3. 12. 2016 HC Sparta

Neděle v O2 areně nabídne unikátní podívanou

Sparťané ve stylových retro dresech odstartují měsíc oslav 80. výročí od založení ligové soutěže u nás. Právě pražský celek se jako první zapojuje do této akce a zároveň pod dozorem svých legend, které budou přítomny na nedělním utkání, slaví 113 let své existence. Buďte u toho v O2 areně ve 14.00 hodin!

„Na celý měsíc věnovaný výročí založení ligové soutěže se velice těším. Jsem rád, že se kluby připojují k oslavám takovými událostmi, jaká se očekává v neděli na Spartě,“ pověděl Martin Hosták, bývalý sparťanský útočník a nyní komentátor, ve vysílání České televize. Jediný extraligový celek z Prahy je prvním ze čtrnácti účastníků nejvyšší soutěže, který nabídne svým fanouškům unikátní zážitek při domácím prosincovém utkání. Sparťani odehrají zápas v jedinečných retro dresech a přivítají v O2 areně opět své legendy.

„Zápasu se samozřejmě účastním, na Spartu chodím stále často a rád. Bylo by parádní, kdyby se návštěva přiblížila té, co viděla v úterý výhru nad Kometou. Dvanáct tisíc fanoušků na takový zápas, to by bylo super. Bude to velká událost a moc se na to těším,“ říká Pavel Richter, sparťanský patriot a jeden z přítomných členů Klubu legend HCS. Dalšími budou třeba Jiří Kochta, Josef Horešovský, Rudolf Šindelář nebo z mladší generace Richard Žemlička, Jiří Zelenka a řada dalších.

V extraligovém ročníku 2016/2017 slaví celostátní hokejová soutěž 80 let od svého založení a Sparta se k oslavám ligového výročí samozřejmě také připojuje. A to při svém tradičním výročním prosincovém utkání, při kterém se letos slaví 113 let od založení klubu. To totiž sparťané odehrají ve speciálních dresech bez reklam, které jsou replikou černých svetrů s bílým S na prsou. Ty měli sparťané na sobě právě při prvním ligovém utkání v lednu 1937. 

„Musím říct, že tyhle dresy se vážně povedly, moc se mi líbí,“ přiznává Michal Barinka, který jako první ze sparťanů měl možnost při focení unikátní retro dresy spatřit. „Byl jsem hodně příjemně překvapený a těším se na to, až v nich vyjedeme na led. I klukům v kabině se líbily, když jsme si je prohlíželi. Dostaneme k nim mít šedé návleky na kalhoty a černé stulpny, bude to vypadat hodně dobře,“ dodává zkušený obránce.

První ligové utkání v černých svetrech s bílým eSkem

Sparta je jedním z nejstarších a nejtradičnějších klubů nejen v České republice a dříve Československu, ale i v celé Evropě. Není proto náhodou, že právě pražský klub byl jedním ze dvou celků, které odehrály první ligové utkání v historii. Stalo se tak 3. ledna 1937 v Ostravě a zápas místního ČSK Vítkovice se Spartou skončil remízou 1:1. V úvodním ročníku celostátní ligové soutěže se hrálo celkem sedm kol, vítězem se stal klub LTC Praha a druhá skončila Sparta.

S výjimkou válečných let, kdy se celostátní hokejová soutěž vůbec nehrála, chyběla Sparta mezi elitou pouze jednu jedinou sezonu, a to 1950/1951. Následně se vrátila zpět a hned v sezoně 1952/1953 slavila pod taktovkou hrajícího kouče Vladimíra Zábrodského první mistrovský titul. Na kontě jich Sparta má již osm, což ji řadí mezi nejúspěšnější české kluby.



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek