18. 1. 2018 HC Sparta

Posilou realizačního týmu je kouč Radim Rulík

Sparta pracuje na posilování na všech frontách. Po středečním podpisu smlouvy s útočníkem Janem Buchtelem, jenž se stal již pátou výraznou posilou mužstva v této sezoně, hlásí klub rozšíření i v rámci realizačního týmu. Společně s Františkem Výborným a jeho kolegy Jaroslavem Nedvědem a Martinem Janečkem povede tým zkušený kouč RADIM RULÍK.

Dvaapadesátiletý Rulík již ve Spartě působil v sezoně 2010/2011 po boku Miloše Hořavy. Jeho první trenérská zkušenost se však datuje už do roku 1991, kdy se postavil na lavičku tehdy třetiligových Karlových Varů. Od té doby se věnuje trenérskému řemeslu a má za sebou i mezinárodní zkušenosti a pronikavé úspěchy.

2
Dvě zlaté medaile z mistrovství světa má ve své sbírce kouč Radim Rulík. Vybojoval je jako asistent trenéra u výběru do dvaceti let a pozdeji i u seniorské reprezentace. V roce 2015 slavil i mistrovský titul v Tipsport extralize.

Rok strávil charismatický trenér na lavičce mužstva Lev Poprad, které působilo v sezoně 2011/2012 v Kontinentální hokejové lize, trénoval rovněž slovenské Košice a poslední čtyři roky byl hlavním koučem Litvínova, s nímž s parťákem Hořavou získal Masarykův pohár pro vítěze české nejvyšší soutěže v roce 2015.

Radim Rulík zaznamenal během své kariéry úspěchy i u reprezentace. Třikrát vedl českou „dvacítku“ na světovém šampionátu juniorů a ve sbírce má zlatou medaili z tohoto prestižního turnaje na přelomu století, kdy působil jako asistent Jaroslava Holíka. Medaili nejcennější si pak přivezl v roce 2005 z Vídně, kde jako asistent Vladimíra Růžičky vyhrál mistrovství světa dospělých.

Nyní rodák z Ostrova nad Ohří spojí své trenérské počínání znovu se Spartou. „Ozval se mi Franta Výborný, jestli bych neměl chuť rozšířit trenérský tým na Spartě,“ říká Radim Rulík. „Neměl jsem v tu chvíli ještě v Litvínově vyřešené ukončení smlouvy, takže nejdřív muselo dojít k této dohodě, což se stalo, a pak jsem mohl řešit Spartu,“ dodává nový trenér aktuálně devátého celku extraligové tabulky.

„Chuť přijít k Frantovi a rozšířit tým jsem samozřejmě měl. Proto jsem tady a moc se na práci pro Spartu těším,“ má jasno Rulík. Po ukončení angažmá v Litvínově tedy příliš dlouho nečekal na novou nabídku. A ta sparťanská ho velmi potěšila. „Sparta má mužstvo, které je respektované a má obrovský potenciál. Sledoval jsem ji samozřejmě jako soupeře a v posledních dnech i velmi podrobně jako neutrální pozorovatel.“

S kolegou Františkem Výborným a asistenty Nedvědem a Janečkem se podělí o vedení mužstva. A situaci, v níž se Sparta nachází, nevidí negativně. „Kdybych si myslel, že tady je nějakým způsobem nezdravé mužstvo nebo prostředí, tak bych sem nešel. Myslím si, že tým rozhodně špatný není. Musíme se pokusit společnými silami zapracovat na tom, aby se výkony mužstva stabilizovaly a nepřicházely výkyvy, které tým sráží,“ vypráví kouč, jenž má ve své sbírce dvě zlata z mistrovství světa.

A jaké jsou podle něj další postupné cíle pražské Sparty v závěru základní části? „Musíme v tréninku pracovat tak, abychom všechny pozitivní věci přenesli do zápasů. Tahle myšlenka na společnou práci s novými kolegy mě velmi zaujala, a proto jsem rád nabídku na spolupráci přijal.“ Nový trenér se okamžitě zapojuje do přípravy mužstva a již v pátek bude se sparťanským týmem na extraligovém utkání v Jihlavě.

Rulík utvoří rovnocennou trenérskou dvojici s Františkem Výborným. „Byl jsem z dřívějšího působení zvyklý na tenhle režim třeba s Mariánem Jelínkem a jsem rád, že Radim přichází do Sparty a bude tu pracovat s námi,“ říká kouč František Výborný. „Po svém návratu do Sparty jsem poznal, jak perfektní parta v realizačním týmu tady je. Od kustodů až po trenéry. Jarda Nedvěd s Martinem Janečkem jsou super kluci, kteří dávají týmu všechno, a jsem rád, že teď tu s námi je i Radim,“ dodává legenda na sparťanské střídačce a nejúspěšnější trenér v klubové historii.

Foto: idnes.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek