18. 12. 2016 Robin Mana

Obránce Kalina: Chci chytit šanci za pačesy

Závěr roku se pro většinu z nás nese ve znamení vánočních svátků a silvestrovských oslav, oni však nic z toho neznají. Řeč je o mladých reprezentantech do dvaceti let, kteří se na přelomu roku pokusí v Kanadě v rámci mistrovství světa po roce opět prolomit čtvrtfinálové prokletí. O své místo v konečné nominaci bojuje v týmu také talentovaný sparťanský obránce a stabilní článek sparťanských zadních řad, PETR KALINA. A má k ní opravdu blízko. "Petra sleduji už dlouho, je to jeden z našich top pěti beků a jestli ho nepřibrzdí nějaké zranění, tak by ve výběru neměl chybět," říká na jeho adresu reprezentační kouč Jakub Petr.

Petře, jak jste to prožíval, když jste se dozvěděl o nominaci do kempu před světovým šampionátem? Je to pro vás dosavadní kariérní vrchol?
Nevím, jestli absolutní, ale určitě je to jeden z vrcholů. Na druhou stranu jsou to stále trochu smíšené pocity, protože ještě není hotovo. Nikde není psáno, že v závěrečné nominaci nakonec opravdu budu. Mohu jen slíbit, že budu tvrdě pracovat a chtít dokázat, že na to mám.

Jak jste se vlastně o nominaci dozvěděl?
To bylo docela zajímavé. Po jednom z domácích zápasů si mě vzal stranou trenér Kalous. Byl jsem trochu napnutý, o co jde, ale pan Kalous mi pogratuloval a řekl, že pro mě má zprávu, že patřím do okruhu vytipovaných obránců pro přípravný kemp před mistrovstvím světa. Měl jsem pochopitelně obrovskou radost.

Jak na vaši nominaci reagovala rodina a vaši kamarádi a známí?
Kamarádi mi hned potom psali zprávy ve stylu, "no to si snad děláš srandu, ty tam fakt seš!", a samozřejmě si mě kvůli tomu i trochu dobírali. Rodiče mi říkali, že je to krásný. Asi byli i trochu dojatí. Snad to opravdu vyjde, už kvůli nim bych rád oblékl dres národního týmu na mistrovství světa.


V kempu je s vámi i gólman Jakub Škarek. Probírali jste to spolu nějak?
Samozřejmě, že jsme to probírali. I on byl z nominace hodně překvapený. Říkali jsme si, že by bylo fajn se spolu sejít v nároďáku. Je to skvělý gólman a bylo by samozřejmě super, mít v týmu spoluhráče z kabiny.

Když se podíváte na nominaci obránců, převažují ti ze zámoří. Berete to trochu jako handicap, že se budete muset přeorientovávat na menší led?
Tu zkušenost samozřejmě máme my Evropané menší, ale nenazval bych to handicapem. Od člověka to vyžaduje vyšší rychlost, na všechno je méně času a na ledě je mnohem více osobních soubojů. Na to se ale stejně nepřipravíte předem.

59
Tolik zápasů odehrál PETR KALINA v reprezentačních mládežnických výběrech.

Jaké si dáváte šance na konečnou nominaci? Trenér Petr už naznačil, že máte k nominaci blízko...
To jsem rád, ale pořád to beru tak, že ještě není nic hotové. Šance je samozřejmě vždycky a je jen na mně, jestli ji chytím za pačesy. Chtěl bych trenérovi dokázat, že se nespletl a může se na mě spolehnout. I když to nebude žádná legrace, protože v týmu je hodně kvalitních hráčů. Uvidíme, necháme se překvapit.

Pokud to vyjde, budete z Kanady sledovat po očku jak se bude dařit vašemu klubu?
Určitě. Před Vánoci jsme měli šňůru dobrých zápasů, což nám dalo určitý klid. Doufám, že v tom budeme pokračovat i dál. Je to super, protože v lednu nás pak čeká hodně domácích zápasů, kde, jak všichni věříme, tyhle body potvrdíme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek