28. 9. 2016 Jakub Borovský

Podruhé na domácím ledě, přijede Zlín

Tipsport extraliga má před sebou již osmé kolo, Sparta se ale na domácím ledě představí teprve podruhé. V O2 areně přivítá v pátek 30. září od 18:30 Zlín. Ten odehraje zápas po dvanáctidenní přestávce, kterou způsobila odložená utkání s Libercem a Pardubicemi. Naposledy přivítal v neděli 18. září na svém ledě Plzeň, která si po výhře 2:1 odvezla všechny tři body. Sparťané naopak v úterním zápase ukončili sérii tří porážek v řadě, když v Hradci již s Jiřím Kalousem porazili domácí Mountfield 3:2.

Negativní bilance v přípravě i v Tipsport extralize

Zlín odehrál v přípravě devět utkání, z nichž vyhrál čtyři duely. Většinu přípravy odehráli zlínští hokejisté s moravskými kluby. Výjimku tvořil Slovan Bratislava, s kterým odehráli dva zápasy, doma ani v Bratislavě se jim však vyhrát nepodařilo. Se slovenským soupeřem se utkali ještě jednou, když doma přivítali HMK Zvolen. A v tomto zápase se naopak radovali Zlínští po výhře 4:3. Porazit dokázali ještě extraligovou Olomouc 2:1, reprezentanta EBEL Znojmo vysoko 6:2 a také prvoligový Havířov 2:1. Porážkou naopak skončily odvetné duely se Znojmem 0:2, doma s Olomoucí 3:5 a stejným výsledkem skončil poslední přípravný duel s Oceláři Třinec.

Do nové sezóny vstoupili Berani na domácím lepě proti Kometě Brno porážkou 3:5. Následně ovládli dva duely, v Litvínově uspěli vysoko 6:3, na domácím ledě udržel proti Vítkovicím čisté konce Libor Kašík a vyhráli 2:0. V divokém zápase v Mladé Boleslavi dotáhli tříbrankovou ztrátu a vyrovnali na 4:4, přesto ve třetí třetině inkasovali a prohráli po 60 minutách 4:5. Zatím poslední zápas odehráli na ledě domácího stadionu Luďka Čajky, kde přivítali Plzeň, která si nakonec odvážela tři body za výhru 2:1.

Po posledním zápase následovala pauza dvanácti dnů bez zápasu, když byly odloženy zápasy s Libercem a v Pardubicích. V prvním případě byl zápas přesunut kvůli přípravám koncertu na domácím stadionu Zlína, v druhém zase instalace nové multifunkční obrazovky na východě Čech. „Z dlouhé pauzy nejsme rádi, bohužel se to sešlo všechno dohromady. Navíc je v extraligovém kalendáři i volná neděle kvůli Světovému poháru. Co se dá dělat, kluci dostali po utkání s Plzní dva dny volno, od středy už pilně trénujeme s výjimkou soboty a připravujeme se na nejbližší zápas na Spartě, který odehrajeme až poslední zářijový den,“ řekl Rostislav Vlach pro zlínský web.

Vrátil se veterán Blaťák, zapojí se i hráči z juniorky

Nejvýraznější posilou před letošní sezónou byl bezesporu zlínský odchovanec a dlouholetý reprezentant Miroslav Blaťák, který se po deseti letech vrací zpět do extraligy. Posledním jeho působištěm byl Severstal Čerepovec z KHL. Přišel také Antonín Honejsek z Komety Brno, který ale naposledy hostoval v Hradci Králové. Zlín bude také sázet na mladou krev, z juniorky si vytáhl hned tři útočníky - Jiřího Karafiáta, Michala Gagu, Filipa Chytila.

Zlínu se podařilo po sezóně udržet všechny opory, tým opustili například obránci Dalibor Řezníček, který oblékne dres Znojma, a Patrik Urbanec, jenž bude hrát za Vítkovice. Extraligu bude v příští sezóně hrát také Tomáš Fořt, který hostuje v Olomouci. Tomáš Čachotský posílil prvoligovou Jihlavu.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU ZLÍNA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Miroslav BLAŤÁK (O, Severstal Čerepovec) Dalibor ŘEZNÍČEK (O, Orli Znojmo)
Antonín BOŘUTA (O, Orli Znojmo) Patrik URBANEC (O, HC Vítkovice Steel)
Ondřej HOLOMEK (O, HC Slovan Ústí nad Labem) Martin CIBÁK (Ú, bez angažmá)
Antonín HONEJSEK (Ú, HC Kometa Brno) Tomáš ČACHOTSKÝ (Ú, HC Dukla Jihlava)
Martin PODEŠVA (Ú, Orli Znojmo) Filip ČECH (Ú, VHK Vsetín)
Jiří KARAFIÁT (Ú, juniorka) Tomáš FOŘT (Ú, HC Olomouc - hostování)
Michal GAGO (Ú, juniorka) Tomáš SÝKORA (Ú, MsHK Žilina)
Filip CHYTIL (Ú, juniorka)

V minulé sezóně jasná převaha Sparty

V letošním ročníku Tipsport extraligy se prozatím Sparta se Zlínem nepotkaly. Zato v loni to bylo hned díky play-off hned v devíti případech. A sedm z nich ovládli Pražané. Na souboj těchto týmu došlo už ve 2. kole a na zlínském ledě se radovali sparťané po výsledku 5:3 . I další utkání se sehrálo na stadionu Luďka Čajky a tentokrát byli úspěšnější Berani. Domácí gólman Libor Kašík vynuloval sparťanské střelce a zajistil svému týmu výhru 4:0.

Na další dvě utkání přivítala Sparta zlínské hokejisty na domácím ledě v O2 areně. A výhodu domácího prostředí Pražané využili. Nejdříve při dohrávce 15. kola vyhráli 4:2, poslední vzájemný zápas v základní části vyhráli sparťané 4:3 až po samostatných nájezdech , když k úvodní brance přidal Miroslav Forman i vítězný nájezd.

V play-off na sebe tyto dva týmy narazily ve čtvrtfinále. Série startovala dvěma zápasy v Praze. První ovládla Sparta díky vítěznému gólu Michala Čajkovského 4:3. Druhé utkání ale sparťanům nevyšla, když se jim nepodařilo vstřelit jedinou branku a po porážce 0:4 se série přesouvala do Zlína za nerozhodného stavu. Na stadionu Luďka Čajky se ale Pražanům dařilo, v prvním zápase vyhráli 3:2, ve druhém si po jistém výkonu vybojovali vítězstvím 4:1 mečbol. Na páté utkání se přesunula série opět do O2 areny, kde Sparta zpečetila výhrou 5:2 postup do semifinále.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek