5. 4. 2018 HC Sparta

Musíme splatit důvěru fanoušků, plánuje Vrána

Po jeho první sezoně ve sparťanském dresu se od něj čekal znovu přísun branek v klíčových duelech. PETR VRÁNA byl v ročníku 2016/2017 nejlepším střelcem týmu, když nasázel 23 gólů. Jenže druhý rok v pražském velkoklubu ho zastihl v opačném rozpoložení. „Vím, že moje produktivita chyběla, nebudeme si nic nalhávat. Ale nebylo to tak, že bych se nesnažil. Všichni jsme makali, ale tahle sezona se prostě nepovedla. Je jasné, že ta příští musí být lepší, a uděláme všechno, aby to tak bylo,“ říká odhodlaně třiatřicetiletý útočník.

Jak se vám se spoluhráči v šatně kouká na zápasy play off v televizi?
Není to nic, co by si člověk užíval, protože je jasné, že radši bychom byli na ledě a hráli play off před svými fanoušky. Ale sezonu jsme pokazili, takže nehrajeme nic.

Vy jste svůj první gól uplynulé sezony vstřelil až v jedenadvacátém utkání. Vzpomenete si, kdy vás potkalo něco podobného?
To si opravdu nevzpomínám. V tomhle ohledu to byla fakt hrozná sezona. Zvláště po té předchozí, kdy se mému útoku dařilo v extralize i Lize mistrů a hráli jsme podle mě dobrý hokej. Když se mi pořád nedařilo, už jsem sám začal pochybovat o tom, jestli vůbec někdy ten gól dám. Ne a ne mi to tam padnout, nebylo to lehké období.

26
Tolik bodů za osm gólů a osmnáct asistencí nasbíral sparťanský útočník Petr Vrána v této extraligové sezoně.

Obzvlášť když ani týmu se nedařilo podle představ…
Přesně tak. A nedařilo se mu i kvůli tomu, že chyběly moje góly. Nebudeme si nic nalhávat, jsem tady proto, abych tým táhnul, dával góly, řídil přesilovky… Což se prakticky celou sezonu nedařilo a je pravda, že velkou vinu za tenhle nepovedený ročník musíme vzít na sebe my zkušenější hráči. Od nás se čekalo podstatně víc.

Čím si to vysvětlujete?
Nevím, takové období prostě v životě hokejisty může nastat. Nebylo to tak, že bych se nesnažil, ale zkrátka mi to nešlo, nehrál jsem dobře. Po minulé sezoně, kdy jsme vypadli ve čtyřech utkání s Kometou, se trochu změnil systém naší hry. Hráli jsme méně s pukem a spíš vyčkávali, což nám asi tolik nevyhovovalo, jak sezona ukázala. Ale to rozhodně nemá být nějaká výmluva. Na to, že nedohrajeme souboj nebo nejdeme před branku, nemá žádný systém vliv.

Fanoušci nás celý rok podporovali a je na nás, abychom jim to vrátili v příští sezoně.
Petr Vrána

Právě malý důraz v předbrankovém prostoru na obou koncích kluziště byl problém z nejzávažnějších. Souhlasíte?
Určitě. Nechodili jsme tam a já nechápu, proč to tak bylo. Často se taky stalo, že jsme na začátku zápasu dostali rychlý gól nebo dva a pak složitě doháněli. Před zápasem v šatně jsme si řekli, jak to budeme hrát. Jenž jsme přišli na led a najednou nikdo nedělal, na čem jsme se dohodli. Hodně jsme o tom v kabině mluvili a my starší hráči jsme si brávali často slovo, ale když ani nám to nešlo, tak je jasné, že body nepřicházely pravidelně.

Vy jste měl loni v létě zdravotní problémy. Mohly se i ty podepsat na vaší formě pro tento ročník?
Nechtěl jsem to na sobě dávat znát a přiznat si to, ale zpětně vidím, že to problém byl. Absolvoval jsem mistrovství světa, takže se mi hodně protáhla sezona, a když tým na Spartě začínal letní přípravu, já jsem ještě ani nekončil předchozí ročník. Chtěl jsem pak po pár dnech hned začít letní přípravu, ale zranil jsem si kotník, a to byl průser. Šel jsem do sezony prakticky bez přípravy a mohla to být jedna z věcí, proč jsem měl začátek ročníku špatný.

Už za pár týdnů začne příprava na novou sezonu…
Přesně tak. Uvědomujeme si, co za zklamání pro sparťanské fanoušky a sponzory je takováhle sezona, a musíme se z ní poučit. Fanoušci nás celý rok podporovali a nemohli bychom se divit, kdyby za některé výkony na nás pískali. Ale oni drželi při nás a je na nás, abychom jim to vrátili v příští sezoně.

Jaký je teď váš plán?
Do pátku budeme trénovat a pak bychom měli mít tak tři týdny volno. Je potřeba si pořádně odpočinout, načerpat fyzické i psychické síly a hned od začátku května se pustíme do přípravy na novou sezonu, která musí být podstatně lepší, než ta minulá.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek