Rozpis zápasů Sparty na závěrečném turnaji:

24. března 15:00 – HC SPARTA PRAHA – HC Kometa Brno

25. března 15:00 – HC SPARTA PRAHA – HC Škoda Plzeň

26. března 15:30 – Vítkovice Ridera – HC SPARTA PRAHA

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek